-
Αρχική > Ελλάδα > Πρωτοποριακή μέθοδος της Κύπριας ερευνήτριας στο Κέιμπριτζ Μαρίας Νεοφύτου ανιχνεύει καρκινικό DNA στο αίμα και στα ούρα

Πρωτοποριακή μέθοδος της Κύπριας ερευνήτριας στο Κέιμπριτζ Μαρίας Νεοφύτου ανιχνεύει καρκινικό DNA στο αίμα και στα ούρα

Πρωτοποριακή μελέτη χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της Υγρής Βιοψίας, για την έγκαιρη διάγνωση σωματικών μεταλλάξεων και ποσοτικών αλλαγών εξαιτίας χρωμοσωμικών ανωμαλιών στο κυκλοφορούν καρκινικό DNA, παρουσίασε σε διεθνές επιστημονικό συνέδριο στις Ηνωμένες Πολιτείες η Κύπρια επιστήμονας Μαρία Νεοφύτου.

 

Μιλώντας στον «Φιλελεύθερο» και στον ανταποκριτή της εφημερίδας στις ΗΠΑ Πανίκο Παναγιώτου, ανέφερε ενδεικτικά ότι «η ανίχνευση μεταλλάξεων στο κυκλοφορούν καρκινικό DNA (ctDNA) είναι μία σχετικά νέα προσέγγιση και παρέχει πλέον τη δυνατότητα να ανιχνευθούν όχι μόνο ουρολογικοί αλλά και μη ουρολογικοί συμπαγείς όγκοι, με έναν πραγματικά μη επεμβατικό τρόπο, με μία απλή εξέταση ούρων ή αίματος».

Η ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη της, η οποία συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός «νέου πλαισίου» στη μάχη κατά του καρκίνου, παρουσιάστηκε στο 12ο CNAPs (Circulating Nucleic Acid Conference) στο Σαν Φρανσίσκο, που πραγματοποιήθηκε από τις 16 έως τις 18 Μαΐου.

Η επιστημονική εργασία τής Κύπριας ερευνήτριας και της ομάδας Rosenfeld επικεντρώνεται στην ανάπτυξη νέων μεθόδων που βασίζονται στην Υγρή Βιοψία για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, για την παρακολούθηση της νόσου, καθώς και για τη βελτιωμένη φροντίδα των καρκινοπαθών μέσω εξατομικευμένης θεραπείας. Τα βασικά στοιχεία της έρευνας στηρίζονται στη φιλοσοφία της πρώιμης μοριακής διάγνωσης του καρκίνου, χρησιμοποιώντας νουκλεϊκά οξέα στο πλάσμα και στα ούρα που προέρχονται από νεκρά καρκινικά κύτταρα.

Με την ευκαιρία της συμμετοχής της στο συνέδριο και της παρουσίασης της σημαντικής αυτής έρευνας, που αναμένεται να συντείνει στην περαιτέρω ανάπτυξη και εδραίωση των πλεονεκτημάτων που προσφέρουν οι υγρές βιοψίες, η δρ Νεοφύτου παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», τονίζοντας ότι «ο καρκίνος πρέπει να χαρακτηριστεί όχι μόνο ως ιάσιμη ασθένεια, αλλά ως μία ασθένεια που μπορεί να προληφθεί. Μεταξύ αυτών των υποσχόμενων διαγνωστικών εξετάσεων είναι οι βιοδείκτες Υγρής Βιοψίας, όπως το κυκλοφορούν καρκινικό DNA για έγκαιρη διάγνωση πρώιμων όγκων».

Πηγή: medlabnews.gr iatrikanea https://medlabgr.blogspot.com/2022/07/protoporiaki-methodos-ti-kyprias-ereunitrias-sto-keinpritz-marias-neofytou-anichneuei-karkiniko-dna.html#ixzz7b0j0t1zJ

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks