Πατατού ή πατατάτο, ένα πατατοσουφλέ από το νησί της Τήνου.
Υλικά:
1 κιλό πατάτες
4 αβγά
1 φλιτζάνι του τσαγιού γραβιέρα Τήνου ή κεφαλοτύρι τριμμένο
2/3 φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι
Προετοιμασία:
Πλένουμε, καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε να βράσουν σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό. Όταν είναι έτοιμες (έχουν μαλακώσει και καρφώνονται με το πιρούνι) τις ξεπλένουμε τις βάζουμε σε ένα μπολ και τις λιώνουμε με το πιρούνι να γίνουν πουρές. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το τριμμένο τυρί, το μισό φλιτζάνι της τριμμένης φρυγανιάς και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά. Αναμειγνύουμε το μείγμα με τις πατάτες, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Με την μισή ποσότητα από το βούτυρο αλείβουμε ένα ταψάκι και ρίχνουμε μέσα το μείγμα, στρώνοντας το ομοιόμορφα και με ένα πιρούνι κάνουμε χαρακιές στις επιφάνεια. Με το υπόλοιπο από το βούτυρο αλείβουμε την επιφάνεια της πατατούς και πασπαλίζουμε με το περίσσευμα από την φρυγανιά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 με 50 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.