-
Αρχική > Η Διαδρομή στον Κόσμο του Βιβλίου > Η παραμάνα – Γιώτα Γουβέλη

Η παραμάνα – Γιώτα Γουβέλη

Η διαδρομή στον κόσμο του βιβλίου συνεχίζει το μαγευτικό της ταξίδι με τη συγγραφέα Γιώτα Γουβέλη και το μυθιστόρημά της «Η παραμάνα» από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

Η Γιώτα Γουβέλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μεσολόγγι. Είναι απόφοιτος του Μαθηματικού Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στην πληροφορική και τη διοίκηση επιχειρήσεων. Αρχικά εργάστηκε στον χώρο της εκπαίδευσης και στη συνέχεια σε πολυεθνικές εταιρείες επικοινωνίας ως υπεύθυνη Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Έχει τρία παιδιά και ζει με την οικογένειά της στην Αθήνα. Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της Η Μουσική του Κόσμου (2010), Το Σκίτσο (2011), Το Κεντρί της Πεταλούδας (2013), Το Μαγεμένο Ποτάμι (2014), Η Πρώτη Κυρία (2015), Η Νύφη της Μασσαλίας (2016), Ματωμένα Εντελβάις (2017), Το Δάκρυ της Mάντισσας (2018), Η Προσευχή της Μάντισσας (2019) και Για ένα Τανγκό στη Σμύρνη (2020). facebook: giota.gouveli

 Περίληψη

Θεσσαλία 1910

Ο κάμπος βράζει από τον ξεσηκωμό των κολίγων.
Σε ένα καπνομάγαζο του Βόλου, η δεκαεξάχρονη Μελιχιώ, γεννημένη στη «λάθος πλευρά του κόσμου», ερωτεύεται με πάθος το ομορφόπαιδο της καπναποθήκης και κάνει όνειρα για μια ζωή χωρίς την τυραννία των τσιφλικάδων και των επιστατών τους. Ωστόσο, η σφαγή του Κιλελέρ γκρεμίζει όνειρα κι ελπίδες.
Αναπάντεχα, μια ματωμένη υπόσχεση ξαναζωντανεύει τις προσδοκίες: ένα πουγκί γεμάτο λίρες με τίμημα τέσσερις ζωές. Η οικογένεια του τσιφλικά Νικήτα Κοντόπουλου και τα τέσσερα παιδιά τους μπαίνουν στο στόχαστρο.
Τι ρόλο παίζει η παραμάνα τους; Μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο καταπιεσμένος άνθρωπος για να αλλάξει τη μοίρα του; Μέχρι πού μπορεί να φτάσει μια ερωτευμένη γυναίκα παρασυρμένη από το παράφορο πάθος της; Αθώοι και ένοχοι μπερδεύονται δραματικά, η αλήθεια ανατρέπεται συνεχώς ώσπου να έρθει η ώρα της κάθαρσης.

Με μπερδεμένη πυξίδα, οι ήρωες βαδίζουν στην κόψη του ξυραφιού για να ανακαλύψουν με το αίμα της ψυχής τους το νόημα της αληθινής αγάπης και της ανθρωπιάς.

«Είναι νόμος της ζωής, έρχεται πάντα η στιγμή που πέφτουν οι μάσκες. Και τότε, η αγάπη, το πάθος, οι ιδέες, οι οικογενειακοί δεσμοί ξεσκεπάζουν και την άλλη τους όψη, τη θανατερή».
Γιώτα Γουβέλη

Απόσπασμα

Αισθανόταν κάπως αμήχανα η Ταρσίτσα, όπως κάθε φορά που η άλλη διηγούνταν αυτό το περιστατικό. Κατανοούσε την πίκρα της Βιργινίας για την άτυχη κατάληξη εκείνης της προίκας που την ανάγκαζε πια να ζει με την οικογένειά της τόσο μετρημένα. Για τούτο και έκανε επανειλημμένα κρούσεις στον Νικήτα να ενισχύσει την οικογένεια του αδερφού του. Ο Νικήτας ήταν πάντα πολύ αυστηρός με τα χρήματα, όμως εκείνη με το πες πες κάτι είχε καταφέρει. Είχε βάλει τον Βλάση υπεύθυνο στην καπναποθήκη με καλό μισθό και του είχε παραχωρήσει το παλιό σπίτι όπου έμενε κάποτε εργένης ο άντρα της, όταν έληξε η διπλωματική του θητεία και ασχολήθηκε πια αποκλειστικά με τις επιχειρήσεις του, τα τσιφλίκια και το εμπόριο.

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks