Η πάθηση μπορεί να προέρχεται από τα κινητικά νεύρα του εγκεφάλου.
Οι συσπάσεις των ματιών είναι μια κοινή, μερικές φορές κληρονομική πάθηση που μπορεί να ταξινομηθεί σε δύο κατηγορίες:
- Μυοκυμία βλεφάρου: Αυτή η μορφή είναι μια ήπια περίπτωση περιστασιακής σύσπασης των ματιών, κατά την οποία οι περισσότεροι ασθενείς δεν χρειάζονται θεραπεία.
- Καλοήθης ιδιοπαθής βλεφαρόσπασμος: Αυτή η μορφή περιλαμβάνει παρατεταμένες, ακούσιες συσπάσεις που οδηγούν σε μερικό ή πλήρες κλείσιμο των βλεφάρων. Οι ασθενείς με καλοήθη ιδιοπαθή βλεφαρόσπασμο μπορεί να έχουν σημαντική λειτουργική έκπτωση και να χρειάζονται μακροχρόνια θεραπεία της πάθησης.
Τι προκαλεί συσπάσεις των ματιών
Η ακριβής αιτία της σύσπασης των ματιών δεν είναι γνωστή, αλλά μπορεί να προκληθεί ή να επιδεινωθεί από μια σειρά παραγόντων, όπως:
- Στρες
- Καταπόνηση των ματιών
- Ορισμένα φάρμακα και ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της καφεΐνης
- Ξηρά ή ερεθισμένα μάτια
- Ανεπαρκής ύπνος
Συμπτώματα συσπάσεων των ματιών
Η σύσπαση των ματιών επηρεάζει τους μύες του βλεφάρου και προκαλεί συσπάσεις ή ακούσιο κλείσιμο του βλεφάρου. Η ήπια σύσπαση του βλεφάρου μπορεί να είναι πιο αισθητή από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Για παράδειγμα οι άλλοι γύρω είναι απίθανο να παρατηρήσουν μια σύσπαση του βλεφάρου σε άλλο άτομο.
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η σύσπαση μπορεί να οδηγήσει σε βίαιο κλείσιμο των βλεφάρων που διαρκεί για δευτερόλεπτα, λεπτά ή ακόμα και ώρες. Τα συμπτώματα μπορεί να γίνουν πιο αισθητά με την πάροδο του χρόνου.
Πώς να σταματήσετε τη σύσπαση των ματιών
Οι ήπιες περιπτώσεις συσπάσεων των ματιών είναι αυτοπεριοριζόμενες, που σημαίνει ότι επιλύονται από μόνες τους. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να σας περάσει πιο γρήγορα:
- Κοιμηθείτε περισσότερο
- Μειώστε την κατανάλωση καφεΐνης ή/και αλκοόλ
- Δοκιμάστε μεθόδους μείωσης του στρες, όπως σωματική άσκηση, ασκήσεις αναπνοής ή διαλογισμό
- Χρησιμοποιήστε τεχνητές οφθαλμικές σταγόνες για να ανακουφίσετε την ξηροφθαλμία
Θεραπεία σύσπασης ματιών
Εάν η σύσπαση των ματιών διαρκεί για εβδομάδες ή οδηγεί σε δυσκολία στο άνοιγμα του ματιού ή δυσκολία στην όραση, επικοινωνήστε με τον οφθαλμίατρό σας, για να καθορίσετε τα επόμενα βήματα. Ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει φάρμακα ή ένα σχέδιο θεραπείας για ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης (botox).
Η βοτουλινική τοξίνη εγχέεται κάτω από το δέρμα, γύρω από τα μάτια. Η τοξίνη χαλαρώνει και αποδυναμώνει τους μύες ακριβώς κάτω από το δέρμα και κάθε σετ ενέσεων αποτρέπει τους σπασμούς για περίπου τρεις μήνες. Οι παρενέργειες αυτών των ενέσεων μπορεί να περιλαμβάνουν μικρές μώλωπες στα σημεία της ένεσης, προσωρινή πτώση των βλεφάρων ή προσωρινή διπλή όραση.
Σπάνια, σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να συνιστάται χειρουργική επέμβαση εάν τα συμπτώματα δεν ελέγχονται επαρκώς με τις ενέσεις botox.
Iatropedia.gr