-
Αρχική > Ελλάδα > Οι τροφές που μειώνουν το φούσκωμα στην κοιλιά

Οι τροφές που μειώνουν το φούσκωμα στην κοιλιά

Όλοι το έχουμε νιώσει: Aυτήν την αίσθηση υπερβολικού πρηξίματος στην κοιλιά. Αλλά από πού προέρχεται αυτό το φούσκωμα;

 

Φούσκωμα στην κοιλιά: Οι τροφές που το μειώνουν και ποιες να αποφύγειςPexels
Οι τροφές που μειώνουν το φούσκωμα στην κοιλιά

Αγγούρι

Μπορεί ήδη να ξέρεις ότι το αγγούρι μπορεί να μειώσει το πρήξιμο κάτω από τα μάτια. Αυτό που μπορεί να μη γνώριζες, είναι ότι μπορεί να λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο και για την κοιλιά σου. Το λαχανικό περιέχει κερκετίνη, ένα φλαβονοειδές αντιοξειδωτικό που βοηθά στη μείωση του φουσκώματος.

Μπανάνες

Τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως οι μπανάνες, τα αβοκάντο, τα ακτινίδια, πορτοκάλια και τα φιστίκια, εμποδίζουν την κατακράτηση νερού ρυθμίζοντας τα επίπεδα νατρίου στο σώμα σας και μπορούν έτσι να μειώσουν το φούσκωμα που προκαλείται από το αλάτι. Οι μπανάνες έχουν επίσης διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να ανακουφίσουν ή να αποτρέψουν τη δυσκοιλιότητα. Το φούσκωμα μπορεί επίσης να προκληθεί από δυσκοιλιότητα.

Παπάγια

Το ένζυμο της παπάγιας, βοηθά στη διάσπαση των πρωτεϊνών στο γαστρεντερικό σύστημα, γεγονός που διευκολύνει την πέψη. Το τροπικό φρούτο έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθώς και ίνες που υποστηρίζουν ένα ισχυρό, πεπτικό σύστημα.

Σπαράγγια

Τα σπαράγγια είναι μια υπερτροφή κατά του φουσκώματος. Περιέχουν επίσης πρεβιοτικά, τα οποία βοηθούν στην υποστήριξη της ανάπτυξης «καλών» βακτηρίων. Αυτό βοηθά στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας στο πεπτικό σύστημα για την πρόληψη ή/και τη μείωση των αερίων. Τέλος, το λαχανικό περιέχει διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην προαγωγή της συνολικής υγείας του πεπτικού συστήματος.

Μερικά από αυτά τα «καλά» βακτήρια για το έντερο, είναι τα προβιοτικά. Βοηθούν στη ρύθμιση της πέψης και προάγουν τη συνολική υγεία του πεπτικού συστήματος.

Μαραθόσποθος

Το μάραθο είναι ο σωτήρας του πεπτικού συστήματος. Οι σπόροι του, έχουν μια ένωση που χαλαρώνει τους σπασμούς του γαστρεντερικού σωλήνα, που επιτρέπει στα αέρια να περάσουν και να ανακουφίσουν το φούσκωμα.

Οι τροφές που μειώνουν το φούσκωμα στην κοιλιά – Τζίντζερ

Το τζίντζερ περιέχει το πεπτικό ένζυμο zingibain, που βοηθά το πεπτικό σύστημα να διασπάσει την πρωτεΐνη. Η ένωση δυνητικά βοηθά τα τρόφιμα να αφομοιωθούν πιο εύκολα, μειώνοντας το φούσκωμα, τα αέρια ή τη δυσκοιλιότητα.

Τσάι μέντας και χαμομηλιού

Εάν αισθάνεσαι φούσκωμα μετά το φαγητό, μπορείς να πιείς ένα φλιτζάνι μέντας ή χαμομήλι. Και τα δύο είδη χαλαρώνουν τους γαστρεντερικούς μύες για να βοηθήσουν στη διάχυση του αερίου που προκαλεί το φούσκωμα του στομάχου. Εκτός από τη βελτίωση της πέψης, το χαμομήλι έχει καταπραϋντικές και χαλαρωτικές ιδιότητες, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση κάθε είδους στομαχικής ενόχλησης.

Τροφές που επιδεινώνουν το φούσκωμα

Μπρόκολο, λάχανο

Το μπρόκολο και το λάχανο είναι σταυρανθή λαχανικά και περιέχουν ραφινόζη, ένα σάκχαρο που παραμένει άπεπτο έως ότου τα βακτήρια στο έντερο τη ζυμώσουν. Αυτό παράγει αέρια και σε κάνει να φουσκώνεις. Μπορείς να συνεχίσεις να καταναλώσεις αυτά τα υγιεινά λαχανικά, αλλά περιόρισε τις μερίδες σου ή μαγείρεψέ τα στον ατμό. Το μαγείρεμα δεν θα εξαλείψει, ούτε θα αποτρέψει εντελώς το φούσκωμα, αλλά μπορεί να κάνει τα λαχανικά πιο εύκολα στην πέψη.

Όσπρια

Τα φασόλια, μαζί με τις φακές, τη σόγια και τον αρακά, είναι τρόφιμα που προκαλούν αέρια. Τα όσπρια λειτουργούν ως βόμβες πρωτεΐνης, αλλά περιέχουν επίσης σάκχαρα και ίνες που το σώμα μας δεν μπορεί να απορροφήσει. Έτσι, όταν τα όσπρια φτάνουν στο παχύ έντερο, τα βακτήρια εκεί προσπαθούν να τα διασπάσουν. Διαδικασία που οδηγεί σε αέρια και αίσθηση πρηξίματος. Συνδύασε τα όσπρια με εύπεπτα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως ρύζι ή κινόα.

Γαλακτοκομικά

Εάν αισθάνεσαι φούσκωμα μετά από μερικές φέτες τυρί ή ένα μπολ δημητριακών με γάλα, μπορεί να έχεις δυσανεξία στη λακτόζη. Πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα σου δεν έχει τα απαραίτητα ένζυμα για τη διάσπαση της λακτόζης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία αερίων στο γαστρεντερικό σωλήνα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα. Μπορείς να αποφύγεις τα γαλακτοκομικά προϊόντα, επιλέγοντας πολλές, εναλλακτικές λύσεις τροφίμων χωρίς λακτόζη.

Μήλα

Ένα μήλο την ημέρα μπορεί μπορεί να κάνει τον γιατρό πέρα, αλλά δεν κρατά το φούσκωμα μακριά. Υψηλά σε φυτικές ίνες, τα μήλα περιέχουν επίσης φρουκτόζη και σορβιτόλη, σάκχαρα που βρίσκονται στα φρούτα που μπορούν να προκαλέσουν αέρια και το αναπόφευκτο αίσθημα φουσκώματος. Άλλα φρούτα που μπορεί να σε φουσκώσουν είναι τα αχλάδια, τα ροδάκινα και τα δαμάσκηνα.

Αλμυρά τρόφιμα

Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση νερού, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα. Ωστόσο, η αποφυγή του νατρίου δεν είναι πάντα απλή υπόθεση. Το νάτριο εισχωρεί κρυφά στα περισσότερα επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα.  Όταν και αν υποκύψεις στο αλάτι, φρόντισε να πίνεις πολύ νερό για να το αποβάλλεις από τον οργανισμό σου.

 

https://www.ladylike.gr/wellness/oi-

 

Top
Enable Notifications OK No thanks