-
Αρχική > Τοπικά νέα > ΔΕΥΑΚ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: «Γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στο κόσμο»

ΔΕΥΑΚ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: «Γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στο κόσμο»

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ 2023

ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ

22 Μαρτίου – Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού, που καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, είναι μια ημέρα ευαισθητοποίησης για έναν από τους πιο πολύτιμους πόρους στον πλανήτη μας, το νερό.

ΔΕΥΑ Καστοριάς συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2023 με θέμα «Επιταχύνοντας την Αλλαγή», προωθεί την καμπάνια με τίτλο «Γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στο κόσμο»

Το νερό και η κλιματική αλλαγή συνδέονται άρρηκτα. Η αποτελεσματική διαχείριση του νερού θα προστατεύσει τη δημόσια υγεία, θα προάγει την εξοικονόμηση ενέργειας και θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Δεν μπορούμε πια να μένουμε αδρανείς.

Αυτή η Παγκόσμια Ημέρα Νερού αφορά την επιτάχυνση της αλλαγής για την επίλυση της κρίσης νερού και υγιεινής.

Και επειδή το νερό μας επηρεάζει όλους, θα πρέπει όλοι να αναλάβουμε δράση.

Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά αλλάζοντας τον τρόπο που χρησιμοποιούμε, καταναλώνουμε και διαχειριζόμαστε το νερό στη ζωή μας.

Οι ενέργειές μας, όσο μικρές κι αν είναι, μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση της κρίσης του νερού:

  • Διορθώνουμε αμέσως τις βρύσες που στάζουν, τα καζανάκια που τρέχουν και γενικά όλες τις διαρροές που εντοπίζουμε στις υδραυλικές μας εγκαταστάσεις. Όσο ασήμαντο κι αν φαίνεται, 10 σταγόνες νερό το λεπτό ισοδυναμούν με 2 τόνους χαμένο νερό το χρόνο.
  • Εγκαθιστούμε τουαλέτα με καζανάκι ελεγχόμενης ροής. Εναλλακτικά, ρυθμίζουμε το φλοτέρ στο καζανάκι.
  • Προτιμούμε το σύντομο ντους αντί να γεμίζουμε με νερό τη μπανιέρα. Εγκαθιστούμε κεφαλή ντους χαμηλής κατανάλωσης νερού. Η εξοικονόμηση νερού μπορεί να είναι έως και 100 λίτρα.
  • Δεν απορρίπτουμε τα απόβλητα στην αποχέτευση.
  • Ποτίζουμε τα φυτά και τα λουλούδια του μπαλκονιού με ποτιστήρι, νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, που η εξάτμιση είναι περιορισμένη και απαιτείται λιγότερη ποσότητα νερού.
  • Δεν αφήνουμε τη βρύση ανοικτή όταν ξυριζόμαστε ή όταν πλένουμε τα δόντια μας.  Θυμηθείτε, με τη βρύση ανοιχτή καταναλώνουμε 15-20 λίτρα νερού, ενώ με προσεκτική χρήση χρειαζόμαστε λιγότερο από 3 λίτρα.
  • Χρησιμοποιούμε τα πλυντήρια πιάτων και ρούχων όταν είναι γεμάτα και ρυθμίζουμε τα στο πιο οικονομικό πρόγραμμα. Έτσι εξοικονομούμε έως και 150 λίτρα νερού.
  • Αντί να πλένουμε τα πιάτα ή τα φρούτα και λαχανικά κάτω από τη βρύση που τρέχει, γεμίζουμε μία λεκάνη. Η εξοικονόμηση νερού που θα επιτύχουμε μπορεί να είναι έως και 100 λίτρα.
  • Κοιτάμε για ετικέτες τάξης χαμηλής κατανάλωσης νερού όταν αγοράζουμε νέες ηλεκτρικές συσκευές.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για δράσεις προστασίας του νερού και την παγκόσμια ημέρα νερού στο: www.unwater.org/bethechange

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks