-
Αρχική > Πολιτισμός > Οι λαμπροί ναοί των χωριών του Νομού Καστοριάς είναι το καύχημα και το καμάρι τους. (Φωτογραφίες )

Οι λαμπροί ναοί των χωριών του Νομού Καστοριάς είναι το καύχημα και το καμάρι τους. (Φωτογραφίες )

..     Ανάλογος λαμπρός ναός πρέπει οπωσδήποτε να ανεγερθεί και στο “Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας” πόλης Καστοριάς.

 

……………………………….

Οι κάτοικοι της πόλης Καστοριάς και όλων ανεξαιρέτως των χωριών τής επαρχίας της ανήγειραν παλαιότερα σε περίβλεπτο σημείο τής κεντρικής πλατείας των οικισμών τους μεγαλοπρεπείς και πανέμορφους ναούς, που πιστοποιούν και διαλαλούν από τότε στον κάθε επισκέπτη – θεατή τους το γενναίο φρόνημα, τη μεγάλη ευσέβεια και την υψηλή καλαισθησία των κτητόρων τους.

Το ίδιο ακριβώς εξακολουθούν να πράττουν και όλοι σχεδόν οι απόγονοί τους, δηλαδή οι σημερινοί κάτοικοι του Νομού Καστοριάς. Ενδεικτικώς αναφέρουμε, ότι οι ευσεβείς κάτοικοι του Άργους Ορεστικού έκτισαν πριν από λίγα χρόνια με μεγάλη προθυμία στην ΒΑ είσοδο της κωμόπολής τους τον επιβλητικό ναό του Αγίου Νεκταρίου, οι δε κάτοικοι τού Δισπηλιού οικοδόμησαν τον νέον λαμπρό ναό τού Αγίου Αθανασίου, που είναι στις ημέρες μας το καμάρι τους.

Απρόσμενη εξαίρεση από το σύνολο των προαναφερόμενων Χριστιανών του Νομού Καστοριάς αποτελούν δυστυχώς ορισμένοι κάτοικοι της πόλης Καστοριάς. Οι κάτοικοι αυτοί εναντιώνονται χωρίς σοβαρό λόγο στην ανέγερση τού απολύτως απαραίτητου ιερού ναού στο νέο διοικητικό και εμπορικό κέντρο της πόλης τους, που είναι το λεγόμενο “Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας”.

Ευτυχώς, οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης Καστοριάς, όπως είναι φυσικό κι επόμενο (Καστοριανοί γαρ), επιθυμούν διακαώς την άμεση ανέγερση νέου ναού στο υπόψη Πάρκο, πιστεύουν δε, ότι οι αναφερόμενοι πολέμιοι τής ανέγερσής του θα σκεφθούν ωριμότερα, θα αναθεωρήσουν τελικώς την λαθεμένη άποψή τους και θα πάψουν ν’ αντιδρούν, όπως, πολύ σωστά, δεν αντέδρασαν και πριν από μερικά χρόνια στην ανέγερση στο ίδιο Πάρκο των κτηρίων του Κ.Α.Π.Η. και της Κοινότητας Καστοριάς.

Γιώργος Τ. Αλεξίου.

Σημείωση. Κατά τη διδασκαλία της Εκκλησίας μας, η ανέγερση ενός ιερού ναού αποτελεί ευλογία για τους κτήτορές του, αντιθέτως, η εναντίωση στην οικοδόμηση ναού αποτελεί μεγάλη αμαρτία για τους εναντιωμένους, καθότι πρόκειται για παρεμπόδιση του έργου του Αγίου Πνεύματος.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Top
Enable Notifications OK No thanks