Συνταγή για αφράτο Χριστουγεννιάτικο κέικ με αποξηραμένα σύκα και ζάχαρη άχνη για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν ή και για τις υπογλυκαιμίες μας τα Χριστούγεννα.
Υλικά
- συκο 8 αποξηραμένα
- κονιάκ 1 φλιτζανάκι
- γκρανμπερις 1/2 κούπα αποξηραμένα
- καρυδια 1 φλιτζανάκι ψιλοκομμένα
- σπορέλαιο 1 φλιτζάνα του νες
- ζαχαρη 1 φλιτζάνα του νες
- αυγα 4
- Φυσικό χυμό πορτοκάλι 1 φλιτζάνα του νες
- Ξύσμα πορτοκαλιού 1/2 κουταλάκι του γλυκού
- κανελά 1 κουταλάκι του γλυκού σε σκόνη
- γαρίφαλο 1/2 κουταλάκι του γλυκού σε σκόνη
- αλέυρι που φουσκώνει μόνο του 500 γραμμάρια
- σοδα 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική
Για το στόλισμα
- ροδι 1 κουταλιά της σούπας σπόρους
- ζάχαρη άχνη Κατά βούληση
Τα Χριστούγεννα είναι μία καλή αφορμή για να φάμε παραπάνω. Καλά όχι ότι τον υπόλοιπο χρόνο μετράμε θερμίδες, αλλά τα Χριστούγεννα έχουμε και δικαιολογία. Σήμερα λοιπόν θα σας δείξουμε ένα αφράτο, μαμαδίστικο κέικ με αποξηραμένα σύκα που θα απογειώσουν τον γιορτινό σας μπουφέ.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το Χριστουγεννιάτικο κέικ με αποξηραμένα σύκα:
Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, το γαρίφαλο, το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και την μαγειρική σόδα. Αφού ομογενοποιηθεί το μείγμα προσθέτουμε τα ελαφρώς αλευρωμένα σύκα, τα ελαφρώς αλευρωμένα γκράνμπερις και τα ψιλοκομμένα καρύδια.
Χριστουγεννιάτικο κέικ χωρίς ζάχαρη μόνο με τρία υλικά
Ανακατεύουμε και μεταφέρουμε το μείγμα σε μία βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέικ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στο αερόθερμο, στους 160 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα περίπου. Αφού κρυώσει, ξεφορμάρουμε και γαρνίρουμε με ζάχαρη άχνη και σπόρους ροδιού.
Tips
Αντί για καρύδια μπορούμε να βάλουμε ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Nina Ster
Όλες οι χριστουγεννιάτικες συνταγές μας ΕΔΩ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr