-
Αρχική > πρωτοσέλιδα > Καστοριά : Εκτός ελέγχου η ανεργία και η ακρίβεια —- ζούμε τραγικές καταστάσεις(Δώρα Κωτσοπούλου)

Καστοριά : Εκτός ελέγχου η ανεργία και η ακρίβεια —- ζούμε τραγικές καταστάσεις(Δώρα Κωτσοπούλου)

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού για το Β’ τρίμηνο του 2022 της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Με ποσοστό 20% η Δυτική Μακεδονία  βρίσκεται στην 1η θέση, ενώ παρατηρείται μία μικρή μείωση σε σχέση με το 2021 που το ποσοστό ήταν 22%

Την χειρότερη περίοδο  στην ανεργία αλλά και στην ακρίβεια  βιώνει  η ακριτική μας περιοχή

Η Οποία  με την κρίση που περνάει  εδώ και χρόνια  η γουνοποιία  με το κερασάκι στην τούρτα να  την αποτελειώνει  ο Ρωσο ουκρανικός  ο πόλεμος καθώς επίσης  και η  κλειστή αγορά της Αίγυπτου που γινόταν οι εξαγωγή  των μήλων εφερε την απόγνωσή στους  καστοριανούς πολίτες οι οπαίοι ξεκίνησαν να φεύγουν από την  Πολη μας ψάχνοντας κάτι νέο  μια ελπίδα  για να επιβιώσουν.

Πολύ δύσκολες μέρες περνά η αγορά εργασίας στην Ελλάδα,  αλλά και η περιοχή μας με τα σημάδια της οικονομικής κρίσης και της παρατεταμένης ύφεσης, να αποτυπώνονται στις πιο παραγωγικές ηλικίες που απεγνωσμένα ψάχνουν για ένα μεροκάματο. 
Η σταθερή και πλήρης εργασία τα τελευταία χρόνια τείνει να εξαλειφθεί, δίνοντας την θέση της στην μερική απασχόληση και τους μισθούς κάτω των 400 ευρώ!

Χωρίς προοπτική …

Δεν χρειάζονται βέβαια τα επίσημα στοιχεία για να διαπιστώσει κανείς τι συμβαίνει σήμερα στην αγορά εργασίας της Καστοριάς . Η κίνηση στην αγορά πεθαμένη και οι επιχειρήσεις φυτοζωούν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν όχι να πληρώσουν υπαλλήλους, αλλά ούτε καν να βγάλουν τα έξοδά τους για να γλιτώσουν το λουκέτο!

Και όλα τα παραπάνω έρχεται τώρα να τα  ισοπεδώσει η μεγάλη αύξηση στο ρεύμα από την κυβέρνηση Γι’ αυτό και οι εργοδότες περιμένουν ως… μάννα εξ ουρανού κάποια προγράμματα του ΟΑΕΔ που επιδοτούν νέους άνεργους, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, για να… σπρώξουν λίγο χρόνο παραπάνω, μέχρι να δουν πώς θα πάνε τα πράγματα και τι μπορούν άλλο να κάνουν. Η φυγή στο εξωτερικό είναι σαφώς μια λύση – αν και έσχατη – που τελευταία όλο και περισσότεροι την ακολουθούν, αφού για τους νέους πτυχιούχους κυρίως, δεν υπάρχει μέλλον στην Ελλάδα! Και φυσικά δεν μπορεί να υπάρξει εργασιακό μέλλον με τα ολιγόμηνα προγράμματα που ανακοινώνει η Κυβέρνηση μέσω του ΟΑΕΔ, αφού αυτά δεν δίνουν καμία προοπτική εξέλιξης.

Είναι πλέον πασιφανές οτι  Δύσκολα τα βγάζουν πέρα οι άνεργοι στην εποχή μας, ο αριθμός των οποίων έχει φτάσει σε… δυσθεώρητα νούμερα. Πολύ δύσκολη όμως έχει γίνει πια η ζωή και για την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και στο Δημόσιο τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα.

 To πρόβλημα  πιο έντονο τον χειμώνα

 Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Καστοριάς κ. Αθανάσιο Παπανδρέου , υπολογίζεται ότι η περιοχή μας ξεπέρασε τους 6.500 χιλιάδες άνεργους, ενώ όπως είπε,

. «Εφόσον η ανεργία πήγε στο 70% δεν έχει νόημα, να μιλάμε με αριθμούς. Οι άνεργοι είναι κατά πολύ περισσότεροι από τους εργαζόμενους. Όταν το  νούμερο έχει αντιστραφεί μιλάμε πλέον για κρίση κοινωνική και ανθρωπιστική . Η μαύρη εργασία δεν αφήνει το φαινόμενο να φανεί στην πλήρη διάσταση του, αλλά σε λίγους μήνες θα είναι ολοφάνερο. Η αντοχή τελειώνει, κάθε οικογένεια είχε έναν άνεργο, τώρα έχει έναν εργαζόμενο ή και κανέναν. Οι  όροι έχουν αντιστραφεί. Το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο το πρόβλημα τον χειμώνα” είπε χαρακτηριστικά,

Τέλος ο πρόεδρος αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που καταβάλει το Εργατικό Κέντρο Καστοριάς, που θέλει τον κόσμο κοντά του. «Το εργατικό κέντρο είναι δίπλα στους εργαζομένους, είναι παρόν εκεί που χρειάζεται να  είναι, αλλά και κοντά γενικότερα στα συνδικάτα. Είναι η μόνη ελπίδα, ανεξάρτητα με όλα όσα τους καταμαρτυρούν. Είναι προτιμότερο να έχεις ένα κακό συνδικάτο, από το να μην έχεις τίποτα», ήταν τα λόγια του.

Ζητείται ελπίς…

Η Ελληνική οικονομία πάσχει. Η διαπίστωση αυτή δεν είναι πολιτική, όπως επιχειρούν να την υποβαθμίσουν οι κυβερνητικοί παράγοντες και προπαγανδιστές. Είναι «ωμή» πραγματικότητα, που τη βιώνουν όλοι οι πολίτες, μισθωτοί, συνταξιούχοι, επιχειρηματίες, αυτοαπασχολούμενοι. Εκείνο που απαιτείται σε πρώτο στάδιο είναι η δημιουργία ελπίδας ότι μπορεί να υπάρξει καλυτέρευση της κατάστασης, βελτίωση του επιχειρηματικού και οικονομικού κλίματος. Μόνο έτσι μπορούν να υπάρξουν προοπτικές σταθεροποίησης και στη συνέχεια σταδιακής ανάπτυξης, η οποία είναι εθνικός στόχος. Όσο νωρίτερα το αντιληφθούν στην Κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο για όλους και πρώτα πρώτα για τον δοκιμαζόμενο Ελληνικό λαό.

Βρισκόμαστε πλέον σε μια περίοδο, που πρέπει να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη. Και αυτό θα γίνει εάν δουλέψουν όλοι, ανεξάρτητα από την ιδεολογική και πολιτική τους ταυτότητα. Αυτό που μετρά είναι να μειωθεί η ανεργία, και μόνο με θεωρίες, αυτό ποτέ δε θα συμβεί…

 Ο μόνος τρόπος για να παταχθεί αυτή η μάστιγα είναι οι παραγωγικές και με σχέδιο επενδύσεις ή επιχειρηματικές κινήσεις, που θα εξασφαλίσουν βιωσιμότητα και των θέσεων εργασίας.Με τις συνθήκες, τόσο στην κοινωνία –κυρίως-, όσο και στην οικονομία να είναι ασφυκτικές από τον αριθμό των ανέργων που διαρκώς αυξάνεται, απαραίτητες όσο ποτέ άλλοτε φαίνεται να είναι κάποιες άμεσες λύσεις που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των ηδη  επιχειρήσεων.Απαιτούνται από την κυβέρνηση  σημαντικές και άμεσες παρεμβάσεις  πράξεις και έργα, όχι μόνο λόγια, θεωρίες και… ευχολόγια

 

 

Top
Enable Notifications    OK No thanks