-
Αρχική > Απόψεις > Τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τις πολιτικές κοκορομαχίες Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου 

Τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τις πολιτικές κοκορομαχίες Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου 

Κατά την γνώμη μου το πραγματικά χρήσιμο και ουσιαστικό θα ήταν αν καταφέρναμε να δούμε και λιγάκι παραπέρα από την -υπερπροβαλλόμενη στα τοπικά media- κοκορομαχία Κεπαπτσόγλου-Τζηκαλάγια.
Είναι απολύτως φυσικό κι αναμενόμενο τα δυο αυτά πολιτικά πρόσωπα να υψώνουν τους τόνους της μεταξύ τους αντιπαράθεσης μιας και νιώθουν υποχρεωμένα να υπερασπιστούν το συνολικό πολιτικό τους κύρος, την δημόσια εικόνα και απήχηση τους. Όμως η αναμεταξύ τους κόντρα έχει προεκτάσεις πολύ πιο σημαντικές και φέρνει στο φως κάποιες πολύ πιο σοβαρές επιμέρους αρρυθμίες και υστερήσεις του εθνικού μας συστήματος υλοποίησης έργων υποδομής.
Γιατί στ’ αλήθεια δεν υπάρχει εν ενεργεία Δήμαρχος που να μη θέλει να κάνει και να επιδείξει έργο. Και ο κ. Κεπαπτσόγλου, σε αυτόν τουλάχιστον τον τομέα, έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικός. Αφού αυτός και το επιτελείο του κατάφεραν να εκμεταλλευτούν όλα τα διαθέσιμα εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και να παρουσιάσουν εξόχως χειροπιαστά αποτελέσματα. Ιδιαιτέρως στον τομέα της αειφορίας και της ενεργειακής αυτονομίας του Δήμου τους.
Με χρηματοδότηση ευρωπαικών κυρίως προγραμμάτων και με σειρά επεμβάσεων κατάφεραν να μειώσουν το ενεργειακό αποτύπωμα των Δημοτικών τους κτηρίων σχεδόν στο μηδέν. Αλλά αυτό -από ότι δείχνουν τα πράγματα- το κατάφεραν μόνον θεωρητικά.
Γιατί προκειμένου να ολοκληρώσουν το έργο τους απαιτείται ένα ακόμη πρόσθετο βήμα που ΔΕΝ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ από αυτούς. Εξαρτάται από την συνεργασία του κράτους. Από την σύνδεση με το γενικό δίκτυο μεταφοράς ενέργειας, δηλαδή τον ΔΕΔΔΗΕ. Ο οποίος ΔΕΔΔΗΕ ποιεί την νήσσα. Αρνείται να συμπράξει, προφασιζόμενος κορεσμό του υπάρχοντος δικτύου. Κατά συνέπεια τι έχουμε εδώ? Έχουμε ένα κολοσσιαίο έργο ενεργειακών αναβαθμίσεων που κοστολογείται γύρω στα 13 εκατομμύρια ευρώ κι έχουμε μια τέλεια συμμόρφωση του Δήμου Αργους Ορεστικού με τις ευρωπαικές και εθνικές ντιρεκτίβες εξοικονόμησης ενέργειας. Και έχουμε ένα κόλλημα στην τελική φάση.
Μια απλή σύνδεση δυο καλωδίων και το κατέβασμα ενός διακόπτη. Γιατί? Γιατί η γάτα έχει ένα αυτί. Αν η γάτα είχε δύο αυτιά, τότε το ελληνικό κράτος ΠΡΙΝ παροτρύνει τους Δήμους της χώρας να προχωρήσουν σε τέτοιας φύσης έργα, θα έπρεπε να είχε φροντίσει να αναβαθμίσει το κεντρικό δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρισμού, έτσι ώστε αυτό να στέκεται ικανό να δέχεται τα επιπρόσθετα φορτία που θα παράγουν οι Δήμοι από τις ΑΠΕ τους. Κι αν δεν το έκανε πριν, θα έπρεπε τουλάχιστον να το έκανε ταυτόχρονα.
Παράλληλα! Δεν το έκανε όμως. Οποτε καταλήγουμε σε έναν τραγέλαφο. Οι μεν Δήμοι, από πλευράς τους, να ικανοποιούν το βάρος της ευθύνης που τους αναλογεί, το δε κράτος, από πλευράς του, να μην ικανοποιεί το δικό του.
Το πρόβλημα εδώ σαφέστατα και δεν είναι πρόβλημα μόνον του Άργους Ορεστικού. Είναι πρόβλημα ΚΑΙ του Νεστορίου είναι πρόβλημα ΚΑΙ της Καστοριάς. Δεν θυμώνει μόνον ο κ. Κεπαπτσόγλου. Θυμώνει και ο κ. Γκοσλιόπουλος, θυμώνει και ο κ. Κορεντσίδης. Το θέμα αφορά τους πάντες. Και πολύ κακώς πράττει ο βουλευτής κ. Τζηκαλάγιας να μπαίνει στην μέση και να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Να προσπαθεί να κάνει επίδειξη της βουλευτικής του ‘δύναμης’. Γιατί τι ακριβώς μας λέει ο κ. Τζηκαλάγιας? Λέει πως ναι μεν, υπάρχει ζήτημα με τις γραμμές του ΔΕΔΔΗΕ αλλά… έτσι και περνούσε ο κ. Κεπαπτσόγλου από το πολιτικό του γραφείο… εεεε, όλο και κάποια άκρη θα βρισκόταν…. Εχει μήπως ο κ. Τζηκαλάγιας κάποιον τεχνικό, μηχανολογικό τρόπο να μεγαλώνει τις ανοχές των δικτύων μεταφοράς ενέργειας? Όχι βέβαια. Τότε γιατί το λέει? Μήπως επειδή ο υποτιθέμενος κορεσμός δεν είναι πραγματικός κορεσμός? Μήπως υπάρχουνε καβάντζες που δεν δίνονται στον πάσα ένα? Μήπως η αύξηση της ικανότητας μεταφοράς πρόσθετων φορτίων στο δίκτυο συντελείται δια ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ αποφάσεων? Με βάση τις διατυπώσεις μόνον έτσι βγαίνει νόημα…

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks