Τι συμπτώματα είχε και πως αντιμετωπίστηκαν. Τι πρέπει να κάνουμε αν μας δαγκώσει γάτα, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Ένας 48χρονος Βρετανός εκδήλωσε «επώδυνο» οίδημα στα χέρια του και «εκτεταμένη» λοίμωξη των μαλακών μορίων από ένα άγνωστο βακτήριο, από το οποίο μολύνθηκε όταν τον δάγκωσε μία αδέσποτη γάτα.
Το περιστατικό συνέβη το 2020, αλλά μόλις έγινε γνωστό καθώς οι γιατροί του δημοσιεύουν τις λεπτομέρειες στην ιατρική επιθεώρηση Emerging Infectious Diseases.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Καίημπριτζ, ο άνδρας απευθύνθηκε στους γιατρούς με οίδημα και στα δύο χέρια. Είχε επίσης πολλαπλές διατρητικές πληγές και εκδορές.
Όπως εξήγησε στους γιατρούς, του είχε επιτεθεί μία αδέσποτη γάτα, που τον είχε δαγκώσει και γρατζουνίσει πολλές φορές. Οι γιατροί περιποιήθηκαν τις πληγές του και του χορήγησαν αντιτετανικό ορό. Ύστερα του έδωσαν εξιτήριο, συνιστώντας του να λαμβάνει ισχυρή αντιβιοτική αγωγή.
Ένα 24ωρο αργότερα, όμως, ο 48χρονος επέστρεψε στα επείγοντα περιστατικά με εξελισσόμενη λοίμωξη στους καμπτήρες μυς των δακτύλων του ενός χεριού. Είχε επίσης αναπτύξει κυτταρίτιδα και στους δύο πήχεις.
Η κυτταρίτιδα είναι λοίμωξη του δέρματος και των υποδόριων ιστών. Συνήθως έπεται τραυματικής ρήξης του δέρματος, αλλά μπορεί να είναι και επακόλουθο βαθύτερης λοίμωξης.
Στην προκειμένη περίπτωση οι γιατροί προχώρησαν σε χειρουργικό καθαρισμό των πληγών του 48χρονου. Του χορήγησαν επίσης ενδοφλεβίως τρία άλλα αντιβιοτικά – θεραπεία που ως φαίνεται απέδωσε και τελικά ο άνδρας ανέρρωσε πλήρως.
Προβληματισμένοι από την πορεία του, οι γιατροί τον υπέβαλλαν σε αλλεπάλληλες εξετάσεις για να βρουν ποιο μικρόβιο του είχε μεταδώσει η γάτα και του είχε προκαλέσει τόσες αντιδράσεις. Όταν ανέλυσαν δείγματα από τα μολυσμένα δάκτυλά του, εντόπισαν ένα βακτήριο που δεν γνώριζαν έως τότε.
Το βακτήριο αυτό έμοιαζε με τον στρεπτόκοκκο, αλλά ήταν κάτι διαφορετικό. Τελικά, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως είναι ένα νέο βακτήριο του γένους Globicatella, με εντελώς ξεχωριστά χαρακτηριστικά γνωρίσματα.
Επικίνδυνα τα δόντια τους
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γάτες συχνά φέρουν άγνωστα βακτήρια, λένε οι ερευνητές. Τα βακτήρια αυτά που μπορεί να περάσουν στους ανθρώπους, όταν τα μακριά, κοφτερά δόντια τους προκαλέσουν βαθιές πληγές.
Οι πληγές από μία γάτα μπορεί να μολυνθούν από τα βακτήρια που περιέχει σάλιο τους.
Γι’ αυτό τον λόγο, αν σας δαγκώσει μία γάτα, καθαρίστε αμέσως την πληγή με σαπούνι και νερό και συμβουλευθείτε έναν γιατρό, συνιστούν οι ειδικοί.
Τα νέα ευρήματα «υπογραμμίζουν τον ρόλο που παίζουν οι γάτες ως δεξαμενές ακόμα άγνωστων βακτηριακών ειδών, με τη δυνατότητα να μολύνουν ανθρώπους», καταλήγουν οι επιστήμονες στο άρθρο τους.
Iatropedia.gr