Νεότερα ερευνητικά ευρήματα προειδοποιούν ότι το υπερβάλλον βάρος των νέων αντρών θα μπορούσε να ευνοήσει την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη και μάλιστα με μια από τις πιο επιθετικές μορφές της νόσου.
Αρκετά φαίνεται πως είναι τελικά τα δεινά που ακολουθούν στη ζωή ενός ενήλικα, ο οποίος ήταν παχύσαρκος στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής τους. Μετά την πρόσφατη μελέτη που συσχέτισε την παιδική παχυσαρκία με διαταραχές της ανδρικής γονιμότητας, μια νεότερη μελέτη κατέληξε σε μια εξίσου επικίνδυνη σύνδεση.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, τα στοιχεία της οποίας παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, περίπου ένας στους τρεις παχύσαρκους νέους διατρέχει περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.
Πιο συγκεκριμένα, η επιστημονική ομάδα από τη Σουηδία συμπέρανε ότι η αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της εφηβείας και την εικοσαετία ενός νέου άνδρα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης θανατηφόρων όγκων αργότερα στη ζωή του.
«Γνωρίζοντας όλο και περισσότερα για τους παράγοντες που προκαλούν τον καρκίνο του προστάτη, φτάνουμε όλο και πιο κοντά στην πρόληψή του.
Οι μόνοι καθιερωμένοι παράγοντες κινδύνου, όπως η αύξηση της ηλικίας, το οικογενειακό ιστορικό της νόσου και διάφοροι γενετικοί δείκτες, δεν είναι τροποποιήσιμοι, γεγονός που καθιστά ζωτικής σημασίας τον εντοπισμό παραγόντων κινδύνου που μπορούν να αλλάξουν», αναφέρει η δρ Μαρίζα ντα Σίλβα, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο Lund.
Πρόκειται για μια μακροχρόνια μελέτη, η οποία διήρκησε για 43 χρόνια και παρακολούθησε 258.477 άντρες.
Ένα «φαινομενικά» αθώο κιλό το χρόνο
Oι ερευνητές μέτρησαν το βάρος των συμμετεχόντων τουλάχιστον τρεις φορές μεταξύ των ηλικιών 17 και 60 ετών. Κανένας από τους άντρες αυτούς δεν είχε διαγνωστεί με καρκίνο κατά τη στιγμή της έναρξης της μελέτης, από το 1963 έως το 2014, ενώ παρακολουθήθηκαν μέχρι το 2019.
Παρόλα αυτά, συνολικά 23.348 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με καρκίνο του προστάτη και 4.790 κατέληξαν από τη νόσο. Όπως παρατήρησαν, η μέση αύξηση του βάρους ήταν υψηλότερη στις αρχές της ενήλικης ζωής τους – 1,6 κιλά ετησίως από τις ηλικίες 17 έως 29 ετών, 0,75 κιλά ετησίως από τις ηλικίες 30 έως 44 ετών και 0,5 κιλά ετησίως από τις ηλικίες 45 έως 60 ετών. Αυτή η πορεία του βάρους συσχετίστηκε τόσο με την ανάπτυξη όσο και με την επιθετικότητα του καρκίνου του προστάτη.
Ειδικότερα, η αύξηση του βάρους κατά 1,1 κιλό ετησίως καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ενός άνδρα αύξησε τον κίνδυνο εμφάνισης επιθετικού και θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη κατά 10% και 29% αντίστοιχα. Αναλύοντας περαιτέρω τα δεδομένα, διαπιστώθηκε ότι η συσχέτιση ήταν ισχυρότερη μεταξύ των ηλικιών 17 και 29 ετών.
Δηλαδή, ένας νεότερος άντρας που παίρνει 2,2 κιλά ετησίως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου διατρέχει 13 και 27% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης επιθετικού και θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη, αντίστοιχα.
Εν τέλει, η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι διατηρώντας σε φυσιολογικά επίπεδα το σωματικό βάρος κατά τη νεαρή ενήλικη ζωή, θα μπορούσε να μειωθεί ο κίνδυνος επιθετικού και θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη.
«Δεν είναι ακόμα γνωστό εάν η ίδια η αύξηση του βάρους ή η μακρόχρονη περίοδος που διατηρείται αυτό το βάρος θεωρείται πιο σημαντικός παράγοντας της συσχέτισης που βλέπουμε.
Επομένως, η πρόληψη της απότομης αύξησης του βάρους στους νέους άνδρες θεωρείται επιτακτική, για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη» καταλήγει η δρ. Μαρίζα ντα Σίλβα.
ygeiamou.gr