-
Αρχική > Ελλάδα > Ακίνητα: Πόσο αυξήθηκαν ενοίκια και τιμές πώλησης

Ακίνητα: Πόσο αυξήθηκαν ενοίκια και τιμές πώλησης

Την ανιούσα πήραν τα ενοίκια και οι τιμές πώλησης των ακινήτων το 2022 όπως αναφέρει ο spitogatos.

Ειδικότερα, αυξήσεις της τάξεως του 7,2% καταγράφηκαν στις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης ακινήτων το 2022 σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε όλη την επικράτεια ενώ στα ενοίκια η αντίστοιχη άνοδος έφτασε το 6,7% μεσοσταθμικά.

Μάλιστα, το τελευταίο τρίμηνο του 2022 οι τιμές διατήρησαν τη σταθερά ανοδική πορεία με +8% μέσο όρο αύξησης στις τιμές πώλησης και +5% μέσο όρο αύξησης στις τιμές ενοικίασης σε σχέση με το αντίστοιχο του 2021.

Στις τιμές πώλησης οι μεγαλύτερες μεταβολές σε ετήσια βάση παρατηρήθηκαν στο λεκανοπέδιο Αττικής και συγκεκριμένα στα Βόρεια και Νότια προάστια της Αττικής, στο Κέντρο της Αθήνας και τα Προάστια Πειραιά.

Οι περιοχές των νοτίων προαστίων διαχρονικά συγκεντρώνουν τόσο ιδιωτικό όσο και επενδυτικό ενδιαφέρον. Η ανάπτυξη τους στο πλαίσιο των έργων της Αθηναϊκής Ριβιέρας, φαίνεται ότι τους έδωσε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση. Ενδεικτικά, ένα διαμέρισμα στη Βουλιαγμένη για το 2022 είχε μέση τιμή αγοράς 5.933€/τ.μ., αύξηση της τάξης του 19% σε σχέση με το 2021.

Υψηλές τιμές καταγράφηκαν και στο κέντρο του Πειραιά και τα Προάστια του. Συγκεκριμένα στο Κέντρο-Λιμάνι του Πειραιά παρατηρήθηκε αύξηση +10% στις τιμές πώλησης ακινήτων σε σχέση με το 2021. Πολύ σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής έπαιξε η έναρξη λειτουργίας των νέων σταθμών του μετρό τον Οκτώβριο του 2022.

Στη Θεσσαλονίκη «πρωταθλητές» στις αυξήσεις τιμών αναδεικνύονται οιΣαράντα Εκκλησίες, ο Άγιος Παύλος και η Τούμπα, με αυξήσεις της μέσης τιμής πώλησης ακινήτων σε σχέση με το 2021 κατά +39%, +24% και +20% αντίστοιχα.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, μεγαλύτερες αυξήσεις σε τιμές πώλησης ακινήτων σε σχέση με το 2021 παρατηρήθηκαν στην Πρέβεζα, τις Σποράδες, την Χαλκιδική, τα Τρίκαλα, τη Λάρισα, τα Χανιά, την Κόρινθο και τις Κυκλάδες.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε ενοίκια

Στα ενοίκια οι υψηλότερες μεταβολές να εντοπίζονται σε Βάρη-Βάρκιζα (+23%), Φιλοθέη (+21%) , Υμηττό (+18%), Κηφισιά (+15%), Πειραϊκή (+14%), Κολωνάκι (+13%), Αγία Παρασκευή (+12%) και Παγκράτι (+11).

Οι δημοφιλείς περιοχές της Αττικής σημείωσαν ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές ενοικίασης, κάτι που υποδηλώνει μάλλον πως οι περιοχές με υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον διατηρούν τη μεγάλη τους ισχύ.

Παράλληλα η επικείμενη επέκταση του δικτύου του μετρό με τη Γραμμή 4 έχει ήδη επηρεάσει περιοχές γύρω από τους νέους σταθμούς. Ενδεικτικά, σε Κυψέλη, Γαλάτσι, Ιλίσια και Εξάρχεια παρουσιάστηκε άνοδος κατά μέσο όρο +8,5% στις τιμές ενοικίασης διαμερισμάτων σε σχέση με το 2021.

Μεγάλη άνοδο στις τιμές ενοικίασης παρουσίασαν περιοχές στα Ανατολικά Προάστια της Αττικής. Ενδεικτικά, σε Γλυκά Νερά, Γέρακα και Λούτσαπαρουσιάστηκαν αυξήσεις στις τιμές ενοικίασης της τάξεως του +20%, +15% και +8% αντίστοιχα.

Τέλος όσον αφορά στα ανατολικά προάστια η εύκολη πρόσβαση προς τη θάλασσα σε δημοφιλείς παραλίες του λεκανοπεδίου, η πολεοδομική «άνεση» και η εύκολη πρόσβαση προς το αεροδρόμιο τους δίνουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα προάστια της Αθήνας και τα καθιστούν, όπως φαίνεται, ελκυστικά. Στις περιοχές αυτές παράλληλα υπάρχουν περισσότερες διαθέσιμες επιλογές ακινήτων διαφόρων τύπων (διαμερισμάτων με 2 ή 3 υπνοδωμάτια, studios, μεζονετών κ.α.).

 

https://www.aftodioikisi.gr/oikonomia/akinita-poso-ayxithikan-enoikia-kai-times-polisis/

 

Top
Enable Notifications OK No thanks