-
Αρχική > kastoria365 > Τελευταίο ηλιοβασίλεμα στον Θερμαϊκό – Χρήστος Αθ. Φυλαχτός

Τελευταίο ηλιοβασίλεμα στον Θερμαϊκό – Χρήστος Αθ. Φυλαχτός

Η διαδρομή στον κόσμο του βιβλίου συνεχίζει το μαγευτικό της ταξίδι με το μυθιστόρημα του συγγραφέα Χρήστου Φυλαχτού με τίτλο “Τελευταίο ηλιοβασίλεμα στον Θερμαϊκό”. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κυριακίδη

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Χρήστος Φυλαχτός του Αθανασίου γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1969 και μεγάλωσε στην Παλαιόχωρα Χαλκιδικής. Σπούδασε παιδαγωγικά στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ.

Εργάζεται ως δάσκαλος στο Δημοτικό Σχολείο Ζερβοχωρίων. Αρθρογραφεί από το 1992 σε λαογραφικά, ενημερωτικά και πολιτιστικά έντυπα, καθώς και σε τοπικές εφημερίδες. Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε ημερίδες και συνέδρια με θέματα που σχετίζονται με την τοπική ιστορία, λαογραφία και παράδοση της Χαλκιδικής.

Έχει εκδώσει τα θεατρικά «Στου Τσαμ’ τα χρόνια», «Απ’ τον Χολομώντα στον Σαγγάριο», «Καπετάν Χάψας – το Λιοντάρι της Χαλκιδικής», «Ο Λεοντόκαρδος Μακεδονομάχος Γιαγλής» και  « Η Γερακίνα και το πηγάδι».

Έχει εκδώσει τα παραμύθια: «Της Γερακίνας το πηγάδι» και «Στον ίσκιο του βουνού» (Συλλογή παραμυθιών).

Έχει συγγράψει  και εκδώσει τα ιστορικά μυθιστορήματα «Μανιώ η Γαλατσάνα», και «Χνάρια από αίμα», καθώς και τη συνοπτική ιστορία για τα 200 χρόνια της επανάστασης στη Χαλκιδική, με τίτλο: Το επαναστατικό κίνημα του 1821 στη Χαλκιδική».

Είναι μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδας και ειδικός σύμβουλος Πολιτισμού στην Ένωση Δημοτικών Ραδιοφώνων και Τηλεοράσεων της Ελλάδας.

Ζει μόνιμα στην Παλαιοχώρα Χαλκιδικής. Είναι παντρεμένος με την Αλεξάνδρα Τσολάκη και έχει δύο παιδιά, την Κατερίνα και τον Θανάση.

 Περιγραφή

Αρχές δεκαετίας 1990. Μια παρέα φοιτητών από την επαρχία ανταμώνει για σπουδές στη Θεσσαλονίκη. Η ζωή ανοίγεται μπροστά τους. Καινούργιες εμπειρίες, αναζητήσεις, προβληματισμοί, τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα οδηγούν τους νεαρούς ήρωες στη δύσκολη πορεία προς την ενηλικίωση. Κεντρικά πρόσωπα ο Ανέστης, πρωτοετής φοιτητής από τη Χαλκιδική, με ιδιαίτερη αγάπη για την ιστορία του τόπου του, αλλά και ο «δάσκαλος» με τα μειλίχια χαρακτηριστικά, θα αποτελέσουν τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο σήμερα και το χθες. Μια ομαδική εργασία πάνω στην τοπική ιστορία θα γίνει το εφαλτήριο να ξεδιπλωθούν άγνωστες πτυχές της ελληνικής επανάστασης του 1821, αλλά και στοιχεία της παράδοσης και της λαογραφίας του τόπου μας. Η κλοπή μιας ορειχάλκινης παράστασης από ένα μνημείο δίπλα στο μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας, θα μας κάνουν μάρτυρες μιας ανατρεπτικής εξέλιξης. Αλλά και ένα τραγικό περιστατικό στο νοσοκομείο θα σταθεί η αφορμή για να αναμετρηθούμε με τις ευαισθησίες μας πάνω σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα. Κι όλα αυτά σε ένα πάντρεμα ιστορίας και μυθοπλασίας που τονίζει την αξία του να ανατρέχουμε στις ρίζες μας, αν θέλουμε να καρποφορήσει το παρόν μας.

Ο συγγραφέας μάς χαρίζει ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα με μεστό λόγο, γλαφυρό ύφος και με αβίαστη ροή που συνεπαίρνει τον αναγνώστη και τον ταξιδεύει σε άλλες εποχές, εικόνες, έντονα συναισθήματα, εμπειρίες, αναζητήσεις, όνειρα, αγωνίες…

Μια δεξαμενή ιστορικών πληροφοριών που θα ξεδιπλωθεί μέσα από μία εργασία που τους αναθέτει ο δάσκαλος. «Θα ήθελα ο καθένας από σας ή αν επιθυμείτε και σε ομάδες να ψάξετε και να βρείτε στα κιτάπια της ιστορίας, σε ξεχασμένα μπαούλα ή στη  προφορική παράδοση, τον ρόλο, αλλά και τη συμμετοχή των προγόνων σας στην εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση του 1821». Κοντά στην Ιστορία της Επανάστασης που ανοίγετε μπροστά τους, ζούμε μαζί με τους πρωταγωνιστές την καθημερινότητά τους, τις αγωνίες τους, αλλά και τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα που εμφανίζονται στο δρόμο τους.

Η κλοπή μιας ορειχάλκινης παράστασης από ένα μνημείο δίπλα στο μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας, θα μας καθηλώσει και θα μας κάνει μάρτυρες μιας ανατρεπτικής εξέλιξης. «Στέκομαι στη λέξη ορειχάλκινη. Υποθέτω ότι οι δράστες δεν γνώριζαν ιστορία, αλλά ούτε και την ουσία της συγκεκριμένης αναπαράστασης…»

Μαζί με τους πρωταγωνιστές μας θα ταξιδέψουμε στη Χαλκιδική, στη Θεσσαλονίκη, στη Νάουσα, στην Τρίπολη, στην Κύπρο και στην Κρήτη.

Επίσης, μέσα από την ιστορία των ηρώων του βιβλίου μας αναδεικνύονται και κοινωνικά  θέματα όπως η προσφορά, αιμοδοσία, ο εθελοντισμός η παιδεία, η αποξένωση…

Ένα μυθιστόρημα με ηθογραφικά και ιστορικά στοιχεία που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι την τελευταία σελίδα. ΄

Θα είναι άραγε το τελευταίο ηλιοβασίλεμα στον Θερμαϊκό; Τί επιφυλάσσει η μοίρα στους πρωταγωνιστές μας; Ο συγγραφέας μέσα από τις σελίδες του βιβλίου μάς δίνει τις απαντήσεις.

Απόσπασμα

Ο οδηγός τους έβλεπε από τον εσωτερικό καθρέφτη του οχήματος και χαιρόταν για τους σημερινούς επιβάτες. Την ώρα που ψιθύρισε ο νεαρός πίσω του, ένας ηλικιωμένος κύριος που καθόταν κοντά στα παιδιά, γύρισε και τους είπε:

– Παιδιά, εδώ κάποτε ήταν η έδρα του Μαντέμ Αγά της περιοχής. Εισέπραττε τους φόρους και τους έστελνε στην Υψηλή Πύλη τα χρόνια της τουρκοκρατίας. Αριστερά όπως παρατηρήσετε ήταν το λουτρό του, ενώ μέσα στον χώρο, που είναι το άγαλμα του Αριστοτέλη, θα δει κανείς τον μισογκρεμισμένο πύργο του καθώς και το κονάκι του. Επίσης θα βρει πολλά από τα πρωτότυπα διαδραστικά όργανα του μεγάλου φιλοσόφου και θα μάθει πολλά για τα Σιδηροκαύσια. Συνοπτικά τα Σιδηροκαύσια ανταγωνίζονταν σε δύναμη και πλούτο τη Θεσσαλονίκη λόγω της εξόρυξης πολύτιμων μετάλλων όπως ο άργυρος και ο χρυσός. Τον 15ο αιώνα δημιουργείται το Νομισματοκοπείο των Σιδηροκαυσίων. Κόβανε δύο νομίσματα, τα «Σιδηροκάψεια» από άργυρο και χαλκό. Τον 18ο αιώνα μειώνεται η εξόρυξη μεταλλευμάτων.

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks