-
Αρχική > Απόψεις > Τα αίτια της πτώσης της ΝΔ στην ΠΕ Καστοριάς -Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου

Τα αίτια της πτώσης της ΝΔ στην ΠΕ Καστοριάς -Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου

 

Η ΝΔ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΕ ακόμη μία φορά ως το κυρίαρχο τοπικά κόμμα, ωστόσο οι επιδόσεις της -σε σχέση με εκείνες των παρελθόντων ετών- δεν είναι δα και για χειροκρότημα.

ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ. Καμπανάκι είναι τόσο για την νομαρχιακή όσο και για τα κεντρικά του κόμματος στην Αθήνα.

ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ το 50,23% του Ιουλίου του 2019 το φετινό 46,84% μοιάζει (και είναι) ένα πραγματικό πλήγμα. Μια ελέγξιμη ίσως ακόμη συρρίκνωση, αλλά σε κάθε περίπτωση συρρίκνωση!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να αναζητηθεί μία κάποια εξήγηση. Τι συνέβη άραγε κι αυτό το υποτιθέμενα άπαρτο καστοριανό κάστρο της Δεξιάς έχασε 1283 ψηφοφόρους από τις πολεμίστρες του μέσα σε 4 μόλις χρόνια?

ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΜΥΑΛΟ πηγαίνει σε ορισμένα αίτια. Ορισμένα ευλογοφανή αλλά και σε κάποια άλλα λίγο πιο παρακινδυνευμένα…

ΤΟ ΠΡΟΦΑΝΕΣ είναι μια υφέρπουσα δυσαρέσκεια του κόσμου ως προς τις επιδόσεις των πολιτικών στελεχών της παράταξης. Η οποία έπαιξε οπωσδήποτε ρόλο και η οποία καταγράφηκε άλλωστε ξεκάθαρα στην μεγάλη σώρευση των ‘ασταύρωτων’ ψηφοδελτίων.

ΠΟΙΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΓΗΓΕΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ? Ναι στο κόμμα / όχι στις τοπικές επιλογές του κόμματος. Μεσιέ Μητσοτάκης, κοίτα να βρεις και να ανεβάσεις καλύτερους πολιτικούς στην τοπική μας σκηνή. Αυτό είπαν. Και το είπαν ‘out loud’ κατά την σλάγκ των καφέ.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΕΠΙΣΗΣ φαίνεται να έπαιξε και το σκηνικό του πολέμου. Με τις επιπτώσεις που αυτό είχε επάνω στην ντόπια βιομηχανία και το τρομερό οικονομικό πρεσάρισμα που προκάλεσε στα οικονομικά της περιοχής. Και, ναι μεν, η κυβέρνηση έκανε αυτά που έκανε, αλλά τα όποια μέτρα στήριξης προσέφερε, πιθανότητα δεν αποτιμήθηκαν από τους ντόπιους ως απολύτως ικανοποιητικά. Κι αφού, παντού και πάντοτε, ισχύει η σταθερά πως ‘η φτώχια φέρνει γκρίνια’, τα αποτελέσματα επί της κάλπης θα πρέπει -κατά το μάλλον ή ήττον- να θεωρηθούν και ως αναμενόμενα.

ΑΣ ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ όμως πως ΚΑΙ η πανδημία έφερε ορισμένες νεοφανείς ιδεολογικές εξάρσεις, προκάλεσε αγκυλώσεις και καλλιέργησε θεωρίες συνωμοσίας. Ένα σημαντικό κομμάτι κοινού, φοβισμένο, άρχισε να υποπτεύεται τους πάντες και τα πάντα κι απέκτησε αντισυστημικά χαρακτηριστικά. Αυτό το τμήμα του πληθυσμού είναι πολύ πιθανό να κούνησε μαντήλι στην κυρίαρχη πολιτική ιδεολογία και να διεσπάρη προς τα μικρότερα κόμματα διαμαρτυρίας.

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ και την φυσιολογική εξέλιξη των δημογραφικών πραγμάτων. Αφού στην δημογραφικά φθίνουσα περιοχή μας ένα αξιοσημείωτο τμήμα του μεγάλης ηλικίας πληθυσμού αποχαιρέτησε τα εγκόσμια κι αυτό επηρέασε τις κάλπες. Ο πληθυσμός αυτός ήτανε παραδοσιακά δεξιο-ανατραφής κι έτσι η απώλεια του δεν μπορούσε παρά να έχει έναν κάποιο αντίκτυπο στα ποσοστά του κόμματος.

ΕΧΑΣΕ, ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ, Η ΒΕΝΕΤΙΑ ΒΕΛΟΝΙ? Ναι έχασε γιατί η καστοριανή νεολαία, ούτε τα ίδια πολιτικά ανακλαστικά με τους γονείς της δείχνει νάχει, αλλά ούτε και παρούσα στο σύνολο της ήταν για να επιδείξει τις όποιες προτιμήσεις της. Ο κύκλος αποδημίας και εργασιακής μετανάστευσης είχε ήδη ξεκινήσει πριν την εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου κι ένας πολύ μεγάλος αριθμός νέων ανθρώπων είχαν ήδη αποδημήσει για εργασία στα νησιά. Άνθρωποι δηλαδή οι οποίοι κανονικά θα συμμετείχαν στις εκλογές και θα ψήφιζαν. Μπορεί βεβαίως και να μη το έριχναν μονοκούκι όλοι τους την ΝΔ, ωστόσο, το ποσοστό εκείνο που θα το έπραττε, πήγε χαμένο.

ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΟΙ ΛΟΙΠΟΝ όλοι αυτοί οποίοι ναι, δικαιολογούν την καθίζηση. Τώρα, ποιος απ΄ όλους είχε την μεγαλύτερη επήρεια, είναι στ’ αλήθεια πολύ δύσκολο να υποδειχθεί. Σε κάθε περίπτωση αξίζει να καταγραφούν και να ληφθούν υπόψη αφού έχουμε κι άλλες εκλογές εμπρός μας κι οι κάλπες παραμένουν, για ακόμη μια φορά, άδειες και γκαστρωμένες.

ΝΑ ΤΟ ΠΑΜΕ ΣΕ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΒΑΣΗ. Αν το κόμμα δεν δώσει σημασία και συνεχίσει το στραβό του αρμένισμα, τότε στα σίγουρα ο δικός μας, ο λιμνίσιος ο γιαλός, θα στραβώσει ακόμη περισσότερο…

Top
Enable Notifications OK No thanks