Πλούσια γαστρονομική παράδοση, τοπικά πιάτα και παραδοσιακές συνταγές σε εστιατόρια με πολύ ζεστό περιβάλλον
Η Καστοριά, η πανέμορφη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας, είναι γνωστή για την πλούσια γαστρονομική της παράδοση. Στα στενά δρομάκια της πόλης, ανάμεσα στα παραδοσιακά αρχοντικά, οι επισκέπτες θα βρουν πολυάριθμες ταβέρνες και εστιατόρια που προσφέρουν τοπικές λιχουδιές.
Όσον αφορά τα κρασιά, αυτά παράγονται από αμπέλια που είναι αναπτυγμένα στις γύρω περιοχές, προσφέροντας μια ποικιλία από γήινες και φρουτώδεις γεύσεις. Επίσης, η πόλη είναι γνωστή για τα γλυκά της, όπως το σιροπιαστό γλυκό του κουταλιού και η τοπική εκδοχή του μπακλαβά.
Με αφετηρία το Χουσμέτι
Το Χουσμέτι (Τηλ: 24670 22933), αποτελεί ένα από τα νεότερα εστιατόρια της Καστοριάς, καθώς λειτουργεί σχεδόν 8 μήνες. Έχει, ωστόσο, καταφέρει να δημιουργήσει το δικό του κοινό, ενώ χαρακτηρίζεται από τη σταθερότητα στην ποιότητα και στο γευστικό αποτέλεσμα των πιάτων του. Φθάσαμε όταν είχε ήδη νυχτώσει. Βρίσκεται στην άκρη του παραλίμνιου δρόμου, στην περιοχή του Ντολτσό. Εκεί, μας περίμενε ένας φίλος από την Καστοριά, ο Παντελής. Δεν μας είχε πει τίποτα απολύτως για το μαγαζί, και καθώς είχαμε αρκετές ώρες στο δρόμο, δεν ασχολήθηκε κανείς μας με την παραγγελία. Τον αφήσαμε να διαλέξει μόνος του. Τον εμπιστευόμαστε εξάλλου. Αρχικά, ήρθε στο τραπέζι ένα εξαιρετικό φρυγανισμένο ψωμί μαζί με τον «μπάντζο». Ο μπάντζος είναι ένα τοπικό πιάτο, που σας συστήνω ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε και φτιάχνεται τηγανίζοντας μία φέτα από ντόπιο σκληρό τυρί, λίγο πιο αλμυρό από τα συνηθισμένα, από αιγοπρόβειο γάλα και συνοδεύεται από ένα τηγανητό αυγό. Ο συνδυασμός με το ψωμί ήταν ιδανικός.
Δοκιμάσαμε επίσης μία καπνιστή πέστροφα με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και λευκό ταραμά, καθώς και τηγανητές πατάτες με τη φλούδα. Κλείνοντας αυτή την πρώτη ενότητα του φαγητού, θα μπορούσα να πω ότι με χαρά πήγαινα στην Καστοριά ακόμη και μόνο για αυτά. Η συνέχεια όμως, ήταν εξίσου καλή, καθώς δοκιμάσαμε ένα καλομαγειρεμένο μοσχαρίσιο μάγουλο με ριγκατόνι, αλλά και θράψαλο με αγκινάρα Ιερουσαλήμ. Ο χώρος δημιουργεί αίσθηση άνεσης, καθώς τα τραπέζια έχουν αρκετή απόσταση μεταξύ τους, ενώ οι τοίχοι έχουν λιγοστά και όμορφα διακοσμητικά. Φεύγοντας, μάλιστα, είχαμε την τύχη να μιλήσουμε με μία παρέα ψαράδων της λίμνης, που κάθονταν στον εξωτερικό χώρο του μαγαζιού, που είναι προστατευμένος και ζεστός. Ανάμεσα στο χιούμορ και την πλάκα, βγήκαν σημαντικά πράγματα που αφορούν στις δυσκολίες της καθημερινότητας, στην αλιεία, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται την επόμενη ημέρα. Αυτά όλα θα τα δούμε σε ένα επόμενο θέμα όμως, που θα αφορά στη λίμνη, στα ψάρια, στην αλιεία.
Στο Καλντερίμι, στην πλατεία Ντολτσό
Το επόμενο βράδυ, και αφού έχουμε επιστρέψει από τα Κορέστεια χωριά, τα έρημα πλέον χωριά με τα πλίνθινα κόκκινα σπίτια, κάνουμε μία βόλτα στην πόλη. Ψιχαλίζει, και φυσάει ελαφρώς. Γενικά, ο καιρός είναι άστατος αλλά δεν έχει ακόμη τουλάχιστον βάλει κρύο. Ο Ηλίας φωτογραφίζει με τη δική του ξεχωριστή οπτική και φθάνουμε στην πλατεία Ντολτσό. Είναι πράγματι μία από τις πιο όμορφες γειτονιές της πόλης, με πολλά αρχοντικά να στήνουν ένα σκηνικό. Ένα από τα εστιατόρια που θέλουμε έτσι και αλλιώς να δοκιμάσουμε βρίσκεται εδώ στην πλατεία και καθώς είναι ώρα για φαγητό, ίσως και λίγο περασμένη, αποφασίζουμε να πάμε στο Καλντερίμι (Τηλ: 24674 01195).
Βρίσκεται στο ισόγειο ενός περιποιημένου αρχοντικού. Ξεκινήσαμε με μία πράσινη σαλάτα με μανούρι, και όπως και στο προηγούμενο εστιατόριο, έτσι και εδώ δοκιμάσαμε τον μπάντζο, ο οποίος σερβίρεται με αυγοσαλάτα. Οι παραδοσιακοί γίγαντες φούρνου, είναι ένα πιάτο που αξίζει επίσης να δοκιμάσετε, καθώς και την τοπική σπεσιαλιτέ της Δυτικής Μακεδονίας, τους κεφτέδες μακάλο. Ουσιαστικά πρόκειται για κεφτέδες που σερβίρονται μέσα σε σάλτσα που έχει παρασκευαστεί με βάση το αλεύρι, τον χυμό τομάτας, αλλά και το ελαιόλαδο με το οποίο έχουμε προηγουμένως τηγανίσει τους κεφτέδες. Το εστιατόριο είναι πολύ προσεγμένο, δημιουργεί ωραία και άνετη αίσθηση.
Στο μαγειρείο της Όλγας
Μία από τις επόμενες ημέρες, φροντίσαμε να φάμε νωρίς, γιατί θέλαμε να επισκεφθούμε ένα μαγειρείο. Και έτσι και έγινε, καθώς φθάσαμε νωρίς το απόγευμα στην Όλγα. Το ονομάζει «Οι λιχουδιές της Όλγας» (Τηλ: 24670 82843) και είναι αυτό ακριβώς. Είναι μία σταλιά, αλλά καταφέρνει και βγάζει δεκάδες μερίδες αγνού και γευστικού παραδοσιακού φαγητού. Καθίσαμε μέσα, δίπλα στη σόμπα που έκαιγε διαρκώς, φτιάχνοντας μία ωραία ζεστή ατμόσφαιρα. Πήραμε γεμιστά, που μου θύμισαν εκείνη την αγνή ατόφια γεύση αυτού του πιάτου που το έχουμε όλοι κάπως στο μυαλό μας. Η νοστιμιά της πατάτας, στο πιάτο με το χοιρινό κότσι, ήταν κάτι που επίσης ξεχωρίσαμε.
Η Όλγα είναι φιλόξενη, αγαπάει τη μαγειρική και αυτό γίνεται ξεκάθαρο από την πρώτη μέχρι τη τελευταία στιγμή που θα βρεθεί κανείς εκεί. Μας έφτιαξε μία νόστιμη και δροσερή σαλάτα με λάχανο και καρότο, πρόσθεσε φέτα με ελαιόλαδο και ρίγανη. Όσο είμαστε στο χώρο, ήταν αρκετοί αυτοί που ήρθαν και πήραν φαγητό για το σπίτι. Φεύγουμε από το μαγειρείο της Όλγας, μετά από μία σύντομη συζήτηση για την πόλη, τις ομορφιές της, αλλά και τις δυσκολίες της.
Late lunch στο ιστορικό Στέκι
Στο Στέκι της Παρέας (Τηλ: 2467 082397), το οποίο λειτουργεί από το 1966, φτάσαμε για ένα late lunch μεσημέρι Κυριακής. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι και η ιδανική ώρα για να πας σε ένα εστιατόριο, καθώς μετά το κύμα όλων εκείνων που θέλουν να βγουν από κοινού το μεσημέρι στις 2, και να φάνε και γρήγορα, η ένταση σε ένα κατάστημα μπορεί να είναι στα κόκκινα. Παρόλα αυτά, εμείς φάγαμε πολύ ωραία και νόστιμα φαγητά, σε ένα χώρο απλό και συνάμα όμορφο. Ξεκινήσαμε με ένα νόστιμο φρυγανισμένο ψωμί, που το συνοδεύσαμε με άγρια χόρτα και γαλοτύρι. Αυτός ο συνδυασμός μου αρέσει πάντα, ιδιαίτερα αν, όπως συνέβη και εδώ, τα χόρτα είναι βρασμένα έτσι ώστε να κρατάνε λίγο, ενώ το γαλοτύρι, να είναι ελαφρά ξινό, και να περιέχει και κάποια μικρά κομμάτια τυριού. Δοκιμάσαμε το τυρί με το φιστίκι Αιγίνης, το οποίο επίσης είχε περάσει ιδανικά από το τηγάνι, χωρίς να «κρατάει λάδι» ενώ για τη συνέχεια επιλέξαμε τηγανιά χοιρινή και μπριζολάκια ψητά.
Για brunch στο Ιδέες στην πλατεία Ντολτσό
Κλείνοντας τις γαστρονομικές προτάσεις για την πόλη της Καστοριάς, αφήσαμε για το τέλος, ένα χώρο που μπορεί κανείς να πάει από νωρίς το πρωί, για καφέ και πρωινό, αλλά και καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, για νόστιμα φαγητά. Πρόκειται για το Ιδέες Art Café, wine bar (Τηλ: 693 247 7374). Το εσωτερικό του είναι χωρισμένο σε δωμάτια, όπου το καθένα φιλοξενεί διαφορετικά πράγματα. Στο ένα δωμάτιο, υπάρχει σαφής αναφορά στη σύνδεση της πόλης με τη γούνα, καθώς ο επισκέπτης μπορεί να αγοράσει ρούχα και διάφορα accessories. Στο διπλανό, θα βρείτε παραδοσιακά προϊόντα από την Καστοριά αλλά και γενικότερα από τη Δυτική Μακεδονία. Όλα αυτά πλαισιώνονται από το καφέ – εστιατόριο, με θέσεις τόσο μέσα στο χώρο, όσο και απέναντι στην πλατεία Ντολτσό, ανάλογα βέβαια με τις καιρικές συνθήκες. Μία ευρεία γκάμα από σαλάτες, ομελέτες, pizza, διάφορες συνταγές με αυγά, αλλά και πλατό τυριών και αλλαντικών για να συνοδεύσετε το κρασί σας είναι οι επιλογές για όταν θέλετε να συνδυάσετε το φαγητό με την έξοδό σας, σε αυτή την πλευρά της πόλης.
Η Καστοριά κρύβει εκπλήξεις. Θέλει χρόνο να την περπατήσεις. Να βγεις από το αυτοκίνητο και να χαθείς στα στενάκια της, να αμφιταλαντευτείς ανάμεσα στο Ντολτσό και την Απόζαρη, ανάμεσα στις εμβληματικές βυζαντινές εκκλησίες, στο ενυδρείο και στη βόλτα στον παραλίμνιο. Αξίζει γιατί θα βρεις ομορφιές που σταδιακά μετατρέπουν αυτή την πόλη σε τουριστικό προορισμό. Τώρα πια και οι ίδιοι οι κάτοικοι, σχεδόν απαγκιστρωμένοι από την επεξεργασία της γούνας, στρέφουν τη ματιά τους σε άλλες μορφές ανάπτυξης.
Η γαστρονομία της Καστοριάς: Τα τοπικά πιάτα και οι καλύτερες διευθύνσεις να τα δοκιμάσετε