Για τους περισσότερους από εμάς, το περπάτημα είναι κάτι που κάνουμε αυτόματα.
Τι θα συμβεί αν σταματήσουμε να περπατάμε με αυτόματο πιλότο και αρχίσουμε να προκαλούμε τον εγκέφαλο και το σώμα μας περπατώντας προς τα πίσω;
Αυτή η αλλαγή κατεύθυνσης όχι μόνο απαιτεί περισσότερη προσοχή, αλλά μπορεί επίσης να φέρει πρόσθετα οφέλη για την υγεία.
Το περπάτημα προς τα πίσω όμως είναι πιο περίπλοκο από ότι συνειδητοποιούμε.
Η παραμονή σε όρθια θέση απαιτεί συντονισμό μεταξύ διαφορετικών συστημάτων δηλαδή των οπτικών, των αιθουσαίων (αισθήσεις που συνδέονται με κινήσεις όπως το στρίψιμο του σώματος ή το γύρισμα του κεφαλιού) και του ιδιοδεκτικού (συνείδηση για το πού βρίσκεται το σώμα μας στο χώρο).
Όταν περπατάμε προς τα πίσω, χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να επεξεργαστεί ο εγκέφαλός μας τις επιπλέον απαιτήσεις του συντονισμού αυτών των συστημάτων.
Ποια τα οφέλη για την υγεία
Ένα από τα πιο καλά μελετημένα οφέλη του περπατήματος προς τα πίσω είναι η βελτίωση της σταθερότητας και της ισορροπίας.
Το περπάτημα προς τα πίσω μπορεί να βελτιώσει το βάδισμα προς τα εμπρός (πώς περπατά ένα άτομο) και την ισορροπία τόσο για υγιείς ενήλικες όσο και για άτομα με οστεοαρθρίτιδα γόνατος.
Το περπάτημα προς τα πίσω μας αναγκάζει να κάνουμε πιο μικρά, πιο συχνά βήματα, οδηγώντας σε βελτιωμένη μυϊκή αντοχή τους μύες των ποδιών στο κάτω μέρος, ενώ μειώνεται η επιβάρυνση των αρθρώσεων μας.
Η αλλαγή στην κατεύθυνση μπορεί επίσης να τροποποιήσει το μέγεθος της κίνησης των αρθρώσεων και των μυών, προσφέροντας ανακούφιση από τον πόνο για καταστάσεις όπως η πελματιαία απονευρωσίτιδα – μία από τις πιο κοινές αιτίες πόνου στη φτέρνα.
Οι αλλαγές στάσης που προκαλούνται από το περπάτημα προς τα πίσω χρησιμοποιούν περισσότερους μύες που υποστηρίζουν την σπονδυλική στήλη.
Το περπάτημα προς τα πίσω μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα ευεργετική άσκηση για άτομα με χρόνιο πόνο στη μέση.
Επίσης, έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη και για τον εντοπισμό και τη θεραπεία της ισορροπίας και της ταχύτητας βαδίσματος σε ασθενείς με νευρολογικές παθήσεις ή μετά από χρόνιο εγκεφαλικό επεισόδιο.
Αλλά τα οφέλη της αλλαγής κατεύθυνσης δεν είναι μόνο θεραπευτικά – το ενδιαφέρον για την κίνηση προς τα πίσω έχει οδηγήσει τους ερευνητές να ανακαλύψουν διάφορα άλλα οφέλη.
Ενώ το κανονικό περπάτημα μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος, το περπάτημα προς τα πίσω μπορεί να είναι ακόμα πιο αποτελεσματικό.
Η ενέργεια που καταναλώνετε όταν περπατάτε προς τα πίσω είναι σχεδόν 40% μεγαλύτερη από το περπάτημα με την ίδια ταχύτητα προς τα εμπρός.
Πως να ξεκινήσετε
Το να περπατάτε προς τα πίσω είναι απλό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εύκολο. Λοιπόν, πώς μπορείτε να προσθέσετε το περπάτημα προς τα πίσω στο πρόγραμμα άσκησής σας;
Όταν περπατάμε προς τα πίσω, είναι πιο πιθανό να βρούμε εμπόδια στα οποία θα μπορούσαμε να προσκρούσουμε ή να πέσουμε, επομένως για λόγους ασφάλειας, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε σε εσωτερικούς χώρους.
Αντισταθείτε στην επιθυμία να παραμορφώσετε το σώμα σας και να κοιτάξετε πάνω από τον ώμο σας.
Κρατήστε το κεφάλι και το στήθος σας όρθια ενώ κάνετε προς τα πίσω με το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σας για κάθε βήμα, «κυλώντας» δίπλα από το πόδι με τα δάχτυλα στη φτέρνα.
Μόλις αποκτήσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση περπατώντας προς τα πίσω, μπορείτε να αρχίσετε να διορθώνετε τη στάση σας και να πάτε σε διάδρομο, φροντίζοντας να χρησιμοποιείτε τις πλαϊνές ράγες στήριξης όταν είναι απαραίτητο.
Με πληροφορίες από: theconversation.com Φωτογραφίες: istock
ΠΗΓΗ – Iatropedia.gr