-
Αρχική > Τοπικά νέα > ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς: Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης

ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς: Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης

Η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς εκφράζει την πλήρη αντίθεση της στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ύδρευσης που επιχειρείται από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ του κ Μητσοτάκη, την  Τρίτη 21/3, αναμένεται να ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο του Υ.Π.ΕΝ. με το οποίο περιέρχεται η μεταφορά της διαχείρισης του νερού και των απορριμμάτων στη  Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων  ενώ διατηρεί τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο παρά τα όσα προβλέπει το Συμβούλιο της Επικρατείας για το δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης νερού. .

      Το νομοσχέδιο  αυτό αποτελεί ουσιαστικά προάγγελο της ιδιωτικοποίησης του νερού καθώς θεσμοθετεί την υποβάθμιση των ενεργειακών κοινοτήτων, περιέχει πλήθος διατάξεων εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας και των περιοχών Natura2000, παράλληλα με την νομοθέτηση πληθώρας φωτογραφικών διατάξεων και εξυπηρετήσεων.

Τονίζουμε ότι όπου εφαρμόστηκε η ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης είχαμε ως αποτέλεσμα χειροτέρευση της παροχής με ταυτόχρονη αύξηση  έως και  τετρακόσια τοις εκατό 400 % της τιμής κατανάλωσης του νερού.  Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί δήμοι σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες προσπάθησαν και  κατάφεραν την επαναδημοτικοποίηση των εταιρειών νερού . Την τελευταία δεκαετία είχαμε σε παγκόσμια κλίμακα ανάκτηση της ιδιοκτησίας των δικτύων ύδρευσης από τις δημοτικές αρχές σε τουλάχιστον 180 πόλεις 35 χωρών. Οι 136 περιπτώσεις ήταν σε χώρες υψηλού εισοδήματος και οι 44 σε μεσαίου και χαμηλού. Στην Ευρώπη ξεχωρίζουν οι περιπτώσεις του Βερολίνου και του Παρισιού και δήμοι σε Ισπανία και Πορτογαλία.

Για την ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Καστοριάς κεντρική προτεραιότητα είναι η υπεράσπιση του ανθρώπινου δικαιώματος που σχετίζεται με την ποιότητα ζωής, την ενέργεια, την τροφή, το νερό. Τα κοινά /δημόσια αγαθά πρέπει να αντιμετωπιστούν ως τέτοια, προκειμένου να μην επιτραπούν  οι ανισότητες στην πρόσβαση τους καθώς και να εξαλειφθούν όπου υπάρχουν.

Top
Enable Notifications OK No thanks