-
Αρχική > Συνταγές > ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ!!! (για 15 μέρες και παραπάνω!!!)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ!!! (για 15 μέρες και παραπάνω!!!)

Αυτή η σαλάτα πραγματικά δεν υπάρχει αγαπημένη μου ομαδούλα, καιρό είχα να την κάνω και τη λιγουρευτήκαμε!!! Πεντανόστιμη, τραγανή και μοσχοβολιστή σαλάτα για όλη την εβδομάδα! Εύκολη και οικονομική, υπέροχη συνοδεία των χειμερινών και όχι μόνο εδεσμάτων! Εάν δεν ανοιχτεί το βάζο διατηρείται τουλάχιστον 3 μήνες στο ψυγείο (!!!), γίνεται και καλύτερο μη σας πω (το πιάτο που σας δείχνω στη Φώτο2, είναι από βάζο που άνοιξα την προηγούμενη εβδομάδα. Το είχα ξεχάσει στο ψυγείο από τον Νοέμβριο και φαντάστηκα πως θα είχε χαλάσει… Όχι μόνο δε χάλασε, αλλά ήταν και πεντανόστιμο)! Όταν ανοιχτεί καταναλώνεται εντός της εβδομάδας!
Υ.Γ.: Σας έχω βήμα-βήμα τη διαδικασία, για να σας διευκολύνω οπτικά!:
Φώτο 1=>Το τελικό αποτέλεσμα!
Φώτο 2=> Ένα λαχταριστό πιάτο έτοιμο προς κατανάλωση (είναι από την προηγούμενη φορά, όχι το μείγμα που ετοίμασα σήμερα!)
Φώτο 3=>Πως μαραίνεται και βγάζει υγρά κατά το πάτημα των υλικών!
Φώτο 4=>Πως το πατάω μέσα στο βάζο πολύ καλά και βγάζει και άλλα υγρά!
Φώτο 5=>Πως φαίνεται το βάζο πριν το κλείσω με τα υγρά του πάνω!
ΥΛΙΚΑ
1 λάχανο ψιλοκομμένο με το μαχαίρι (όχι σαν κανταΐφι, πιο χονδρό!)
4-5 καρότα στον τρίφτη
4-5 πιπεριές Φλωρίνης σε καρεδάκια
1 μικρή ρίζα σέλινο ψιλοκομμένη – ρίζα και φύλλα ή σέλερι ψιλοκομμένο (αυτή το φορά έβαλα σέλερι και μου άρεσε πάρα πολύ)!
Ξύδι ή μηλόξυδο που γίνεται και πιο νόστιμο(όσο σας αρέσει! Προσωπικά έβαλα περίπου 1/3 από το μπουκαλάκι το απλό)
Αλάτι (όσο σας αρέσει!)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη και ζυμώνουμε πολύ καλά και με δύναμη, να αρχίσουν τα λαχανικά να μαραίνονται και μέχρι να δούμε πως κατεβάζει το μείγμα τα υγρά του (βλ. φώτο3)! Το έκανα σε 2 δόσεις για να χωρέσει στη λεκάνη και κάθε δόση μπήκε στο βάζο της.
Μετά τοποθετούμε σε βάζα πλαστικά ή γυάλινα πιέζοντας πολύ καλά, να είναι πολύ “στριμωγμένη” η σαλατίτσα μας, πιέζουμε τόσο πολύ που τα χεράκια μας θα πονέσουν αρκετά (φώτο4!) (δηλαδή κάθε χούφτα που βάζουμε από το μείγμα την πατάμε πάρα πολύ καλά)!
Θα βγάλει και άλλα υγρά με την πίεση μέσα στο βάζο και θα τα βλέπουμε (βλ. φώτο5)! Γεμίζουμε ως πάνω πολύ καλά και πολύ σφιχτά (εάν γίνει σωστά η διαδικασία τότε πάνω στο χείλος θα βλέπετε τα υγρά του μείγματος)!
ΠΡΟΣΟΧΗ!==> Δεν προσθέτουμε νερό ή άλλα υγρά, το ξύδι που έχουμε βάλει και το αλάτι μαζί με το έντονο τρίψιμο και το πάτημα θα δημιουργήσει όλον αυτόν τον μαγικό ζωμό που βλέπετε! Επίσης, όποιος/α επιθυμεί προσθέτει και σκόρδο στο μείγμα, σε εμάς δεν αρέσει και μας προκαλεί στομαχικές διαταραχές, οπότε…!
Τοποθετούμε στο ψυγείο και σε 3 μέρες είναι έτοιμη!!! Προσωπικά τα βάζω ξαπλωτά τα βάζα στο ψυγείο και κάθε μέρα τα γυρνάω από την άλλη πλευρά, για να πηγαίνουν οι χυμοί του μείγματος παντού (όταν ανοίξω κάποιο βάζο το τοποθετώ σε όρθια θέση). Προσθέτουμε στο πιάτο της σαλάτας που θα σερβίρουμε αγνό παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι και ξύδι όσο μας αρέσει (Φώτο2)! Άντε και καλό υπόλοιπο χειμώνα να έχουμε με ΧΑΡΑ, ΑΓΑΠΗ και ΕΥΤΥΧΙΑ!!!!
Despina Kotsi 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks