-
Αρχική > Απόψεις > Με την λίμνη Ορεστιάδα δεν παίζουμε :Πολλές οι μελέτες και τα βιολιά στον τόπο(φωτογραφίες )

Με την λίμνη Ορεστιάδα δεν παίζουμε :Πολλές οι μελέτες και τα βιολιά στον τόπο(φωτογραφίες )

Η επιφάνεια της έχει γεμίσει ξανά με ένα παχύ στρώμα φυτο-πλακτον που σαπίζει και αναδύει   δυσοσμία

Δώρα Κωτσοπούλου

Μια άσχημη εικόνα αλλά και έντονη δυσοσμία παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες η λίμνη της Καστοριάς, καθώς η επιφάνεια της έχει γεμίσει με σκουρόχρωμο και παχύρευστο στρώμα υγρού. Το θέαμα έχει προκαλέσει την ανησυχία των κατοίκων άλλα και των επισκεπτών.

Τα  προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στη λίμνη,  σχηματίζουν έναν σύγχρονο «Γόρδιο Δεσμό»

  Η λίμνη Ορεστιάδα της Καστοριάς, ήταν, είναι και θα είναι για πολλά ακόμη όπως φαίνεται χρόνια, το  «καυτό» θέμα συζητήσεων, προβληματισμών και ανησυχιών στην  ακριτική περιοχή μας .Η κατάστασή της κυριαρχεί σε όλα τα προεκλογικά προγράμματα, στις συναντήσεις που γίνονται, στα προγράμματα που εκπονούνται,  αποτελεί αντικείμενο μελέτης από επιστημονικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θέμα πολλών ημερίδων, αλλά και καταγγελιών!
Η παρουσία της ταυτίζεται με την ιστορία, αλλά και το μέλλον της πόλης. Από την άποψη αυτή είναι θετικό και θεμιτό το γεγονός ότι ακούγονται πολλές απόψεις.  Ζήτημα όμως προκαλείται όταν οι απόψεις που ακούγονται είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, δεν είναι τεκμηριωμένες και δεν υπάρχει πρόθεση συνεργασίας, αλλά αντίθετα συνοδεύονται από  πνεύμα αντιπαλότητας.
Ευδιάκριτες είναι επίσης και οι πολιτικές σκοπιμότητες που συχνά εμφανίζονται, όπως επίσης και οι αγνές προθέσεις που εκδηλώνονται από συμπολίτες, που τείνουν όμως στην ίδια κατάληξη: Με τα σημερινά δεδομένα η επιστροφή της λίμνης στην κατάσταση που ήταν εδώ και 50 – 60 χρόνια είναι μεν επιθυμητή, αλλά αδύνατη και ως εκ τούτου θα πρέπει να αναζητηθούν και να εξευρεθούν οι καλύτερες δυνατές και εφικτές λύσεις για τη σωτηρία της.
Τα  προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στη λίμνη,  σχηματίζουν έναν σύγχρονο «Γόρδιο Δεσμό». Το ζητούμενο είναι πώς θα λυθεί αυτός κι όχι πως θα γίνει ακόμη πιο περίπλοκος..

Παρατηρούμε ότι η επιφάνεια της έχει γεμίσει ξανά με ένα παχύ στρώμα φυτο-πλακτόν που παράγεται από τα κυανοφύκια. Αυτά είναι τοξικά και βρίσκονται στον πυθμένα της. Στη συνέχεια τα κυανοφύκια σαπίζουν και αναδύουν μια  δυσοσμία.

Παρά τις εκκλήσεις που κατά καιρούς έχουν γίνει, ακόμη και σήμερα, παρατηρούνται επαγγελματίες να ρίχνουν στα φρεάτια των ομβρίων τα ακάθαρτα νερά,  λύματα που περιέχουν χλωρίνες  και απορρυπαντικά. Την χειρότερη ζημιά όμως την κάνουν οι οικοδομές που δεν έχουν ακόμη συνδεθεί με τον βιολογικό σταθμό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η λίμνη Ορεστιάδα είναι μνημείο φυσικού κάλλους, φιλοξενεί περίπου 150 είδη πτηνών, που ακόμη κι αυτά, εξοικειωμένα πλέον με τους ανθρώπους, νιώθεις να σε προσκαλούν ν’ απολαύσεις τη μαγεία του υγρού αυτού οίκου. Ας την προσέξουμε λοιπόν, διότι λίμνη και Καστοριά είναι δυο συνυφασμένα κομμάτια.

 

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks