-
Αρχική > Ελλάδα > Ελλειψη σιδήρου: 9 ένοχα συμπτώματα– Πότε πρέπει να πάτε στον γιατρό

Ελλειψη σιδήρου: 9 ένοχα συμπτώματα– Πότε πρέπει να πάτε στον γιατρό

Η έλλειψη σιδήρου είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο που πλήττει κυρίως τις γυναίκες. Όταν τα επίπεδα σιδήρου είναι χαμηλά, ο οργανισμός μας αντιδρά με έντονες ζαλάδες, αδυναμία και διάφορα άλλα συμπτώματα που μπορεί να μας προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα.

Μάθετε τα πάντα για τον σίδηρο και αναζητήστε τις τροφές εκείνες που θα σας βοηθήσουν να επανακτήσετε τις χαμένες σας δυνάμεις.

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, η οποία βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν το οξυγόνο σε ολόκληρο το σώμα μας. Χωρίς αυτήν την πολύτιμη πρωτεΐνη, κάθε όργανο του σώματος υπολειτουργεί.

Δείτε ποια είναι τα 9 βασικότερα συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου.

1. Κόπωση

Η έλλειψη σιδήρου έχει σαν αποτέλεσμα τη μειωμένη παροχή οξυγόνου στους ιστούς κι έτσι το σώμα στερείται πολύτιμη ενέργεια. Η κόπωση συνήθως συνδυάζεται με το αίσθημα αδυναμίας, την ευερεθιστότητα και την έλλειψη συγκέντρωσης.

2. Χλωμό πρόσωπο

Η αιμοσφαιρίνη είναι αυτή που δίνει το κόκκινο χρώμα στο αίμα. Έτσι, η επιδερμίδα μοιάζει ροδαλή και υγιής. Η έλλειψη σιδήρου είναι πιο εμφανής στα άτομα με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, όμως ακόμη και στα άτομα με πιο σκούρα επιδερμίδα το χρώμα στο εσωτερικό των χειλιών, τα ούλα και το κάτω βλέφαρο μπορεί να φανερώσει την έλλειψη.

3. Δύσπνοια

Η μειωμένη ροή οξυγόνου στο σώμα πυροδοτεί τη συνεχή δύσπνοια ακόμη κι αν παίρνουμε βαθιές αναπνοές. Το σύμπτωμα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό αν εκδηλώνεται τις ώρες χαλάρωσης και ξεκούρασης.

4. Ταχυπαλμία

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να επιδεινώσει ένα καλά κρυμμένο πρόβλημα στην καρδιά. Η καρδιά πρέπει να κουραστεί διπλά λόγω της μειωμένης ροής οξυγόνου, με αποτέλεσμα τις αρρυθμίες ή την ταχυπαλμία.

5. Νευρικότητα στα κάτω άκρα

Περίπου το 15% των ατόμων που πάσχουν από το λεγόμενο Σύνδρομο Ανήσυχου Ποδιού παρουσιάζουν έλλειψη σιδήρου. Όσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα σιδήρου, τόσο πιο έντονο είναι το σύμπτωμα.

6. Πονοκέφαλος και ημικρανία

Όταν υπάρχει έλλειψη σιδήρου, το σώμα μας δίνει αυτόματα «προτεραιότητα» στον εγκέφαλο, παρέχοντας εκεί τη μεγαλύτερη ποσότητα οξυγόνου σε σύγκριση με τα άλλα όργανα. Και πάλι όμως αυτές οι ποσότητες οξυγόνου δεν είναι αρκετές. Το αποτέλεσμα είναι οι αρτηρίες του εγκεφάλου να διογκώνονται και να πυροδοτείται ο έντονος πονοκέφαλος.

7. Τριχόπτωση

Το λιγοστό οξυγόνο που υπάρχει στο σώμα στηρίζει κυρίως τις ζωτικές λειτουργίες, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να αποδυναμώνονται και να γίνονται πιο εύθραυστα.

8. Πόνος στη γλώσσα

Ο χαμηλός σίδηρος οδηγεί σε μείωση της μυοσφαιρίνης. Αυτή η πρωτεΐνη που βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια συμβάλλει στην καλή λειτουργία των μυών και συνεπώς και της γλώσσας. Έτσι, η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει στον πόνο και τη φλεγμονή στη γλώσσα.

9. Αδύναμα νύχια

Ένα λιγότερο κοινό σύμπτωμα της έλλειψης σιδήρου είναι τα εύθραυστα ή στραβά νύχια, μια κατάσταση που ονομάζεται κοιλονυχία. Η στρέβλωση των νυχιών προς τα πάνω και η δημιουργία μιας κοίλης εσωτερικής επιφάνειας μπορεί να είναι σημάδι έλλειψης σιδήρου στον οργανισμό. Αυτό συχνά ξεκινά με εύθραυστα νύχια και σε μεταγενέστερα στάδια έλλειψης σιδήρου, τα νύχια μπορούν να πάρουν το παραπάνω σχήμα. Ωστόσο, είναι μια σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια και συνήθως παρατηρείται μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις αναιμίας με έλλειψη σιδήρου.

Πότε να επισκεφτείτε τον ιατρό σας

Αν παρουσιάζετε αρκετά από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να προχωρήσετε σε εξέταση φερριτίνης, η οποία μετρά τα αποθέματα σιδήρου στο σώμα και να επισκεφθείτε άμεσα το γιατρό σας. Η σιδηροπενική αναιμία δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αυτο-διάγνωση ή θεραπεία. Μην προχωρήσετε σε καμία περίπτωση στην λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου από μόνοι σας. Δηλαδή, χωρίς να πάρετε την συμβουλή του γιατρού. Η “υπερφόρτωση” του οργανισμού με σίδηρο μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνη, διότι η συσσώρευση σιδήρου μπορεί να βλάψει το συκώτι σας και να προκαλέσει άλλες επιπλοκές.

Άλλα δυνητικά συμπτώματα

Υπάρχουν πολλές άλλες ενδείξεις ότι μπορεί να έχετε χαμηλό σίδηρο. Αυτές τείνουν να είναι λιγότερο συνηθισμένες και μπορούν να συνδεθούν με πολλές καταστάσεις εκτός από ανεπάρκεια σιδήρου.

Παράξενες «λιγούρες»: Μια έντονη επιθυμία για πράγματα που δεν τρώγονται, όπως ο πάγος, ο πηλός, η κιμωλία, το χαρτί, μπορεί να είναι σημάδι έλλειψης σιδήρου. Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αίσθημα άγχους: Η έλλειψη οξυγόνου στους ιστούς του σώματος μπορεί να προκαλέσει αισθήματα άγχους. Ωστόσο, αυτό τείνει να βελτιώνεται ή να επιλύεται καθώς τα επίπεδα σιδήρου διορθώνονται.

Κρύα χέρια και πόδια: Η έλλειψη σιδήρου σημαίνει ότι μειώνεται το οξυγόνο στα χέρια και τα πόδια. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να κρυώνουν πιο εύκολα γενικά ή να έχουν κρύα χέρια και πόδια.

Πιο συχνές λοιμώξεις: Επειδή ο σίδηρος είναι απαραίτητος για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, η έλλειψή του μπορεί να σας κάνει πιο ευάλωτους σε ασθένειες.

 

https://www.newsitamea.gr/2020/10/17/

 

Top
Enable Notifications OK No thanks