-
Αρχική > Απόψεις > Καστοριά : Μηλοκαλλιέργεια ώρα μηδέν! (του Θεόδωρου  Γκαλίτσα Υποψήφιου Διδάκτωρ Γεωπονίας )

Καστοριά : Μηλοκαλλιέργεια ώρα μηδέν! (του Θεόδωρου  Γκαλίτσα Υποψήφιου Διδάκτωρ Γεωπονίας )

Η Συγκομιδή των πρώιμων μήλων ποικιλίας Gala έχει ήδη ξεκινήσει και το μέλλον τον υπόλοιπων ποικιλιών είναι πιο ζοφερό από ποτέ άλλοτε. Με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στην κύρια εξαγωγική χώρα που απορροφούσε το μεγαλύτερο εξαγωγικό όγκο των μήλων, την Αίγυπτο, που από τον Ιανουάριο έχουν επιβληθεί στις τράπεζες της capital control και αδυνατούν να γίνουν αγοραπωλησίες.

Ήδη οι τιμές που είναι και ορόσημο για τις άλλες ποικιλίες μήλων είναι πιο εξευτελιστικές όσο ποτέ άλλοτε. Αν σκεφτούμε ότι η ποικιλία αυτή (Gala) ξεκινούσε περίπου στα 50-55 λεπτά το κιλό και ακολουθούσαν οι κόκκινες ποικιλίες στα 35-40 λεπτά περίπου όλα αυτά τα χρόνια, φέτος διαπιστώνουμε ότι οι τιμές ξεκίνησαν απο 20-25 λεπτά το κιλό για τις πρώιμες αυτές ποικιλίες (Gala) οι οποίες προδιαθέτουν ένα δυσοίωνο σκηνικό για τις κόκκινες ποικιλίες.

Το κόστος φέτος παραγωγής έχει εκτοξευθεί στα 35-38 λεπτά το κιλό σε σύγκριση με 28-30 λεπτά το κιλό περίπου πέρυσι και όλα αυτά την ίδια ώρα που ένα μεγάλο κομμάτι της παραγωγής μήλων του Νομού μας, έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από χαλαζοπτώσεις, είναι πλέον φανερό ότι το σύνολο αυτής της παραγωγής θα μείνει στα δέντρα χωρίς να γίνει η συγκομιδή τους.

. Πάντως η οικονομική καταστροφή που θα επέλθει στον αγροτικό κόσμο με όλα αυτά τα δεδομένα είναι τεράστια και μάλιστα σε πολλούς παραγωγούς μη αναστρέψιμη.

Επιβάλλεται τώρα όσο ποτέ άλλοτε όχι τόσο οι τοπικοί παράγοντες αλλά η κεντρική εξουσία να δράση άμεσα ώστε να βρεθούν άμεσα λύσεις στο τεράστιο αυτό πρόβλημα! Τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εξωτερικών είναι τα δυο πιο σημαντικά υπουργεία που πρέπει να τρέξουν γρήγορα  έτσι ώστε να δώσουν άμεσες λύσεις και στο κομμάτι των εξαγωγών με συμφωνίες με την Αίγυπτο ώστε να διευκολυνθούν οι αγοραπωλησίες των μήλων που διαχρονικά γίνονταν με την χώρα αυτή, που απορροφούσε περίπου το 70- 80% της παραγωγής μήλων.

Εν κατακλείδι πρέπει να αναλογιστούμε όλοι ότι αν οι δυο κυριότεροι παραγωγικοί κλάδοι του νομού μας, γούνα και αγροτική παραγωγή, καταστραφούν, θα υποβαθμιστεί όλη η οικονομία του τόπου μας και επιπλέον θα συμπαρασύρει όλους τους παραγωγικούς και μη κλάδους του νόμου μας προς τα κάτω!

Η αδράνεια των λίγων θα προσδώσει ένα ακόμη πιο δυσοίωνο μέλλον για τους πολλούς!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks