-
Αρχική > Ελλάδα > Αυτό το μπαχαρικό μπορεί να προκαλέσει ηπατική βλάβη, εάν δεν καταναλωθεί σωστά

Αυτό το μπαχαρικό μπορεί να προκαλέσει ηπατική βλάβη, εάν δεν καταναλωθεί σωστά

Εκτός από το μαγείρεμα, ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται παραδοσιακά σε ένα πλαίσιο ευεξίας ως μέσο για την καταπολέμηση της φλεγμονής και πιστεύεται ότι έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, εξ ου και η δημοτικότητα των συμπληρωμάτων κουρκουμά.

Μελέτη για τον κουρκουμά
Όπως αναφέρει μελέτη, που δημοσιεύει το eatthis.com, ερευνητές, από το American Journal of Medicine, αξιολόγησαν τη συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης κουρκουμά και της πιθανότητας ηπατικής βλάβης σε αυτούς που είναι εγγεγραμμένοι στο Δίκτυο Ηπατικών Τραυμάτων που προκαλούνται από τα φάρμακα των ΗΠΑ (DILIN).

Η έκταση αυτών των τραυματισμών φέρεται να κυμαινόταν από πιο μέτρια έως σοβαρή, με αποτέλεσμα πέντε άνθρωποι να χρειαστούν νοσηλεία και ακόμη ένας να καταλήξει, λόγω οξείας ηπατικής βλάβης. Περαιτέρω χημική ανάλυση, επιβεβαίωσε ότι τρεις από αυτούς τους ασθενείς, κατανάλωναν επίσης κουρκουμά σε συνδυασμό με μαύρο πιπέρι, ένα συστατικό που πολλοί ειδικοί προτείνουν να λαμβάνεται μαζί με κουρκουμά, καθώς βοηθά τον οργανισμό να τον αφομοιώσει πιο αποτελεσματικά.

Ενώ τα ευρήματα αυτής της μελέτης είναι σημαντικά, οι ερευνητές δηλώνουν, ότι, υπάρχει ανάγκη να διερευνηθεί το σκεπτικό πίσω από το γιατί ο κουρκουμάς μπορεί να είναι ο κύριος παράγοντας τέτοιων επιπλοκών στην υγεία.

Υπήρχαν επίσης, δύο ξεχωριστές περιπτώσεις ενηλίκων που υπέστησαν ηπατική βλάβη που προκλήθηκε από συμπηρώματα κουρκουμά, που αναφέρθηκαν στο International Medical Case Reports Journal το 2021. Επίσης στην Τοσκάνη, έχουν αναφερθεί αρκετές ακόμη περιπτώσεις ηπατικής βλάβης από κατανάλωση κουρκουμά.

Αυτές οι αναφορές δεν πρέπει απαραίτητα να προκαλούν άμεση ανησυχία ή συναγερμό, καθώς η ηπατική βλάβη που προκύπτει άμεσα από την κατανάλωση κουρκουμά εξακολουθεί να φαίνεται να είναι ένα σπάνιο περιστατικό, λένε οι επιστήμονες. Ωστόσο, εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε μαγειρεύει συχνά με κουρκουμά ή παίρνει συμπληρώματα κουρκουμά σε τακτική βάση, ίσως πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή διαιτολόγο πριν προσθέσει άλλη μια κουταλιά στο πιάτο του.

 

https://www.aftodioikisi.gr/ygeia/ay

 

 

Enable Notifications OK No thanks