-
Αρχική > Ελλάδα > MSD: Η πρόοδος και οι προτεραιότητες για την καλύτερη αντιμετώπιση του καρκίνου

MSD: Η πρόοδος και οι προτεραιότητες για την καλύτερη αντιμετώπιση του καρκίνου

Περισσότερες από 150 νέες δραστικές ουσίες τέθηκαν την τελευταία 10ετία στην διάθεση των ογκολόγων για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Σημαντικά βήματα προόδου έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην αντιμετώπιση του καρκίνου, αλλά πολλά είναι ακόμα αυτά που πρέπει να γίνουν σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο για καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου, ανέφεραν οι ειδικοί που συμμετείχαν στο 3ο Ετήσιο Συνέδριο του Economist Impact με θέμα «H ατζέντα της Ελλάδας για τον καρκίνο».

Το συνέδριο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και τη στήριξη της MSD. Στο συνέδριο συμμετείχαν ο Cyril Schiever, πρόεδρος Mid Europe της MSD και η Vanessa Witte, ιατρική διευθύντρια Ογκολογίας EMEAC της MSD.

Ο κ. Schiever στην ομιλία του επισήμανε τη μεγάλη πρόοδο στον αγώνα κατά του καρκίνου και τη σημασία του διαλόγου μεταξύ των φορέων, ώστε να συνεχίζουν οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση στην καινοτομία.

«Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου στην αντιμετώπιση του καρκίνου τα τελευταία χρόνια», είπε. Και εξήγησε πως στον τομέα της πρόληψης η πρόοδος αντιπροσωπεύεται από:

  • Εμβόλια που μπορούν να προλαμβάνουν ορισμένους τύπους καρκίνου
  • Νέες διαγνωστικές μεθόδους
  • Νέα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου

Αντίστοιχα, στον τομέα της θεραπείας η πρόοδος έρχεται με τη μορφή νέων, καινοτόμων θεραπειών που μπορούν να διατεθούν σε πρωιμότερα στάδια του καρκίνου.

Στην Ελλάδα

Στα βήματα προόδου που έχει σημειώσει ειδικά η Ελλάδα, σημαντικό ρόλο έχουν:

  • Η δημιουργία ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον καρκίνο
  • Η εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας
  • Ο εμβολιασμός των αγοριών εναντίον του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)
  • Η εισαγωγή νέων εθνικών προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου
  • Η σύναψη συμφωνιών αποζημίωσης φαρμάκων για τον καρκίνο με τη φαρμακευτική βιομηχανία
  • Η προώθηση της ψηφιοποίησης της φροντίδας των ασθενών με καρκίνο
  • Η ανακουφιστική φροντίδα
  • Η κατ’ οίκον νοσηλεία των ασθενών

Ο κ. Schiever τόνισε ότι σημαντικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση διαδραματίζει το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου, το οποίο αναμένεται να βοηθήσει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τον εμβολιασμό και την εξάλειψη του HPV.

Το Σχέδιο δίνει προτεραιότητα στην έγκαιρη δράση κατά του καρκίνου, μέσω φιλόδοξων προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου και επιμονής σε θεραπείες πρώιμου σταδίου.

Τονίζει ακόμα την ανάγκη επιτάχυνσης της ψηφιοποίησης στη φροντίδα των ασθενών με  καρκίνο.

Ο κ. Schiever μίλησε και για την ανάγκη καταπολέμησης των ανισοτήτων στην πρόσβαση και θεραπεία του καρκίνου.

Όπως είπε, παραμένουν υψηλές οι ανισότητες στην έγκαιρη διάγνωση και πρόσβαση στις κατάλληλες θεραπείες.

Αναγνωρίζοντας την πρόοδο της Ελλάδας, σημείωσε ότι οι ανισότητες μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με την αύξηση της πρόσβασης των ασθενών και των υπευθύνων λήψης αποφάσεων σε κατάλληλα και υψηλής ποιότητας δεδομένα για όλη την πορεία του ασθενούς με καρκίνο στο σύστημα υγείας, από τη διάγνωση έως τη θεραπεία και την αποκατάσταση.

Ενίσχυση της βιωσιμότητας των συστημάτων Υγείας

Κλείνοντας, τόνισε τη διάθεση συνεργασίας της MSD με τους αρμόδιους φορείς και Αρχές για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης αλλά και τη διάθεση καινοτόμων θεραπειών στους ασθενείς.

«Θέλουμε να συμβάλλουμε σε ένα πιο βιώσιμο σύστημα Υγείας και είμαστε πάντα πρόθυμοι να υποστηρίξουμε την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα εμβόλια και θεραπείες μέσω της συμμετοχής στη διαδικασία HTA και μέσω συμφωνιών με τις αρμόδιες αρχές», επισήμανε.

Όσον αφορά την καινοτομία, τόνισε πως «έχει οφέλη για τους ασθενείς και τις κοινωνίες μας.

Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να προωθεί την έρευνα και την καινοτομία και οι ασθενείς να έχουν έγκαιρη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες».

Η κυρία Witte ανέφερε ότι την τελευταία δεκαετία στη διάθεση των ογκολόγων υπάρχουν περισσότερες από 150 νέες δραστικές ουσίες και ότι καταγράφεται σημαντική μετατόπιση της θεραπείας του καρκίνου.

Υπάρχει μετάβαση από τις παραδοσιακές δυνατότητες στην ανοσοθεραπεία και την γονιδιακή θεραπεία, δύο «ριζοσπαστικές τεχνολογίες».

Ακόμη, υπογράμμισε ότι την τελευταία δεκαετία με την είσοδο της ανοσοθεραπείας έχει παρατηρηθεί αύξηση της αποτελεσματικότητας στη θεραπεία πρώτης γραμμής σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, καθώς οι ασθενείς ανταποκρίνονται και ζουν περισσότερο.

Τέλος, μοιράστηκε μία εικόνα από το μέλλον, καθώς η εξατομικευμένη θεραπεία στην Ογκολογία υπόσχεται πολλά.

Υπάρχουν νέα εργαλεία, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, που θα μπορούν να καθορίζουν τη σωστή θεραπεία για τους σωστούς ασθενείς στη σωστή στιγμή.

ΠΗΓΗ – Iatropedia.gr

Top
Enable Notifications OK No thanks