Μεγάλο μέρος του ενήλικου πληθυσμού πάσχει από υπερχοληστερολαιμία, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να υποστηρίζει το 80% των πρόωρων θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα θα μπορούσε να αποφευχθεί αν είχαμε επαρκή επίπεδα χοληστερόλης.
Η χοληστερόλη είναι ένα λιπίδιο που υπάρχει σε όλα τα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος και είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Η περισσότερη χοληστερόλη παράγεται ενδογενώς στο ήπαρ, αλλά λαμβάνεται και εξωγενώς από ορισμένα τρόφιμα. Η χοληστερόλη, λέει ο José Abellán, επεμβατικός καρδιολόγος στο Hospital General Universitario Santa Lucía στη Μούρθια, «είναι απαραίτητη για τη ζωή, αλλά μπορεί ταυτόχρονα να είναι και κακή».
Οι κύριες λειτουργίες της χοληστερόλης είναι οι εξής:
- Να παρεμβαίνει στο σχηματισμό των χολικών οξέων, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την πέψη των λιπών.
- Χρησιμοποιείται για τον σχηματισμό ορισμένων ορμονών, όπως οι ορμόνες του φύλου και οι ορμόνες του θυρεοειδούς.
- Οι ακτίνες του ήλιου τη μετατρέπουν σε βιταμίνη D, η οποία είναι απαραίτητη στον οργανισμό για πολυάριθμες διεργασίες, όπως η απορρόφηση του ασβεστίου, απαραίτητου για το νευρικό και μυϊκό σύστημα.
Δύο λιποπρωτεΐνες είναι οι πιο γνωστές:
- Οι λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας (HDL) ή η λεγόμενη «καλή χοληστερόλη»: συγκεντρώνουν την αχρησιμοποίητη χοληστερόλη και την επιστρέφουν στο συκώτι για αποθήκευση ή αποβολή.
- Χαμηλής πυκνότητας (LDL) ή η λεγόμενη «κακή χοληστερόλη»: είναι υπεύθυνες για τη μεταφορά της νέας χοληστερόλης από το ήπαρ σε όλα τα κύτταρα του σώματός μας. Διακρίνονται ως «κακή χοληστερόλη» επειδή έχουν μεγαλύτερη τάση να συσσωρεύονται στο αγγειακό τοίχωμα και να σχηματίζουν αθηρωματικές πλάκες.
- Οι πλάκες αθηρώματος είναι κυρίως λιπώδεις εναποθέσεις που δημιουργούν ένα προφλεγμονώδες και προθρομβωτικό περιβάλλον και είναι τελικά υπεύθυνες για την απόφραξη των αρτηριών ή, όταν αποσπώνται, προκαλούν εγκεφαλικά επεισόδια, θρόμβους και άλλες θανατηφόρες παθολογικές καταστάσεις. Επομένως, είναι σημαντικό να εκτιμηθεί η πλήρης πολυπλοκότητα του προβλήματος προκειμένου να δοθεί μια πιο ολοκληρωμένη λύση.
Τι να κάνετε για να μειώσετε την κακή χοληστερόλη
Η υψηλή LDL χοληστερόλη «έχει συσχετιστεί με καρδιακές προσβολές, αλλά υπάρχουν και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας που σχετίζονται επίσης, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, οι αρρυθμίες ή οι νεφροπάθειες», εξηγεί ο José Abellán, επεμβατικός καρδιολόγος στο Hospital General Universitario Santa Lucía στη Μούρθια.
«Όταν υπάρχουν μεταβολές στη χοληστερόλη και υψηλός κίνδυνος να πάθουμε καρδιοπάθεια, τα φάρμακα έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν, αλλά πριν καταφύγουμε σε αυτά, ο τρόπος ζωής μας είναι θεμελιώδης», επισημαίνει.
Σύμφωνα με τον ειδικό, η χοληστερόλη LDL και τα τριγλυκερίδια μπορούν να μειωθούν με απλό τρόπο: «Μια φυσική διατροφή, βασισμένη σε φρούτα και λαχανικά, η τακτική σωματική άσκηση, η καλή ξεκούραση και η αποφυγή του χρόνιου στρες παίζουν σημαντικό ρόλο και μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της χοληστερόλης και να μειώσουν το επίπεδό της».
Όσον αφορά την άσκηση, ο ειδικός επισημαίνει ότι «η αερόβια άσκηση μπορεί να μειώσει την LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια έως και 40%».
Η σύστασή του είναι, κατ’ ελάχιστον, να κάνετε ένα πρόγραμμα αερόβιας άσκησης (περπάτημα, ήπιο τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμπι…), με μέτρια ένταση (65-70% του μέγιστου καρδιακού ρυθμού) και να πραγματοποιείται τακτικά (τρεις έως πέντε συνεδρίες την εβδομάδα). Η σωματική άσκηση έχει «ισχύ συγκρίσιμη με τις στατίνες, αλλά χωρίς τις ανεπιθύμητες ενέργειες», λέει ο καρδιολόγος.
Λαχανικά που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης
Αν κάνετε αυτές τις αλλαγές, είναι πολύ πιθανό να μειωθεί η χοληστερόλη LDL, αλλά υπάρχουν και ορισμένα φυτά που μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τη χοληστερόλη με φυσικό τρόπο, όπως ανέφερε ο Abellán σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Arkopharma και πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη. Όπως ανέφερε ο καρδιολόγος, «όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των φυτών που καταναλώνετε καθημερινά, τόσο χαμηλότερα θα είναι τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης σας».
Μερικά από τα φυτά που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης είναι τα εξής:
- Περγαμόντο: πρόκειται για ένα εσπεριδοειδές με πολλά φλαβονοειδή. Πρόσφατες μελέτες διαπίστωσαν ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης κατά 25-27% και να αυξήσει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης.
- Αγκινάρα: περιέχει κυναρίνη, μια ουσία που βοηθά στο μεταβολισμό των λιπών. Η αγκινάρα συμβάλλει στη διατήρηση των επιπέδων των λιπιδίων του αίματος (HDL και LDL).
- Κορίανδρος: συμβάλλει στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης και στην καρδιαγγειακή υγεία.
ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr