-
Αρχική > Απόψεις > Ο προσωπικός γιατρός  προκαλεί  τον εξευτελισμό -τόσο των ιατρών όσο και των οιονεί ασθενών τους   Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου 

Ο προσωπικός γιατρός  προκαλεί  τον εξευτελισμό -τόσο των ιατρών όσο και των οιονεί ασθενών τους   Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου 

Η ιδέα να έχει ο καθένας μας έναν προσωπικό γιατρό είναι μια εξαιρετική ιδέα. Ο τρόπος όμως με τον οποίο πάει να υλοποιηθεί είναι για κλάματα. Η μέχρι τώρα προσπάθεια εφαρμογής αυτού του νέου μέτρου δείχνει ότι, πέραν πάσης αμφιβολίας, σχεδιάστηκε στο πόδι.
Διότι, όταν έρχεται μια κυβέρνηση και σου λέει πως ένας συμμετέχων σε αυτό το εγχείρημα γιατρός θα έχει πελατειακό πλαφόν 2000 ατόμων, φυσικά και δεν μιλάει διόλου σοβαρά. Αυτός τον γιατρό πρακτικά τον ακυρώνει. Γιατί, κάτω από την πίεση τέτοιων αριθμών, ο εν λόγω επιστήμονας δεν παύει απλώς να θεωρείται ‘προσωπικός’. Παύει κατ’ ουσίαν να είναι γιατρός όλωσδιόλου.
Αδυνατεί να εκτελέσει το λειτούργημα του . Είναι φύσει αδύνατον ένας γιατρός να επιβλέπει και να εξετάζει 2000 ανθρώπους. Με τέτοιους φόρτους εργασίας δεν επιβαρύνονται οι γιατροί ουτε στα χειρότερα πεδία πολεμικών συρράξεων..
Ένα νούμερο της τάξης των 50-100 ατόμων θα φαινόταν απολύτως σωστό. Ένα νούμερο της τάξης των 200-300 ατόμων θα ήταν μάλλον οριακό. Από εκεί και πέρα καραδοκεί η αστειότητα. Ή η τραγωδία. Θα το δείξουν οι εξελίξεις…… Επιχαίρει η κυβέρνηση πως εκατομμύρια πολιτών έσπευσαν ήδη να γραφτούν και να επιλέξουν τον γιατρό τους. Ναι το έκαναν. Γιατί όμως? Για τον απλούστατο λόγο του φόβου επιβολής της επικρεμάμενης τιμωρίας.
Αν δεν γραφτείτε, τους φοβέρισαν, θα σας κοπεί η –σχεδόν- δωρεάν παροχή φαρμάκων! Και είναι γνωστή η εξάρτηση των ανθρώπων κάποιας ηλικίας από τα φάρμακα. Οπότε ναι γράφονται, αλλά όχι επειδή τους έπεισε κανείς για την αξία του νέου θεσμού-κάθε άλλο. Γράφονται μπας και γλυτώσουν ένα νέο χαράτσι στην τσέπη τους. Πολύς κόσμος αναγκάστηκε να επιλέξει γιατρό σε διπλανή πόλη. Μερικές φορές και σε διπλανό νομό ή ακόμα και σε διπλανή περιφέρεια.
Ε λοιπόν, αν θες να είσαι τίμιος με τον εαυτό σου, αυτού του είδους την σχέση με τίποτε δεν την βαπτίζεις «προσωπικός γιατρός» Μπορεί να πεις ο ιδεατός γιατρός, ο χρεωμένος γιατρός, ή ο γιατρός του πρωτοκόλλου. Μπορείς επίσης να τον βαπτίσεις πνεύμα, φύλακα-άγγελο-γιατρό και να αρχίσεις να τσακώνεσαι μετά με άλλους συνοήμονες πόσοι από δαύτους χωράνε στο κεφάλι μιας καρφίτσας, κατά πως κάνανε οι καλογήροι τον μεσαίωνα…. Κοντολογίς, μιας και χτίζεις ένα σύστημα τελείως στρεβλό και σαχλό ευθύς εξαρχής, είναι στο χέρι σου να το ονομάσεις όπως θέλεις. Αλλά πρέπει να έχεις υπόψη σου πως αυτόν τον εξευτελισμό -τόσο των ιατρών όσο και των οιονεί ασθενών τους- την κατάλληλη στιγμή πολιτικά θα τον πληρώσεις οπωσδήποτε.
Top
Enable Notifications OK No thanks