-
Αρχική > Σκοτεινά Μονοπάτια Του Εγκλήματος > Υπόθεση 2018: Η Δολοφονία του 25χρονου Νίκου Μουστάκα στου Φιλοπάππου. «Τους παρακαλούσε να μην τον σπρώχνουν προς τον γκρεμό»

Υπόθεση 2018: Η Δολοφονία του 25χρονου Νίκου Μουστάκα στου Φιλοπάππου. «Τους παρακαλούσε να μην τον σπρώχνουν προς τον γκρεμό»

Τα σκοτεινά μονοπάτια του εγκλήματος γυρνάνε τέσσερα χρόνια πίσω και μεταφέρονται στου Φιλοπάππου. Η κοινωνία σοκάρεται από την στυγερή δολοφονία του 25χρονου Νίκου Μουστάκα.

Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι της Ιστορίας

Ο 25χρονος Νικόλας Μουστάκας σπούδαζε τα τελευταία δύο χρόνια στον τουριστικό τομέα στο Εδιμβούργο, και δούλευε παράλληλα στο ξενοδοχείο Hilton της Γλασκώβης.

Το καλοκαίρι, λίγο πριν ξεκινήσει ο νέος κύκλος σπουδών, αποφάσισε να γυρίσει στην Ελλάδα για τις καλοκαιρινές διακοπές του, προκειμένου να ξεκουραστεί.

Πέρασε μερικές μέρες στην Κρήτη, και στη συνέχεια πήγε με την παρέα του στο Αγκίστρι, όπου γνώρισε μια κοπέλα από την Πορτογαλία, με την οποία είχε ενθουσιαστεί.

Τα δύο παιδιά κανόνισαν να συναντηθούν στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας για να κάνουν μία ρομαντική βόλτα υπό το φως του φεγγαριού στο Φιλοπάππου.

Το χρονικό της φρίκης

Στις 15 Αυγούστου 2018 το νεαρό ζευγαράκι αφού περπάτησε στα δύσβατα μονοπάτια του Φιλοπάππου απολαμβάνοντας την θέα, αποφάσισε να ξεκουραστεί για λίγο, πριν επιστρέψει πίσω.

Ξαφνικά εμφανίστηκε μπροστά τους ένας μελαμψός αλλοδαπός άντρας ζητώντας τσιγάρο. Ο Νίκος ευγενικά απάντησε ότι δεν είχαν τσιγάρα, καθώς δεν κάπνιζαν και ο άντρας έφυγε.

Πριν προλάβουν να σηκωθούν και να φύγουν, ξαφνικά μία ομάδα τριών μελαμψών αντρών τους περικύκλωσε, ανάμεσα τους και αυτός, που πριν λίγο τους είχε ζητήσει το τσιγάρο.

Αρχικά απομόνωσαν την νεαρή γυναίκα και της άρπαξαν την τσάντα με το κινητό. Ο Νίκος προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα, και παράλληλα να προστατέψει την συνοδό του. Ξαφνικά οι τρεις επιτιθέμενοι ακινητοποίησαν τον 25χρονο νεαρό και τον έσυραν σχεδόν στην άκρη του γκρεμού.

Ενώ ο νεαρός προσπαθούσε μάταια να απελευθερωθεί και να σώσει την ζωή του, εν μέσω της συμπλοκής ξαφνικά βρέθηκε στο κενό, και έπεσε  επάνω στα βράχια.

Μόλις οι 3 επιτιθέμενοι είδαν τον Νίκο να πέφτει στο κενό, τράπηκαν σε φυγή με τα ουρλιαχτά της 23χρονης κοπέλας για βοήθεια να τους ακολουθούν…

Ιατροδικαστής

Στον τόπο της τραγωδίας μετέβησαν πληρώματα Άμεσης Δράσης και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, όμως για τον 25χρονο βαρύτατα τραυματισμένο Νίκο ήταν αργά, ήταν ήδη νεκρός. Ο 25χρονος, έφερε τραύματα στο σώμα από την πτώση.

Κατά την αυτοψία στη σκηνή εγκλήματος στο Λόφο Φιλοπάππου, βρέθηκε το κινητό τηλέφωνο του 25άχρονου Νικόλα το οποίο είχαν αρπάξει οι δράστες πριν τον κατακρημνίσουν από το βράχο ,και σε απόσταση μικρότερη των 30μετρων, εντοπίστηκε και το κινητό τηλέφωνο της 23άχρονης το οποίο πέταξαν όταν έφευγαν από το σημείο της επίθεσης.

Στην πραγματοποιηθείσα νεκροψία από την Ιατροδικαστή Σουλτάνα Μαριαννού, προέκυψε ότι ο 25χρονος δεν έφερε κάποιο τραύμα από αιχμηρό αντικείμενο. Ο θάνατος του επήλθε από την πρόκληση των βαριών εσωτερικών κακώσεων και του χτυπήματος στο κεφάλι, λόγο της πτώσης από μεγάλο ύψος.

Ανθρωποκυνηγητό

Η Πορτογαλικής υπηκοότητας 23χρονη φίλη του Νίκου μεταφέρθηκε στο ΑΤ Συντάγματος σε μια προσπάθεια να παραθέσει τα όσα συνέβησαν, όμως λόγο του σοκ που είχε υποστεί, δεν ήταν σε θέση να καταθέσει.

Η αρχική εικόνα που είχαν οι αστυνομικοί ήταν συγκεχυμένη καθώς δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσουν αν πρόκειται για τραγικό δυστύχημα ή έργο κάποιων δραστών που έριξαν τον συνοδό της γυναίκας από τα βράχια στοχεύοντας στην εξόντωση του.

Γνώριζαν ότι τους τελευταίους μήνες στην Ακρόπολη και την περιοχή του Φιλοπάππου, πραγματοποιούνταν επιθέσεις από οργανωμένη συμμορία Αλβανών ή Πακιστανών, που επιτίθονταν με μαχαίρια σε όσους βρίσκονταν σε απόμερα σημεία για να τους ληστέψουν.

Η εγκληματική αυτή ομάδα ήταν ιδιαίτερα βίαιη και επικίνδυνη, γιατί οι επιθέσεις της γινόταν με μανία και ακραία βία, για ελάχιστα χρήματα.

Παρά το ότι συγκρότησαν ομάδες κρούσης που είχαν αναλάβει τη διερεύνηση των διαδοχικών πειρατικών βίας σε βάρος ζευγαριών τις νυχτερινές ώρες, δεν κατάφεραν να προβούν σε συλλήψεις. Οι ομάδες της ΕΛ.ΑΣ σε εκείνα τα σημεία δεν περιπολούσαν λόγο του δύσβατου εδάφους και του σχεδόν ανύπαρκτου φωτισμού.

Προσαγωγές ύποπτων

Μόλις η 23χρονη φίλη του 25χρονου Νίκου συνήλθε, κατέθεσε στους αστυνομικούς ότι τους επιτέθηκαν 3 αλλοδαποί και με την απειλή μαχαιριού τους απέσπασαν  τα προσωπικά τους αντικείμενα, χρήματα και το διαβατήριο της.

Την έρευνα για τα ακριβή αίτια θανάτου του 25χρονου και τις συνθήκες υπό τις οποίες βρέθηκε στο κενό με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του, διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής.

Οι Αστυνομικοί από τις περιγραφές της 23άχρονης κατέληξαν στο ότι οι δράστες στην προσπάθεια τους να διαφύγουν έριξαν τον 25άχρονο φοιτητή ο οποίος αντιστάθηκε στη ληστεία σε βάρος τους.

Μέσα από φωτογραφίες σεσημασμένων κακοποιών, που δρούσαν στο  ιστορικό κέντρο της Αθήνας, οι Αστυνομικοί προσπαθούσαν να «φρεσκάρουν» την μνήμη της μοναδικής τους μάρτυρα.

Η 23χρονης τελικά κατάφερε μέσα από τις φωτογραφίες σεσημασμένων ποινικών αλλοδαπών, να αναγνωρίσει 3 άντρες. Δύο Πακιστανούς και έναν Ιρακινό.

Οι δύο Πακιστανοί και ο Ιρακινός είχαν προσαχθεί το τελευταίο πεντάμηνο από την ευρύτερη περιοχή και πάντα αφήνονταν ελεύθεροι. Για τον 17χρονο προέκυψε ότι είχε συλληφθεί στις αρχές του 2018 για κλοπή και είχε αφεθεί ελεύθερος αν και δήλωνε αγνώστου διαμονής, του είχε επιβληθεί περιοριστικός όρος να παρουσιάζεται στο Αστυνομικό Τμήμα. Ο 25χρονος Πακιστανός έχει καταδικαστεί για κλοπές και ο 28χρονος ομοεθνής του, είχε αιτηθεί ασύλου.

Η Σύλληψη

Επί μία εβδομάδα οι αστυνομικοί της Ασφάλειας έκαναν εκτεταμένες αναζητήσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, ενώ παράλληλα είχαν δώσει φωτογραφίες τους σε αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες και συνοριακά φυλάκια.

Για τους δύο Πακιστανούς είχε διαπιστωθεί ότι είχαν αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη όπου διέμειναν σε περιφερειακό καταυλισμό αλλοδαπών και αργότερα κατευθύνθηκαν στην περιοχή Ειδομένης όπου έμεναν και πάλι σε πρόχειρα καταλύματα αλλοδαπών.

Από μαρτυρίες προέκυψε πώς Σύμφωνα προσπάθησαν δύο φορές να περάσουν τα σύνορα αλλά έγιναν αντιληπτοί και επέστρεψαν στην Ειδομένη.

Στις 24 Αυγούστου 2018 οι δύο Πακιστανοί 17 και 26 χρονών, μαζί με τον  28χρονο Ιρακινό συνεργό τους, προήχθησαν ως βασικοί ύποπτοι στην Ασφάλεια Αθηνών. Κατά την προανάκριση, ομολόγησαν ότι ο 17χρονος Πακιστανός επιτέθηκε και λήστεψε την 23χρονη, ενώ οι δυο άλλοι συνεργοί του, απείλησαν με μαχαίρι τον 25χρονο για να δώσει το κινητό του, και στη συμπλοκή που ακολούθησε, έσπρωξαν το Νικόλα και τον έριξαν από το βράχο στο Λόφο Φιλοπάππου αφού του έκοψαν τις χρυσές αλυσίδες που φορούσε στο λαιμό.

Δημοσιοποίηση των στοιχείων δραστών

Στις 31 Αυγούστου κατόπιν σχετικής διάταξης Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, δόθηκαν στην δημοσιότητα τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες των τριών δολοφόνων του 25χρονου Νικόλα Μουστάκα.

Επρόκειτο για τον 28χρονο Ahmed Q , γεννηθέντα στις 5-5-1990 στο Πακιστάν, tον 17χρονο Imtisal Y, γεννηθέντα στις 16-8-2001 στο Πακιστάν, και τον Abdeen S, γεννηθέντα στις 17-7-1993 στo Ιράκ.

Η συγκεκριμένη μέθοδος ακολουθείται πάντα, και αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και την ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της πολιτείας για τον κολασμό των αδικημάτων.

Κοινώς σημαίνει πώς γίνεται για λόγους ταυτοποίησης των δραστών, από άλλα ενδεχόμενα θύματα επιθέσεων, που μπορεί να αναγνωρίσουν στα πρόσωπά τους, τους δράστες που να προέβησαν σε αξιόποινες πράξεις εναντίον τους.

Οι μαρτυρίες αυτές είναι πολύ σημαντικές καθώς συμβάλλουν στην εξιχνίαση των υποθέσεων και την προσαγωγή των ενόχων ενώπιον της δικαιοσύνης. Σημειώνεται ότι

στους μάρτυρες που παράσχουν πληροφορίες διασφαλίζεται πάντα η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Στον Ανακριτή

Στις 27 Αυγούστου οι τρεις συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Εκεί βρισκόντουσαν μέλη και υποστηρικτές τη Χρυσής Αυγής με τους  Βουλευτές Γιάννη Λαγό και Ηλία Κασιδιάρη οι οποίοι αποδοκίμασαν τους κρατούμενους κατά τη μεταγωγή τους στο Ανακριτικό Γραφείο, προκειμένου να απολογηθούν.

Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών άσκησε σε βάρος των τριών, ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ανθρωποκτονία από πρόθεση, ληστεία κατά συρροή, παράνομη οπλοφορία και σύσταση συμμορίας.

Με την προανακριτική έρευνα των Αστυνομικών να είναι σε εξέλιξη,  προέκυψαν άλλες δέκα ληστείες που διέπραξαν, σε βάρος τουριστών στην ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης και του λόφου του Φιλοπάππου. Ανάμεσα σε αυτές και η επίθεση στο ίδιο σημείο, πέντε ημέρες νωρίτερα εναντίον δύο Γερμανίδων τουριστριών ακριβώς στο ίδιο οι οποίες αναγνώρισαν τους δράστες.

Από τα εργαστηριακά αποτελέσματα του εγκληματολογικού ταυτοποιήθηκαν τα αποτυπώματα και το DNA των δραστών, σε αντικείμενα και το πτώμα του 25χρονου Νικόλα Μουστάκα.

Παράλληλα από τα δεδομένα της κινητής τηλεφωνίας προέκυψε πώς αμέσως μετά το συμβάν, οι κεραίες της κινητής τους κατέγραψαν στην περιοχή του Λυκαβητού, παρ’ όλο που είχαν απενεργοποιήσει τα κινητά τους.

Η Απολογία

Με βασικό «κόλπο» την ζήτηση τσιγάρου ο 17χρονος πλησίαζε τα ανυποψίαστα υποψήφια θύματα του. Στην συνέχεια προσποιούμενος ότι έφευγε, ειδοποιούσε τους συνεργούς του, οι οποίοι στην συνέχεια επιτίθονταν.

Την επόμενη μέρα της δολοφονίας του 25χρονου Νίκου, οι δύο Πακιστανοί, διέφυγαν οδικώς στη Θήβα όπου αναζήτησαν τρόπο να φτάσουν στην Ειδωμένη. Από εκεί σκόπευαν μέσα από τα κανάλια των διακινητών εκμεταλλευόμενοι τις μεταναστευτικές ροές να διαφύγουν στα Σκόπια, όμως για κακή τους τύχη συνελήφθησαν.

Μετά την απολογία τους οι τρεις κατηγορούμενοι με σύμφωνη γνώμη Ανακριτή και Εισαγγελέα κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

Η Δίκη του «Ανήλικου»

Στις 23 Ιανουαρίου 2019 ο “ανήλικος” Imtisal Y κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου στο Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων. Η δίκη του διεξήχθη, κεκλεισμένων των θυρών, καθώς δήλωσε τότε ανήλικος -17ετών -όταν συμμετείχε στη δολοφονία του Νικόλα Μουστάκα.

Στην δίκη κατέθεσε η φίλη του 25χρονου Νίκου, και οι δύο Γερμανίδες που είχαν πέσει θύματα της ίδιας συμμορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την απολογία του ο 19χρονος Πακιστανός φέρεται να υποστήριξε ότι κίνητρό του ήταν η ληστεία, ενώ δήλωσε ότι δεν είχε καμία συμμετοχή στο έγκλημα και συμμετείχε μόνο στο να κρατά την πορτογαλίδα φίλη του 25χρονου, χωρίς να βλέπει τι έκαναν οι άλλοι δύο ενήλικες συγκατηγορούμενοί του.

Ο κατηγορούμενος ήταν αμετανόητος. Ενώ του ζητήθηκε επανειλημμένα να ζητήσει συγνώμη από τους γονείς του θύματος, αρνήθηκε να το κάνει.

Το Δικαστήριο Ανηλίκων έκρινε τον κατηγορούμενο ένοχο για όλες τις κατηγορίες, και χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό του επέβαλε την ποινή κάθειρξης 10 ετών.

Η Δίκη

Στις 30 Ιουλίου 2019 υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή επεισοδίων ο 29χρονος Πακιστανός Ahmad Q και ο 26χρονος Ιρακινός Sajjad A κάθισαν στον εδώλιο του κατηγορουμένου, στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών.

Κατά την ακρόαση ο 29χρονος Πακιστανός παραδέχθηκε την εμπλοκή του στην υπόθεση της δολοφονίας του Νικόλα Μουστάκα, ωστόσο υποστήριξε ότι δεν έσπρωξε τον 25χρονο στον γκρεμό ενώ επιδίωξή του ήταν να του αποσπάσει το κινητό και χρήματα που είχε στην κατοχή του, ενώ αρνήθηκε τη συμμετοχή του στις υπόλοιπες ληστείες.

Ο 26χρονος Ιρακινός επιφυλάχθηκε ενώπιον της Έδρας, ενώ δήλωσε ότι θα μιλήσει «όταν έρθει η ώρα». Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με τις καταθέσεις των γονιών του θύματος, αλλά και της Πορτογαλίδας φίλης του 25χρονου, που είδε τον φίλο της να πέφτει στο κενό.

Η κατάθεση του Πατέρα

«Ο γιος μου είχε φύγει 21 ετών από την Ελλάδα. Ζούσε και εργαζόταν τέσσερα χρόνια στη Σκωτία, όπου πήγε για να φτιάξει τη ζωή του. Πέρυσι όλα ήταν στρωμένα γι’ αυτόν, είχε άδεια και σε τρεις ημέρες θα έφευγε για να επιστρέψει στη Σκωτία. Ο γιος μου πήγε με μια φίλη στου Φιλοπάππου. Ήταν απόγευμα προς βραδάκι. Πήγε κάποιος νέος και τους ζήτησε τσιγάρο. Ο γιος μου του είπε πως δεν έχει τσιγάρα μαζί του. Αυτός έφυγε και, όταν έφυγε ο κόσμος που βρισκόταν στο σημείο ξαναγύρισε μαζί με άλλους δυο. Ο ένας έσπασε ένα μπουκάλι, ο άλλος απειλούσε τον γιο μου με μαχαίρι και ο ανήλικος κρατούσε την κοπέλα για να πάρει ό,τι είχε πάνω της».

«Κι εγώ διερωτώμαι. Ο γιος μου ήταν 1,77. Αυτοί οι δυο δεν μπορούσαν να του πάρουν ό,τι είχε πάνω του αντί να τον σκοτώσουν; Τον έσυραν μέχρι τον γκρεμό κι έπεσε το παιδί. Ο ένας είχε άσυλο, δεν ξέρω πώς του δόθηκε. Τον πλήρωναν 400 ευρώ, είχε σπίτι. Αυτό το κόλπο με το τσιγάρο ήταν προσχεδιασμένο προκειμένου να κάνουν επόπτευση του χώρου. Πιστεύω ακράδαντα ότι είχαν πρόθεση να τον σκοτώσουν. Ο Πακιστανός πήγαινε εκεί κάθε μέρα, τον ήξερε καλά τον χώρο» κατέθεσε ο πατέρας του 25χρονου Νικόλα Μουστάκα.

Η Κατάθεση της Μητέρας

«Μας είπε η κοπέλα, όταν έφυγε ο κόσμος, πως τους προσέγγισαν δυο άτομα, μελαμψοί, ένας κοντός κι ένας μεσαίος, και τους ζήτησαν τσιγάρο. Τους απάντησε ο γιος μου ότι δεν είχαν τσιγάρα και αυτοί δυσαρεστήθηκαν. Κάθισαν 2-3 λεπτά κι έφυγαν. Μετά από λίγο επέστρεψαν. Ήταν τρεις και έσπασαν ένα μπουκάλι. Ο ένας κρατούσε ένα μπουκάλι σπασμένο και ένα μαχαίρι. Βίωσαν τον απόλυτο φόβο. Εγώ μέχρι να πεθάνω θα αναρωτιέμαι το εξής, γιατί δεν μπόρεσαν να ληστέψουν και έπρεπε να σκοτώσουν κιόλας. Ήταν τρεις και ο γιος μου ήταν μέτριος και σαν κλωναράκι. Η ομάδα δρούσε με απόλυτη ψυχραιμία. Είχαν πάει όχι μόνο για να ληστέψουν αλλά για να σκοτώσουν.  Ήταν ιδιαίτερα βίαιοι και απειλητικοί. Ο Νίκος τους είπε να ηρεμήσουν. Τον έπιασαν από τη μπλούζα και τον πήγαν σηκωτό προς τον γκρεμό. Ο γιος μου ήταν στην πλάτη με τον γκρεμό. Δεν μπορούσε να πάει μόνος του πίσω – πίσω, είναι βραχώδες το σημείο, θα έπεφτε. Τον πήγαιναν σηκωτό. Γιατί ήταν δυο και σωματώδεις.

«Είχε όλο το μέλλον μπροστά του, μια πολύ καλή δουλειά. Δεν θα διακινδύνευε για 70 ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο. Τον οδήγησαν στον γκρεμό για να τον φοβίσουν. Όμως, όταν έφτασαν στον γκρεμό, ήξεραν τι είχε από κάτω, εκεί δρούσαν,  ήταν τα λημέρια τους. Ήταν συνειδητό και προμελετημένο το σχέδιο. Πήγαιναν ρωτούσαν για τσιγάρο, βολιδοσκοπούν και έπειτα φώναζαν τον τρίτο. Τράβηξαν και έδωσαν μια και έσπρωξαν το παιδί στο κενό. Στην τελική πράξη του δράματος. Αντί να τον βάλουν κάτω τον έσπρωξαν στον γκρεμό. Εύχομαι καμία μητέρα να μην σκέφτεται αυτά που εγώ σκέφτομαι κάθε βράδυ …Είμαστε δυο γονείς ερείπια, χωρίς καμία χαρά μέσα στο σπίτι. Η κόρη μου πέντε χρόνια μικρότερη σπουδάζει ιατρική στην Κρήτη και προσπαθούμε να την συνεφέρουμε».

«Ο ένας κατηγορούμενος έπαιρνε και επίδομα του πρόσφυγα και έλεγε «γιατί να δουλεύω;». Και ο γιος μου, όταν πήγε στη Σκωτία, υπέστη ειρωνείες για τη γλώσσα και για το ότι ήταν Έλληνας, αλλά δεν σύστησε συμμορία να σκοτώσει τους Σκωτσέζους. Γιατί να το κάνουν αυτό; Ο γιος μου που βρίσκεται τώρα; Είχαν απόλυτη υπεροχή. Επιτέθηκαν με τόση βία που είχε ως γνώμονα την ανθρωποκτονία. Τελούσαν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Η αντίστασή του ήταν για να ζήσει. Ο γιος μου τους εκλιπαρούσε να ηρεμήσουν. …Δεν με κοιτάνε στα μάτια γιατί είναι θρασύδειλοι αν και οπλισμένοι και σωματώδεις τα έβαλαν με ένα κλαράκι …».

Η Κατάθεση της Φίλης

Η 24χρονη φίλη του Νικόλα Μουστάκα, αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του, καθώς  ήταν μαζί του στο λόφο στου Φιλοπάππου, αναγνώρισε τους δυο κατηγορούμενους ως δράστες της σε βάρος τους επίθεσης, «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι είναι αυτοί οι δυο άνδρες που είναι στην αίθουσα»

«Ήρθαν από πίσω μας και οι τρεις. Ήταν στα πέντε μέτρα από την πλάτη μας και από εκεί και πέρα μας ανακοίνωσαν τι θα γινόταν. Ο Ιρακινός έσπασε το μπουκάλι στο έδαφος και μας ζήτησε να δώσουνε όλα τα πράγματα μας. Ο Πακιστανός πήγε στο Νίκο με μαχαίρι πολύ κοντά στην κοιλιά του και ο Ιρακινός μας κράτησε από τους ώμους για να μην σηκωθούμε. Το τρίτο άτομο (ανήλικος) έψαχνε την τσάντα μου και με ρωτούσε πού είναι το κινητό  και τα χρήματα μου και αφαιρούσε πράγματα από την τσάντα. Ο Νίκος σηκώθηκε και αυτοί ζητούσαν συνέχεια το κινητό και προσπαθούσαν να αφαιρούσαν πράγματα. Ο Ιρακινός πήρε το κινητό μου από την τσέπη μου. Όταν σηκώθηκε, οι δυο τον άρπαξαν και άρχισαν να τον τραβάνε προς τον γκρεμό. Τον είχαν με την πλάτη προς τον γκρεμό και τον έσπρωχναν. Ο Πακιστανός είχε το μαχαίρι συνεχώς στην κοιλιά του Νίκου. Σταμάτησαν στην άκρη του γκρεμού για 5 δευτερόλεπτα. Εγώ φώναζα στο Νίκο και, όταν ξανακοίταξα, είδα το Νίκο να πέφτει. Μετά σταμάτησαν δυο δευτερόλεπτα και άρχισαν να τρέχουν. Ο τρίτος συνέχισε να ψάχνει την τσάντα και έφυγε….»

«Φώναξα βοήθεια ακόμα και από τους κατηγορούμενους γιατί δεν θα μπορούσα να πιάσω μόνη μου το Νίκο. Ήταν σίγουροι για τις κινήσεις τους, ήξεραν τι έκαναν.  Φοβήθηκα για τη ζωή μου. Όταν ήρθαν, τους έλεγε ο Νίκος πως δεν υπάρχει λόγος να το κάνουν αυτό. Τους παρακαλούσε να μην τον σπρώχνουν προς τον γκρεμό.  Τον κρατούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια ακόμα και στην άκρη του γκρεμού. Αν ήθελαν, θα μπορούσαν να τον έχουν κρατήσει να μην πέσει».

Η καταδίκη

Η υπεράσπιση δεν ζήτησε από το δικαστήριο να τους αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας έκρινε ομόφωνα τους δύο κατηγορούμενους ενόχους για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από κοινού και στον 29χρονο Πακιστανό την ποινή Ισόβιας κάθειρξης για την ανθρωποκτονίας από κοινού, ενώ για τις επιμέρους πράξεις, όπως ληστεία, διακεκριμένη περίπτωση κλοπής και σύσταση συμμορίας επιβλήθηκαν του επέβαλε την ποινή 17ετών και 6μηνών. Στον 26χρονο Ιρακινό επιβλήθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης, και 11 έτη και 6 μηνών για τις επιμέρους πράξεις.

To Εφετείο του «ανήλικου»

Στις 3 Μαρτίου 2020, πραγματοποιήθηκε η δίκη του σε δεύτερο βαθμό στο Τριμελές Εφετείο Ανηλίκων. Η δίκη διεξήχθη, και πάλι κεκλεισμένων των θυρών.

Κατά την απολογία του ο 19χρονος Πακιστανός επέμενε σε όσα ισχυρίστηκε και στην πρώτη δίκη του. Ότι κίνητρό του ήταν η ληστεία, και ότι δεν είχε καμία συμμετοχή στην δολοφονία του 25χρονου Νίκου.

Όπως και πρωτοδίκως δεν έδειξε καμία μεταμέλεια ούτε ζήτησε συγγνώμη για τη δολοφονία του Νίκου Μουστάκα. Ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 8 χρόνων, χωρίς να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά.

ΠΗΓΗ crimi.gr

 

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks