Τα σκοτεινά μονοπάτια του εγκλήματος γυρνάνε οκτώ χρόνια πίσω και μεταφέρονται στην Κάρπαθο. Η κοινωνία σοκάρεται από την στυγερή δολοφονία του Αδάμ Βεσσάλα.
Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι της Ιστορίας
Ο 30χρονος Αδάμ Βεσσάλας, καταγόταν από τον Γαλατά Τροιζηνίας , όμως τα τελευταία δύο χρόνια έμενε στην Κάρπαθο όπου υπηρετούσε ως επαγγελματίας οπλίτης στο 95 ΤΕ. Σε ένα νυχτερινό κέντρο γνώρισε την 31χρονη Κρητικιά Ρ. Γ, η οποία εργαζόταν εκεί, και σύναψαν σχέση.
Στις 20 Φεβρουαρίου 2014 λίγο πριν τα μεσάνυχτα, το Κέντρο Υγείας Καρπάθου δέχτηκε κλήση, πώς ένας άντρας, βρισκόταν βαριά τραυματισμένος στο σπίτι του, στην περιοχή Πηγάδια.
Το Κέντρο Υγείας Καρπάθου ταυτόχρονα με την αποστολή του ασθενοφόρου, ειδοποίησε το τοπικό αστυνομικό τμήμα του νησιού, οι οποίοι έφτασαν στο σπίτι του Αδάμ σχεδόν ταυτόχρονα με το ασθενοφόρο. Δυστυχώς όμως όταν έφτασε το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ήταν πλέον αργά καθώς ο άτυχος άντρας είχε ξεψυχήσει. Ήταν ο Αδάμ Βεσσάλας.
Αυτοψία
Στο νησί μετέβη κλιμάκιο εξειδικευμένων αστυνομικών της σήμανσης της ασφάλειας Ρόδου και Ιατροδικαστής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αυτοψίας, ο Ιατροδικαστής κατέληξε ότι ο 30χρονος υπαξιωματικός ήταν χτυπημένος στη θωρακική χώρα, με αμβλύ όργανο, και στο σώμα του υπήρχαν σημάδια που παραπέμπαν σε προηγηθείσα πάλη.
Οι αστυνομικοί κατά την έρευνα τους διαπίστωσαν ότι υπήρχαν κηλίδες αίματος στο δάπεδο, στους τοίχους των δωματίων της κουζίνας και του υπνοδωματίου. Σε ορισμένα σημεία στο δάπεδο της κουζίνας, κηλίδες αίματος βρέθηκαν κάτω από το χαλί και τα πατάκια του διαδρόμου, και στο ένα και μοναδικό κομοδίνο του υπνοδωματίου, βρέθηκε τμήμα χαρτιού κουζίνας γεμάτο με αίμα.
Από την έρευνα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα αίματα είχαν καθαριστεί με επιμέλεια. Στον κάδο του πλυντηρίου, στο μπάνιο, βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένα ματωμένα ρούχα τόσο αντρικά όσο και γυναικεία.
Στον εξωτερικό χώρο, μέσα σε κάδο απορριμμάτων σε απόσταση είκοσι μέτρων από το σπίτι, βρέθηκε μία μπλε πλαστική σακούλα σκουπιδιών, η οποία περιείχε, ένα ποτήρι κουζίνας με χοντρό γυαλί σπασμένο σε τρία κομμάτια χρώματος μωβ, μία χρησιμοποιημένη γυναικεία σερβιέτα και μεγάλη ποσότητα χαρτιού γεμάτη αίματα.
Η Σύλληψη
Οι έρευνες της Ασφάλειας εστιάστηκαν στην 31χρονη Ρ.Γ, σύντροφο του θύματος, θεωρώντας την βασική ύποπτη, και την προσήγαν στην ασφάλεια για κατάθεση. Κατά την διάρκεια της ανάκρισης έπεσε σε αντιφάσεις, με αποτέλεσμα λίγη ώρα αργότερα, να ομολογήσει την πράξη της.
Το μοιραίο βράδυ, πήγαν στο σπίτι της 50χρονης μητέρας της και άρχισαν να καυγαδίζουν. Η διαφωνία τους συνεχίστηκε και στο σπίτι του δεκανέα, ενώ κάποια στιγμή άρχισαν να χτυπάνε ο ένας τον άλλον. Κατά τη διάρκεια διαπληκτισμού, άρπαξε ένα νεροπότηρο, το έσπασε και χτύπησε τον άτυχο υπαξιωματικό στη θωρακική χώρα, μέσα στην κουζίνα του διαμερίσματος, όπου διέμεναν.
Στη συνέχεια, προκειμένου να αποπροσανατολίσει τις έρευνες, άλλαξε τα ρούχα της, έβγαλε τη μπλούζα που φορούσε το θύμα, πέταξε στα σκουπίδια το σπασμένο ποτήρι, ενώ καθάρισε τα αίματα από το σπίτι, με τη βοήθεια της μητέρας και ενός 40χρονου κουμπάρου της μητέρας της, που τους κάλεσε τηλεφωνικά και πήγαν στο διαμέρισμα.
Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης της, οι αστυνομικοί συνέλαβαν και τους κατονομασθέντες .
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Αντεισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου ο οποίος άσκησε στην 31χρονη Ρ.Γ ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική, ενώ στην 50χρονη Μαρία Κ., μητέρα της δράστιδος και στον 40χρονο Εμμανουήλ Σ, ασκήθηκε ποινική δίωξη για υπόθαλψη εγκληματία επειδή επιχείρησαν να εξαφανίσουν τα στοιχεία του εγκλήματος.
Ιατροδικαστής
Από την ιατροδικαστική εξέταση προέκυψε ότι από τον τραύμα που υπέστη ο Αδάμ Βεσσάλας, είχε υπολείμματα γυαλιού, ήταν επιφανειακό βάθους 0,3 εκατοστών, το οποίο όμως δεν ήταν αυτό που προκάλεσε τον θάνατο του.
Ο θάνατος προκλήθηκε από την δύναμη του χτυπήματος που προκάλεσε κάταγμα της τρίτης πλευράς στη δεξιά πλευρά της μεσότητας της στερνικής χώρας, το κατεαγόν άκρο της οποίας, στρεφόμενο προς τα μέσα προκάλεσε ρήξη – διατομή της δεξιάς έσω μαστικής αρτηρίας, συνεπεία της οποίας υπέστη ακατάσχετη αιμορραγία και μέσα σε λίγα λεπτά κατέληξε.
Η Απολογία στον Ανακριτή
Η κατηγορούμενη δήλωσε στον Ανακριτή πως η σχέση της με τον 30χρονο Αδάμ Βεσσάλα πάντα χαρακτηριζόταν από εντάσεις. Εκείνο το διάστημα το θύμα είχε καβγαδίσει με έναν ξάδελφο της, όταν άκουσε τον τελευταίο να την κατηγορεί για απιστία. Έκτοτε το θύμα δεν ήθελε να έχει μαζί του καμία επαφή.
Το βράδυ της 20ής Φεβρουαρίου και ενώ βρισκόταν στο σπίτι της μητέρας της μαζί με τον Ανδρέα Βεσσάλα και τον 40χρονο κουμπάρο, της τηλεφώνησε ο εν λόγο ξάδελφος της και την ρώτησε που βρίσκεται. Εκείνη τον προσκάλεσε να περάσει από το σπίτι της μητέρας της προκειμένου να πιει μία μπύρα.
Όλη αυτήν την κουβέντα την άκουσε ο 30χρονος στρατιωτικός, ο οποίος φάνηκε (σύμφωνα με την 31χρονη) να τσαντίστηκε γιατί δεν ήθελε να τον δει, ή να έχει επαφές μαζί του.
Όταν έφθασε στο σπίτι ο 31χρονος ξάδελφος έκατσε για λίγο και στη συνέχεια έφυγε. Το ίδιο έκανε και η Ρ.Γ η οποία πήρε το δικό της δίκυκλο για να τον συνοδεύσει καθώς ο ξάδελφος της είχε πιει. Αφού έκανε μερικές βόλτες περνώντας και από μία φίλη της, επέστρεψε στο σπίτι της μητέρας της όπου πλέον εκεί βρισκόταν μόνο ο Αδάμ Βεσσάλας.
Η μητέρα της επιστρέφοντας την επέπληξε λέγοντας, ότι δεν έπρεπε να φύγει διότι «θύμωσε ο Αδάμ», ο οποίος ωστόσο δεν είπε τίποτα παρά μόνο ήταν μουτρωμένος.
Πέντε λεπτά αργότερα ο Αδάμ μάζευε τα πράγματα του για να φύγει και η Ρ.Γ του ζήτησε να την περιμένει δέκα λεπτά να βοηθήσει λίγο τη μητέρα της για να μαζέψουν και φύγουν μαζί, όμως ο Αδάμ δεν άκουσε και έφυγε για το σπίτι τους. Περίπου μισή ώρα αργότερα η Ρ.Γ πήγε σπίτι τους και εκεί τον είδε στο τραπέζι να κάθεται θυμωμένος. Μπαίνοντας μέσα του είπε «τι έγινε γιατί έφυγες και δεν με περίμενες» και από εκεί άρχισε η λογομαχία η οποία εξελίχθηκε σε άγριο καβγά.
Ισχυρίστηκε ότι ο Αδάμ την χτύπησε στο πρόσωπο, εκείνη τον έβρισε και άρχισαν να χτυπιούνται μεταξύ τους. Η ίδια επεσήμανε πως δεν ήταν η πρώτη φορά που της φερόταν έτσι. Τότε για να τον αποφύγει πήγε στο υπνοδωμάτιο, όμως εκείνος την ακολούθησε και την έπιασε δυνατά από το λαιμό.
Προσπάθησε να τον απωθήσει σπρώχνοντας τον με τα πόδια και τότε ο 30χρονος την έπιασε δυνατά από το μπούτι και της έσκισε το κολάν. Άρχισαν και πάλι να χτυπιούνται και όταν κατάφερε να του ξεφύγει, πήγε στην κουζίνα άνοιξε το ντουλάπι με τα ποτήρια, πήρε ένα από αυτά, το έσπασε στον ξύλινο πάγκο και καθόταν κρατώντας το από τον πάτο.
Τότε ο υπαξιωματικός πήγε προς το μέρος της, ενώ η ίδια τέντωσε το χέρι με το σπασμένο ποτήρι, με αποτέλεσμα να τον καρφώσει στο στήθος. Αμέσως μετά πέταξε το ποτήρι, ενώ ο τραυματισμένος άντρας ερχόμενος προς το μέρος, κρατούσε το στήθος του λέγοντας «πονάω και υποφέρω».
Η Ρ.Γ είπε πως άμεσα σήκωσε την μπλούζα του να δει τι είχε γίνει γιατί έβλεπε να τρέχει αίμα αλλά δεν είδε καμία μεγάλη ζημιά για να φανταστεί ότι ήταν το τέλος. Ο Αδάμ Βεσσάλας περπάτησε προς το άλλο δωμάτιο και κατέρρευσε, ενώ παντού υπήρχαν αίματα.
Κλαίγοντας και μη ξέροντας τι άλλο να κάνει επικοινώνησε με την 50χρονη μητέρα της και της ζήτησε να πάει από εκεί γρήγορα. Παράλληλα έπαιρνε στο τηλέφωνο και τον 42χρονο όμως εκείνος δεν απαντούσε. «Δεν είχα καμία πρόθεση να τον σκοτώσω, ήθελα απλά να τον τρομάξω για να σταματήσει να με χτυπά. Ήταν η κακιά ώρα και δεν το πιστεύω ακόμη αυτό που συνέβη» κατέληξε η 31χρονη.
Η κατάθεση της μητέρας
Η 50χρονη Μαρία Κ., μητέρα της δράστιδος κατέθεσε ότι της τηλεφώνησε η κόρη της και όταν πήγε στο σπίτι είδε τον Αδάμ Βεσσάλα στο κρεβάτι να είναι καθισμένος κάτω και έβλεπε αίματα στο σπίτι.
«Πίστευα ότι ήταν μεθυσμένος, ότι λιποθύμησε και δεν ήξερα τι να κάνω. Σκούπισα κάποια αίματα, μετά πήρα τα ρούχα του Αδάμ και τα πήγα από το τραπέζι της κουζίνας στο σαλόνι. Όταν ήρθε ο κουμπάρος μου, τον παρακάλεσα να μας βοηθήσει και τότε πήρα τηλέφωνο το ασθενοφόρο.
Κάποια στιγμή είδα τον Μανώλη να παίρνει μια τσάντα νάιλον σκουπιδιών αλλά δεν είδα πού πήγε και τι έκανε. Δεν ξέρω ακριβώς τι έκανα. Τα είχα χαμένα» κατέθεσε.
Η κατάθεση του κουμπάρου
Ο Εμμανουήλ Σ, στην κατάθεση του, ομολόγησε ότι βοήθησε τις δύο γυναίκες να βάλουν το νεκρό στο κρεβάτι ανάσκελα και κατάλαβε ότι είχε πεθάνει επειδή ήταν κρύος. Τότε φώναξε προς την Μαρία Κ και της είπε να ειδοποιήσει το ασθενοφόρο.
Η Ρ. Γ του είπε (όπως ανέφερε και στην κατάθεση της η ίδια), να πάρει τα σκουπίδια από τον κάδο μέσα στην κουζίνα και να τα πετάξει στα σκουπίδια έξω από το σπίτι. Είδε στην είσοδο του σπιτιού, στο χαλί όπως έβγαινε, αίματα αλλά και μετά στο σοβατεπί της κουζίνας πιτσιλιές με αίματα, μα δεν ρώτησε τίποτα.
Από την στιγμή που πήγε και πέταξε τα σκουπίδια δεν ξαναμπήκε στο σπίτι και περίμενε έξω το ασθενοφόρο.
Υποστήριξε μάλιστα ότι έκανε τα ανωτέρω πάνω στον πανικό του, χωρίς να είχε γνώση, ή να κατάλαβε τι έγινε.
Η προφυλάκιση και η ανατροπή
Η 31χρονη Ρ.Γ, δεν κατάφερε να πείσει τις Αρχές ότι επρόκειτο για ατύχημα που προκλήθηκε σε κατάσταση άμυνας και κρίθηκε προφυλακιστέα για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Διά των δικηγόρων της κατέθεσε στις αρχές Μαΐου του 2014 αίτηση στην ανακρίτρια Ρόδου με την οποία ζητούσε την αντικατάσταση του εντάλματος προσωρινής διάταξης που έχει εκδοθεί σε βάρος της με τον όποιο περιοριστικό όρο.
Στην ίδια αίτηση επισημαίνονταν η πλήρης έλλειψη δόλου από πλευράς της κατηγορούμενης, κάτι το οποίο όπως τονίστηκε, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο Αδάμ Βεσσάλας έφερε μόλις ένα μικρό τραύμα, και όχι περισσότερα όπως θα μπορούσε αφού το ποτήρι είχε αρκετές προεξοχές.
Σημειώνεται πως η Ρ.Γ είχε δηλώσει πως σε καμία περίπτωση δεν είχε πρόθεση να προκαλέσει κακό στον άνθρωπο που έχει αγαπήσει τόσο πολύ και πως όλα έγιναν στην κακιά στιγμή και με σκοπό να αμυνθεί, να προφυλάξει δηλαδή την σωματική της ακεραιότητα, από την βίαιη συμπεριφορά του συντρόφου της, ο οποίος νωρίτερα είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.
Η αίτηση έγινε δεκτή από το Δικαστικό Συμβούλιο και έτσι στις 14 Ιουνίου 2014 αφέθηκε ελεύθερη με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής της μία φορά το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της μέχρι να γίνει η δίκη.
Δίκη
Στις 10 Δεκεμβρίου 2018 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία για την πολύκροτη υπόθεση. Στο εδώλιο κάθισαν η 35χρονη Ρ.Γ φίλη του θύματος, κατηγορούμενη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, και ο 44χρονος Εμμανουήλ Σ, κουμπάρος της μητέρας της, ο οποίος κατηγορείτο για υπόθαλψη εγκληματία. Η 54χρονη Μαρία Κ μητέρα της κατηγορούμενης, απαλλάχθηκε από κάθε κατηγορία με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου.
Η κατηγορούμενη ανέφερε στην απολογία της, ότι είχε καταθέσει στον ανακριτή, ότι υπήρξε κατ’ επανάληψη θύμα κακοποίησης από τον 30χρονο υπαξιωματικό. Παραδέχτηκε την πράξη της, επισημαίνοντας ότι δεν είχε ανθρωποκτόνο δόλο και ότι ο θάνατός του Αδάμ Βεσσάλα, επήλθε από ατύχημα.
Καταδίκη
Με απόφαση, που εξέδωσε στις 10 Δεκεμβρίου 2018 το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου, η Ρ.Γ κρίθηκε ένοχη πρόκλησης θανατηφόρας σωματικής βλάβης καθ’ υπέρβαση των ορίων της άμυνας με ελαφρυντικό.
Το δικαστήριο προχώρησε συγκεκριμένα σε επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας εις βάρος της από ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και της επέβαλε ποινή κάθειρξης 5 ετών με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα, με τους περιοριστικούς όρους, της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και της εμφάνισής της κάθε 1η του μήνα στο Α.Τ. της περιοχής της.
Ο 44χρονος Εμμανουήλ Σ κρίθηκε ένοχος για υπόθαλψη εγκληματία και του επιβλήθηκε ποινή 8 μηνών με 3ετή αναστολή.
Εφετείο
Η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό προσδιορίστηκε από την Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου να γίνει την 1η Νοεμβρίου 2021 στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Ρόδου. Όμως η δίκη της 38χρονης σήμερα Ρ.Γ. δεν έγινε λόγο των περιοριστικών μέτρων κατά του covid.
ΠΗΓΗ crimi.gr