-
Αρχική > Τοπικά νέα > Σε ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ οι Αντιπεριφερειάρχες του Γιώργου Κασαπίδη στην Καστοριά

Σε ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ οι Αντιπεριφερειάρχες του Γιώργου Κασαπίδη στην Καστοριά

Σε καζάνι βρέθηκαν οι δύο Αντιπεριφερειάρχες Δέσποινα Κοζατσανη και Θωμάς Μάνος με εκλεκτή παρέα, χθές Σάββατο.. Τα δύο στελέχη της Περιφερειακής Αρχής Κασαπίδη τίμησαν έτσι το έθιμο των καζανιών, που ξεκίνησε στην Καστοριά και θα συνεχιστεί εως το τέλος Δεκεμβρίου.

.   Είναι μια διαδικασία αναπαραγωγής του σταφυλιού  όπου κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι σταφυλοπαραγωγοι παίρνουν σταγόνα –σταγόνα το μυρωδάτο τσίπουρο από την απόσταξη των σταφυλιών, χωρίς ωστόσο να λείψει και το σχετικό γλέντι που μετατρέπει την όλη διαδικασία σε ένα πανηγύρι με χορό φαγοπότι και τραγούδι.

Το απόσταγμα των στέμφυλων το γνωστό τσίπουρο όπως επισημαίνουν οι  γνώστες της απόσταξης για να έχει καλή ποιότητα  σημαντικό ρόλο παίζει, η ποιότητα των σταφυλιών, η εμπειρία η υπομονή και βέβαια το μεράκι.

 

Μία διαδικασία πραγματική ιεροτελεστία. Μία διαδικασία που κρατά και αντέχει αιώνες τώρα. Μία διαδικασία που πολλοί την περιμένουν πως και πως

. Μία διαδικασία που δίνει την αφορμή να στηθούν τρικούβερτα γλέντια, κάνοντας ακόμη και το θεό Διόνυσο να… ζηλεύει

. Όποιος δεν έχει παραβρεθεί σε διαδικασία παραγωγής τσίπουρου σε παραδοσιακό καζάνι, δεν ξέρει τι θα πει- έστω και μεταφορικά- «μυσταγωγία».

Θεοδώρα Κωτσοπούλου

 

 

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks