-
Αρχική > Συνεντεύξεις > Το πανηγύρι που χαιρόμαστε Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου 

Το πανηγύρι που χαιρόμαστε Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου 

• Το πανηγύρι του Αργους έχει πια το κύρος ενός θεσμού. Ανήκει στα όσια και ιερά της διασκέδασης. Κάποτε μάλιστα, σε πιο δύσκολες και στενάχωρες εποχές, όταν οι μετακινήσεις και οι διαφυγές δεν ήσαν δα και τόσο εύκολες, το πανηγύρι ήταν ένα πολλά υποσχόμενο δρώμενο με την προσδοκία του οποίου περνούσανε οι καστοριανοί όλο το καλοκαίρι. Ηταν η πιο γλυκιά αλλαγή εποχής, ο πιο ευχάριστος αποχαιρετισμός των εύκολων εξόδων του καλοκαιριού και η καλύτερη προετοιμασία για τους δύσκολους περιορισμούς και εγκλεισμούς του χειμώνα.

• Η συνάθροιση αυτή πάει πολύ-πολύ πίσω ίσαμε τον μεσοπόλεμο και βάλε. Ξεκίνησε σαν ζωοπανήγυρη με αγοροπωλησίες ζώων, αλλά στην πορεία του χρόνου εμπλουτίστηκε με πρόσθετα εμπορικά και ψυχαγωγικά χαρακτηριστικά. Σε αυτό άρχισαν να συμμετέχουν και οι βιομηχανίες φλοκάτης που υπήρχαν τότε στην κωμόπολη, τα καταστήματα νεωτερισμών, αλλά και οι διάφοροι περιπλανώμενοι μικροπωλητές ειδών προικός . Μπήκαν στον χορό και οι επιχειρήσεις διασκέδασης, τα λούνα πάρκ, οι μεγάλες επιχειρήσεις ψυχαγωγικών δρώμενων και θεαμάτων, οι καφετέριες, τα γλυκατζίδικα…. Ηρθαν όλα μαζί και χτίσαν ένα θαυμαστό συνονθύλευμα που κάποιος χρειαζόταν 2 και 3 ώρες, μόνον και μόνον για να το περιηγηθεί ολόκληρο. Πολύ δε περισσότερο εφόσον πήγαινε αποφασισμένος να επιλέξει προϊόντα και να ψωνίσει. Τα ποσά μάλιστα που ξοδευότανε κάθε σαιζόν εκεί, οι φήμες τα ήθελαν να είναι αστρονομικά… Οι μαγαζάτορες της Καστοριάς έπνεαν μένεα εναντίον του γιατί τους έκλεβε την πελατεία και -για την μία τουλάχιστον εβδομάδα που διαρκούσε- κατάφερνε να βυθίσει ολόκληρη την τοπική αγορά στα τάρταρα.

• Οι πιτσιρικάδες κάνανε πως και πώς να ξεκινήσει. Να πάνε να χτυπήσουν την γροθιά τους στον μετρητή δύναμης, να καλαθοσφαιρίσουν, να ρίξουνε με τα αεροβόλα και να κερδίσουν αρκουδάκια, να πετύχουνε τις πάπιες με τους κρίκους, να τρομάξουνε την αγαπημένη τους καβαλώντας το τραινάκι του τρόμου, να παρακολουθήσουν τους συγκλονιστικούς μοτοσυκλετιστές που αψηφούσαν την βαρύτητα στον ‘γύρο του θανάτου’, να καβαλήσουνε την μπαλαρίνα και να δούνε την Ταμάρα το ‘κορίτσι της ζούγκλας’ να μεταμορφώνεται σε άγριο γορίλα που έσπαγε τα δεσμά του…

• Στο τέλος μάλιστα της μεγάλης βόλτας ακολουθούσε το φαγητό. Οι εν σειρά απλωμένες ταβέρνες με τα πεντανόστιμα σουβλάκια , τις πανσέτες τα κοντοσούβλια και τα ψητά αρνιά που η τσίκνα τους σηκωνόταν νέφος ολόκληρο, απλωνόταν και κάλυπτε ολόκληρο το Άργος.

• Και τέλος στην αποχώρηση το πιο γλυκό αντίο: Οι καθιερωμένοι λουκουμάδες!

• Το πανηγύρι του Αργους ανέκαθεν υπήρξε ένα πολύ σοφά δομημένο δρώμενο, μια κοινωνική εμπειρία μοναδική, μια ένεση αισιοδοξίας και χαράς στις ψυχές μικρών και μεγάλων. Πάντοτε δικαιολογούσε την φήμη του και ποτέ δεν απογοήτευε κανέναν.

• Το στερηθήκαμε τα δυο αυτά πέτρινα χρόνια του κορωνοιού αλλά να που ξανα-ξεκινά φέτος την νέα του ιστορική σειρά, γεμάτο όνειρα ξανά, γεμάτο εμπειρίες, υποσχέσεις και πολλές-πολλές εμπορικές ευκαιρίες.

Top
Enable Notifications OK No thanks