-
Αρχική > Σκοτεινά Μονοπάτια Του Εγκλήματος > Υπόθεση 2016: Η δολοφονία του Έλληνα πρέσβη στην Βραζιλία

Υπόθεση 2016: Η δολοφονία του Έλληνα πρέσβη στην Βραζιλία

Τα σκοτεινά μονοπάτια του εγκλήματος γυρνάνε 7 χρόνια πίσω και μεταφέρονται στο Ρίο ντε Τζανέϊρο. Η κοινωνία σοκάρεται από την στυγερή δολοφονία του Έλληνα πρέσβη στην Βραζιλία, από τον 29χρονο εραστή της συζύγου του πρέσβη, κατόπιν εντολής της.

 Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι της φριχτής αυτής υπόθεσης.

Ορφανός από τα 13 του χρόνια, ο Κυριάκος Αμοιρίδης βρισκόταν σε μια διαρκή προσπάθεια να επιτύχει, να καθιερωθεί, να πραγματοποιήσει τα όνειρά του. Είχε βάλει υψηλούς στόχους από μικρός και τίποτα δεν θα τον σταματούσε.

Προερχόμενος από αστική οικογένεια, κατάφερε να διακριθεί και να προοδεύσει. Ο πατέρας του ήταν γνωστός δικηγόρος με καταγωγή από το Μακροχώρι Ημαθίας και η μητέρα του εκπαιδευτικός. Αυτή ανέλαβε το δύσκολο έργο να τον μεγαλώσει μόνη της χωρίς την πατρική φιγούρα και παρουσία.

Αποφοίτησε από το 2ο Γυμνάσιο Αρρένων, πέρασε πρώτος στη Νομική Θεσσαλονίκης, ολοκλήρωσε τις σπουδές του και πήρε υποτροφία για το διπλωματικό σώμα στη Γαλλία. Από εκεί και πέρα γύρισε όλο τον κόσμο, υπηρετώντας σε σοβαρές και υπεύθυνες θέσεις στην Αμερική, Λιβύη, Βελιγράδι, Γαλλία, Ρίο, Ρότερνταμ και Αθήνα δίπλα σε Προέδρους της Δημοκρατίας.

Στις 15 Ιανουαρίου 2016 θα έρθει επιτέλους η εκπλήρωση του ονείρου του, και θα τοποθετηθεί στην θέση του Πρέσβη της Ελλάδος στην Βραζιλία. Ήρθε η ώρα της επιστροφής του, σε μια χώρα που είχε αγαπήσει ιδιαίτερα, έχοντας έναν ακόμη ιδιαίτερο λόγο. Την Τζούλη, την κόρη του, που υπεραγαπούσε.

Το κορίτσι που ήθελε τα πάντα…

Η Francoise de Souza Oliveira καταγόταν από μία πολύ φτωχή οικογένεια και μεγάλωσε στο Ρίο ντε Τζανέιρο ελπίζοντας πάντα σε μια καλύτερη ζωή. Όπως χιλιάδες άλλες όμορφες Βραζιλιάνες, φιλοδοξούσε να ξεφύγει από τη μιζέρια της φτωχογειτονιάς του Ρίο και να ζήσει μια καλύτερη ζωή. Μέχρι το 2004 δεν τα είχε καταφέρει, παρά το ότι ήταν μια όμορφη γυναίκα με έντονη προσωπικότητα, που λάτρευε την «καλή ζωή» που είχε γνωρίσει μέσα από τις περιστασιακές γνωριμίες με άντρες που είχαν οικονομική άνεση και την έβαλαν σε «άλλους κύκλους».

Εκεί έμαθε στη σαμπάνια, στις λεπτές γεύσεις και σε όλα όσα κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στις «λαϊκές τάξεις» και την high society στην πόλη των αντιθέσεων όπως είναι το Ρίο με τις φαβέλες του, όπου ζούνε χιλιάδες γυναίκες σαν την Francoise κυνηγώντας το «λαχείο» τους. Το 2004 ήταν η χρονιά που κυριολεκτικά έπιασε το «λαχείο» της, καθώς γνώρισε τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στο Ρίο Κυριάκο Αμοιρίδη, και δεν έχασε τη ευκαιρία να τον προσεγγίσει και να τον γοητεύσει.

Στα τριάντα της χρόνια ήταν, μια γυναίκα που έχοντας μάθει να κινείται στα «σαλόνια» και να φέρεται ανάλογα, ένιωσε ότι ο Κυριάκος Αμοιρίδης ήταν η ευκαιρία της «για μια άλλη ζωή», στην οποία δεν θα ανησυχούσε για τίποτε. Ο 47χρονος Έλληνας διπλωμάτης, δεν έμεινε αδιάφορος μπροστά στην εκθαμβωτική Βραζιλιάνα και το φλερτ ανάμεσα τους, δεν άργησε να ξεκινήσει.

Η σχέση του με την Francoise ήταν μία εφήμερη σχέση που κατέληξε σε εγκυμοσύνη, κάτι που επεδίωξε για τον «δέσει», με αποτέλεσμα να τον εκβιάζει λόγο της θέσης του, λέγοντας του «θα μάθουν όλοι ότι έχεις παιδί μαζί μου και ότι δεν αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου», και αυτό ο πρέσβης δεν το ήθελε σε καμία περίπτωση. Ήταν ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, αξιοπρεπής, που δεν του άρεσαν τέτοιου είδους σκάνδαλα.

Τα πρώτα σύννεφα

Ο πρέσβης, έχοντας προφανώς τους λόγους του, αρνήθηκε αρχικά να δεχτεί ότι η μικρή είναι κόρη του και παρόλο που την αγαπούσε. Πείστηκε μόνο μετά την διενέργεια τεστ DNA το οποίο επιβεβαίωσε ότι αυτός ήταν ο πατέρας. Αντί ο ερχομός της κόρης τους να ολοκληρώσει την ευτυχία του ζευγαριού, η ζωή τους άλλαξε απότομα, λόγο της συμπεριφοράς της Francoise, μετά τον πολιτικό γάμο ατόνησε.

Φίλοι του από το διπλωματικό σώμα σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις έλεγαν ότι ακόμη και μετά τον πρώτο χρόνο είχαν ήδη αρχίσει οι πρώτες εντάσεις μεταξύ του ζευγαριού. Εντάσεις που με το πέρασμα των χρόνων θα έφερναν μια γυναίκα χωρίς ιδιαίτερες περγαμηνές μόρφωσης στο σημείο να νιώθει ξένη απέναντι στον άντρα που άλλαξε τη μοίρα της προς το καλύτερο. Ίσως να περίμενε, ότι η ζωή της θα περιείχε ταξίδια ανά τον κόσμο, πάρτυ και διακοπές σε εξωτικούς προορισμούς.

Όταν διαπίστωσε ότι δεν συνέβαινε αυτό, αποφάσισε να αναλάβει δράση βγάζοντας προς τα έξω ένα άλλο πρόσωπο και αδιαφορώντας για τα προβλήματα και τις εντάσεις με τον σύζυγό της, τον οποίο θεωρούσε ότι «κρατούσε» λόγω της κόρης τους.

Η τελευταία επίσκεψη

Την τελευταία φορά που επισκέφθηκε ο Κυριάκος Αμοιρίδης την Ελλάδα με τη σύζυγό του και την 11χρονη Τζούλη, για να περάσει τα Χριστούγεννα μαζί με τους συγγενείς και τους αγαπημένους φίλους του ήταν το 2015. Η μικρή ενθουσιάστηκε που γνώρισε τη γιαγιά της ενώ η σύντροφος του διπλωμάτη έδειχνε ψυχρή.

Σύμφωνα με μαρτυρία παιδικού του φίλου, με τον οποίο συναντήθηκε ο πρέσβης και μιλήσανε, προέκυψε πώς ο πρέσβης ήταν ιδιαίτερα  προβληματισμένος εκείνες τις ημέρες, πώς κάτι τον απασχολούσε. Φαινόταν πώς δεν ήταν ευτυχισμένος.

Η αγωνία του ήταν να αποκαταστήσει την κόρη του. Περίμενε να γίνει 13 χρόνων, γιατί στη Βραζιλία υπάρχει ένας νόμος που λέει ότι το παιδί σε αυτή την ηλικία έχει το δικαίωμα να επιλέξει με ποιον από τους δυο γονείς θέλει να μείνει. Ήλπιζε να μείνει μαζί με την κόρη του, χωρίς τη Francoise, την οποία σκόπευε να χωρίσει.

Αυτά τα Χριστούγεννα ο Κυριάκος Αμοιρίδης δεν κατάφερε να επισκεφθεί την Ελλάδα. Επικοινώνησε όμως με τη μητέρα του για τις ευχές και έδειχνε ιδιαίτερα προβληματισμένος.

Η «εξαφάνιση»

Στις 29 Δεκεμβρίου 2016 η Francoise de Souza Oliveira – Αμοιρίδη περπατώντας αγέρωχα, μπήκε στο Αστυνομικό Τμήμα του Ρίο ντε Τζανέϊρο να δηλώσει την εξαφάνιση του συζύγου της, Έλληνα πρέσβη Κυριάκου Αμοιρίδη.

Ο πρέσβης είχε μεταβεί στις 26 Δεκεμβρίου 2016 στην πόλη του Ρίο κατά τη διάρκεια της άδειας των Χριστουγέννων. Βρισκόντουσαν μαζί με τον σύζυγό της και την κόρη τους, σε εμπορικό κέντρο στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της, για άγνωστο λόγο ο Κυριάκος Αμοιρίδης ξαφνικά απομακρύνθηκε από δίπλα τους και έφυγε με το αυτοκίνητό του, επικαλούμενος υποθέσεις του γραφείου. Το βράδυ της 26ης Δεκεμβρίου, ειδοποίησε τη σύζυγό του πως θα βγει, αλλά δεν της είπε που επρόκειτο να πάει.

Η Francoise ανέφερε στους αστυνομικούς πώς μετά το απόγευμα της Τετάρτης (28.12.2016) ο σύζυγός της δεν είχε δώσει σημεία ζωής και εκείνη δεν μπορούσε να έρθει σε επαφή μαζί του. Στο μεσοδιάστημα προσπαθούσε να επικοινωνήσει μαζί του. Καλούσε στο κινητό του τηλέφωνο, όμως δεν της απαντούσε. Ωστόσο λάμβανε γραπτά μηνύματα. Είναι όμως άγνωστο ποιος τα έγραφε…

Νεκρός

Στις 30/12/2016 στην υποβαθμισμένη περιοχή του Ρίο που μαστίζεται από εγκληματικότητα, το Νόβα Ιγουάτσου, κάτω από μια ανισόπεδη διάβαση κοντά στην περιοχή όπου διέμενε το ζευγάρι, εντοπίστηκε ένα λευκό αυτοκίνητο σαν κι αυτό που είχε νοικιάσει ο πρέσβης, ολοσχερώς καμένο, και μέσα στο πορτ μπαγκάζ του, ένα απανθρακωμένο πτώμα.

Το τμήμα ανθρωποκτονιών του Ρίο ντε Τζανέϊρο επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο για το αυτοκίνητο του πρέσβη, όμως για την πλήρη ταυτοποίηση του πτώματος, θα έπρεπε να διενεργηθεί τεστ DNA στο Ιατρικό Ινστιτούτο της Νόβα Ιγουάτσου. Λόγο της κατάστασης, ο μόνος τρόπος ταυτοποίησης που μπορούσε να γίνει, ήταν με οδοντιατρικό έλεγχο.

Κανείς έως τώρα δεν γνώριζε εάν ο πρέσβης είχε πάει μόνος του στην περιοχή που βρέθηκε το αυτοκίνητο και όλοι ανέμεναν τις απαντήσεις από την υπηρεσία δίωξης ανθρωποκτονιών του Ρίο ντε Τζανέιρο, που έχει αναλάβει την υπόθεση.

Στην περιοχή όπου βρέθηκε εγκαταλελειμμένο το αυτοκίνητο δρούσαν ισχυρές συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος που διέθεταν πολιτικές διασυνδέσεις, αλλά και ένοπλες ομάδες που αποτελούνταν συχνά από αστυνομικούς εκτός υπηρεσίας. Οι ομάδες αυτές εκβιάζουν κατοίκους και επιχειρηματίες ζητώντας χρήματα για να τους προσφέρουν προστασία έναντι των συμμοριών. Έχουν αποκτήσει τέτοια δύναμη που συχνά προσεταιρίζονται πολιτικούς στους οποίους υπόσχονται τις ψήφους ολόκληρων συνοικιών με αντάλλαγμα την ατιμωρησία τους.

Οι έρευνες

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνών,  Evaristu Pontsi η ακριβής αιτία του θανάτου του πρεσβευτή ήταν αδύνατον να εξακριβωθεί διότι ο δράστης έβαλε φωτιά στη σορό για να συγκαλύψει το έγκλημά του. Από την έρευνα των αρχών προέκυψαν στοιχεία τα οποία ενισχύουν το γεγονός ότι η δολοφονία του πρέσβη, δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός.

Το κουβάρι του εγκλήματος άρχισε να ξετυλίγεται, όταν η αστυνομία κατά την έρευνα της οικίας της γυναίκας του στην περιοχή Nova Iguaçu, με τη βοήθεια της λουμινόλης, (μια ουσία που δείχνει την παρουσία υγρών που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι), βρήκαν μια μεγάλη κηλίδα αίματος στον καναπέ του σπιτιού της οικογένειας. Η αστυνομία υποψιάστηκε πως ο Αμοιρίδης σκοτώθηκε στο σπίτι με μαχαίρι, πριν μεταφερθεί στο λευκό αυτοκίνητο και απανθρακωθεί.

Τις υποψίες τους επιβεβαίωσε και η καταγραφή από την κάμερα ασφαλείας. Την μοιραία μέρα, περίπου στις 3 το βράδυ, κατέγραψε τον άντρα που ήταν επιφορτισμένος με την ασφάλεια της κατοικίας, να μεταφέρει έναν μεγάλο όγκο, τυλιγμένο σε ένα χαλί, στο αυτοκίνητο που είχε νοικιάσει ο διπλωμάτης και το οποίο βρέθηκε καμένο.

Οι άντρες του τμήματος ανθρωποκτονιών στο Ρίο ήταν πλέον βέβαιοι ότι ο πρεσβευτής δολοφονήθηκε κατ’ εντολή της Francoise de Souza Oliveira, από τον αστυνομικό που φυλούσε το σπίτι και τους προσήγαγαν στο τμήμα για ανάκριση.

Η ομολογία

Στις 31 Δεκεμβρίου μετά από πολύωρη ανάκριση, οι αστυνομικοί έδειξαν στον 29χρονος αστυνομικό Sergio Gomes Moreira Filho φωτογραφίες όπου διακρινόταν να μπαίνει και να βγαίνει από το σπίτι του διπλωμάτη στη Νόβα Ιγουάτσου.

Ο 29χρονος αστυνομικός εκείνη την στιγμή ομολόγησε την εμπλοκή του στην δολοφονία του πρέσβη, όπως και ότι διατηρούσε ερωτική σχέση με τη σύζυγο του πρέσβη, την οποία υπέδειξε ως «εγκέφαλο», κάτι που η ίδια αρνήθηκε και έριξε όλο το βάρος στον εραστή της, που τον κατηγόρησε για το έγκλημα. Μάλιστα, άρχισε να κλαίει και να λέει πως δεν ήταν η δολοφόνος, όμως μερικές ώρες αργότερα «έσπασε» και ομολόγησε.

Από τις ομολογίες τους προέκυψε εμπλοκή και τρίτου προσώπου, του 24χρονου Eduardo Moreira Tedeschi de Melo, ξαδέρφου του αστυνομικού, τον οποίο οι αστυνομικοί προσήγαγαν αμέσως μετά την ομολογία του σατανικού ζευγαριού. Ο Eduardo, γνωρίζοντας πως ο ξάδερφός του είχε ομολογήσει την ενοχή του, χωρίς να εμπλέξει την γυναίκα του πρέσβη, κατέθεσε ενοχοποιητικά στοιχεία για την Francoise η οποία του προσέφερε 25.000 δολάρια για να βοηθήσει στη δολοφονία.

Για να τον πείσει να συμμετάσχει στο σατανικό της σχέδιο δεν του είχε πει την πραγματική ιδιότητα του Κυριάκου Αμοιρίδη. Δεν του είχε πει ότι είναι ο πρέσβης της Ελλάδας στην Βραζιλία. Ο Eduardo ανέφερε στην κατάθεση του πώς ενώ μαζί με τον ξάδερφο του προσπαθούσαν να απαλλαγούν από το πτώμα του πρέσβη, η Francoise ήρθε στο σπίτι μαζί με την κόρη της από την πίσω πόρτα και τους παραπονέθηκε γιατί δεν είχαν ακόμη εγκαταλείψει το χώρο με το πτώμα.

Αδίστακτη γυναίκα «αράχνη»

Η Francoise και ο Sergio γνωρίστηκαν, όταν ο αστυνομικός πήγε στο σπίτι του πρέσβη ως υπεύθυνος για το σύστημα ασφαλείας και συναγερμού. Εργαζόταν επίσης ως άνδρας ασφαλείας ενός δικηγόρου, φίλου του Αμοιρίδη. Ο Σέρτζιο μπαινόβγαινε στο σπίτι συχνά και μάλιστα από ένα δωμάτιο που ήταν κοντά στην εξώπορτα, ώστε να είναι σίγουρος εκείνος και η 40χρονη πως δεν θα τους έβλεπε κανείς.

Η Sergio μαζί με τον 29χρονο εραστή της, ζούσαν μία πολύ έντονη σχέση και έφταναν σε σημείο να κάνουν σεξ μέσα στο σπίτι, ενώ ο Αμοιρίδης κοιμόταν στο διπλανό δωμάτιο. Η αδίστακτη γυναίκα εκβίαζε τον πρέσβη πως αν δεν της έδινε χρήματα, θα σπίλωνε την εικόνα του αποκτώντας παιδί με τον Βραζιλιάνο εραστή της.

Όπως προέκυψε από τις καταθέσεις, τη Δευτέρα η Francoise είχε φύγει από το σπίτι με την 10χρονη κόρη της για έχει άλλοθι. Ο αστυνομικός μπήκε μέσα για να δολοφονήσει τον πρέσβη, ενώ ο ξάδερφός του κράταγε τσίλιες. Όταν υπέθεσε ότι ο άντρας της θα ήταν πλέον νεκρός επέστρεψε στο σπίτι μαζί με το παιδί! Έβαλε το κοριτσάκι για ύπνο και στη συνέχεια πήγε να μπει στο σαλόνι, αλλά δίστασε γιατί φοβόταν να δει το πτώμα, έτσι κατευθύνθηκε προς τα υπνοδωμάτια. Ο εραστής της ανέλαβε να τυλίξει το πτώμα σε σεντόνι και να το απομακρύνει.

Στις καταθέσεις τους ισχυρίστηκαν ότι ο πρέσβης ήταν βίαιος, μέθυσος και κακοποιούσε τη Francoise. Αυτό το επιχείρημα όμως το κατέρριψαν η αδερφή και η μητέρα της, που λάτρευε τον Αμοιρίδη.

Η καταδίκη

Στις 29 Αυγούστου 2021 η 40χρονη Francoise de Souza Oliveira – Αμοιρίδη θα εισέλθει στην αίθουσα των δικαστηρίων στο Ρίο ντε Τζανέϊρο για να καθίσει το εδώλιο κατηγορούμενη για ηθική αυτουργία στη δολοφονία του συζύγου της, του πρέσβη Κυριάκου Αμοιρίδη, το οποίο ομολόγησε ότι διέπραξε ο εραστής της.

Η δίκη κράτησε τρεις μέρες, και στην διάρκεια της αποκαλύφθηκε ο πραγματικά αδίστακτος χαρακτήρας της κατηγορουμένης, με τους δικαστές να χαρακτηρίζουν το έγκλημα «κτηνώδες».

Η 40χρονη «μαύρη χήρα» καταδικάστηκε ομόφωνα σε 31χρόνια κάθειρξη, ενώ στον εραστή της, Sergio Gomes Moreira Filho επιβλήθηκε η ποινή της κάθειρξης 22 ετών.

Ο τρίτος κατηγορούμενος, ο εξάδελφος του Sergio, ο Eduardo Moreira Tedeschi de Melo, κρίθηκε αθώος, αλλά έχει ήδη εκτίσει ένα χρόνο στη φυλακή, επειδή βοήθησε στην απόκρυψη του πτώματος του Έλληνα πρέσβη.

Η 40χρονη μεταφέρθηκε στο τεράστιο κτηριακό συγκρότημα φυλακών στο προάστιο Μπανγκού του Ρίο Ντε Τζανέιρο, η οποία θεωρείται μια από τις πλέον σκληρές φυλακές της Βραζιλίας και σε μια από τις εννέα πτέρυγές του, αυτή που είναι μόνο για γυναίκες, η Francoise , θα έχει άπλετο χρόνο να σκέφτεται για το υπόλοιπο της ζωής της, πώς κατάφερε να επιστρέψει εκεί που φοβόταν να καταλήξει, στην φτώχεια και στην ανέχεια…

ΠΗΓΗ   crimi.gr

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks