-
Αρχική > Ελλάδα > Πρόγραμμα μακροχρόνια άνεργων 55-67 ετών – Να οδηγούνται απευθείας στη συνταξιοδότηση ζητά η ΠΕΔΚΜ

Πρόγραμμα μακροχρόνια άνεργων 55-67 ετών – Να οδηγούνται απευθείας στη συνταξιοδότηση ζητά η ΠΕΔΚΜ

Να οδηγούνται απευθείας στη συνταξιοδότησή τους μετά το πέρας του προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών, αποφάσισε να εισηγηθεί στα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών το Δ.Σ της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, το απόγευμα της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΙΝΑ ΤΟΥΚΟΥΣΜΠΑΛΙΔΟΥ

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκε το κατά πόσο ωφελούνται οι εργαζόμενοι που απασχολούνται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και επανέρχονται στην αγορά εργασίας λίγο πριν συμπληρώσουν τα ένσημά τους για τη συνταξιοδότηση, με τον πρόεδρο της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχο Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιο Καϊτεζίδη να εκφράζει την άποψη ότι το πρόγραμμα με αυτή τη μορφή του είναι μισό.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «περνώντας από ένα τέτοιο πρόγραμμα και βγαίνοντας πάλι στην αγορά εργασίας δε θα μπορέσει ένας εργαζόμενος να βοηθηθεί. Ούτε τον σκοπό του θα επιτελέσει. Τον δήμο θα τον αφήσει χωρίς να του δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσει ομαλά. Ακόμα κι αν πούμε να μειωθούν τα χρόνια, αντί για 55-67, να είναι εντός της τελευταίας πενταετίας, θα έπρεπε απευθείας το πρόγραμμα να οδηγεί τον εργαζόμενο στη συνταξιοδότησή του. Αλλιώς είναι μισό, χωρίς τέλος. Είναι απλά κολοβό. Σε βάζει στη δουλειά, σου δίνει μια μικρή παράταση και σε βγάζει με χειρότερο βαθμό δυσκολίας. Το ουσιαστικό θα ήταν να σε οδηγεί απευθείας στη συνταξιοδότηση. Και ο εργαζόμενος θα τελείωνε την εργασιακή του σταδιοδρομία και ο δήμος θα ήξερε με ξεκάθαρο κανόνα μέχρι πότε θα μπορεί να τον αξιοποιήσει».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, επεσήμανε ότι οι δήμοι θα πρέπει να έχουν τη διακριτική ευχέρεια να κρατήσουν κάποιους εργαζόμενους που είναι καλοί στη δουλειά τους, ώστε να οδηγηθούν κατευθείαν στη συνταξιοδότησή τους.

«Οι 10.000 θέσεις της πρώτης φάσης απορροφήθηκαν στο σύνολό τους. Οι 2.000 θέσεις για χρόνια δεν είχαν απορροφηθεί από τον ιδιωτικό τομέα επειδή ο ιδιωτικός τομέας δεν παίρνει κανέναν ανειδίκευτο 60χρονο. Από τον Απρίλιο και μετά τελειώνει η δεύτερη φάση του ένα συν ένα. Το ένα συν ένα είναι για ένα χρόνο σύμβασης με δυνατότητα ανανέωσης», όπως ανέφερε.

Και πρόσθεσε πως οι δήμοι κάλυψαν μεγάλα κενά που υπήρχαν «από τις υπηρεσίες πράσινου και καθαριότητας, μέχρι διοικητικού και τεχνικού. Αυτοί οι άνθρωποι που δύο χρόνια έγιναν πεπειραμένοι, έμαθαν να λειτουργούν τα μηχανήματα, έχουν μελέτες στα χέρια, δεν επιβαρύνουν ούτε με ένα ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό. Το 30% της εθνικής συμμετοχής το καταβάλλει το δημοτικό ταμείο. Όποιος δήμος θέλει μπαίνει. Και το άλλο 70% είναι από το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο. Το κράτος δεν έχει να χάσει τίποτα, αλλά να κερδίσει. Είχα πει σε έναν υπουργό ότι σε αυτό το πρόγραμμα μόνο ο διάβολος μπορεί να έχει παράπονο γιατί αυτό το πρόγραμμα είναι ευλογία. Καλύπτεις ανάγκες των ευάλωτων ανθρώπων που δεν επρόκειτο να συμπλήρωναν ποτέ τα ένσημά τους. Αυτός που ήταν 57 στα 58 δεν έβρισκε δουλειά. Μετά από δύο χρόνια στο δήμο θα βρει δουλειά στα 60; Ζητάμε το αυτονόητο»

 

https://thesstoday.gr/

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks