-
Αρχική > Ελλάδα > Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Προγραμματίζονται μηνύματα από το 112 – Σοβαρό κύμα ψύχους ενόψει

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Προγραμματίζονται μηνύματα από το 112 – Σοβαρό κύμα ψύχους ενόψει

Το επόμενο διάστημα θα αποσταλούν μηνύματα από το 112 για την κακοκαιρία προς τους πολίτες που βρίσκονται σε Εύβοια, Βόρειες Σποράδες, Μαγνησία, Φθιώτιδα, Βοιωτία και Αττική.

 

Προ των πυλών είναι το πρώτο σοβαρό κύμα ψύχους του φετινού χειμώνα. Από αύριο μέχρι και την Τρίτη, η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» που έρχεται από τη βόρεια Ευρώπη θα πλήξει και τη χώρα μας, φέρνοντας χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα, πιθανόν και στο κέντρο της Αθήνας. Ο υδράργυρος θα κάνει βουτιά δέκα βαθμών δημιουργώντας τις συνθήκες για επικράτηση ισχυρού παγετού στα ηπειρωτικά, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν θυελλώδεις στα πελάγη, έως 9 μποφόρ. Συνεχείς είναι οι συσκέψεις των αρμόδιων φορέων, Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβεστικής και Αστυνομίας, Περιφέρειας και Δήμων, για τον καλύτερο συντονισμό και την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

Έκτακτη ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία. Το επόμενο διάστημα θα αποσταλούν μηνύματα από το 112 προς τους πολίτες που βρίσκονται σε Εύβοια, Βόρειες Σποράδες, Μαγνησία, Φθιώτιδα, Βοιωτία και Αττική, καθώς αναμένεται να είναι οι περιοχές που θα επηρεαστούν σε πρώτη φάση από την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα», όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Ιωάννης Αρτοποιός.

Παράλληλα, εξετάζεται η πιθανότητα να εκδοθούν και άλλα προειδοποιητικά μηνύματα προς τους κατοίκους και άλλων περιοχών ανάλογα με την εξέλιξη της κακοκαιρίας.

Επίσης, αποφασίστηκε η διασπορά οχημάτων και πεζοπόρων τμημάτων κυρίως του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και δυνάμεων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας σε σταθμούς βάσης, ιδιαιτέρως σε περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν. Ειδικότερα, στην Αττική έχουν δημιουργηθεί 10 σταθμοί βάσης σε κομβικά σημεία, κυρίως βόρεια της Περιφέρειας Αττικής.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων συντονίζουν την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης. Είναι συνεχής η επαφή με όλες τις κρατικές υπηρεσίες, τις Περιφέρειες, τους Δήμους της χώρας, καθώς και τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων που θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία.

Υπενθυμίζεται ότι είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων που κινούνται στο οδικό δίκτυο με αντιολισθητικά μέσα. Οι οδηγοί οφείλουν να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας τους. Από σήμερα το πρωί και τις επόμενες ημέρες ειδικά συνεργεία της Τροχαίας βρίσκονται σε διάφορα καίρια σημεία του οδικού μας δικτύου και πραγματοποιούν αυστηρούς ελέγχους.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν θα πρέπει να εφησυχάσουμε σε καμία περίπτωση και σε περίπτωση που τα φαινόμενα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση, η κακοκαιρία θα είναι έντονη, θα έχει διάρκεια σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Επαναλαμβάνουμε την ισχυρή σύσταση. Είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων αυτοπροστασίας. Περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας στις απολύτως απαραίτητες. Είναι σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι για την εξέλιξη της κακοκαιρίας, την βατότητα του οδικού δικτύου. Σχετικές ανακοινώσεις επικαιροποιούνται διαρκώς και αναρτώνται στις ιστοσελίδες της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Όλος ο μηχανισμός είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Στόχος είναι η άμεση αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος προκύψει. Σε νέα ευρεία συντονιστική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο, θα αξιολογηθούν τα μετεωρολογικά δεδομένα για τη λήψη νέων αποφάσεων και θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση” τόνισε ο κ. Αρτοποιός.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, οι ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη θα επηρεάσουν τη χώρα μας από αύριο. Και πολύ γρήγορα, από το μεσημέρι κιόλας, θα δούμε χιόνια και στην Αττική.

Χιόνια και στην Αττική

Αναλυτική πρόγνωση από τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Ερμιόνη Κατιρτζόγλου:

Top
Enable Notifications OK No thanks