-
Αρχική > Τοπικά νέα > Ξεχωριστές οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Πευκόφυτο( ρεπορτάζ φωτογραφίες )

Ξεχωριστές οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Πευκόφυτο( ρεπορτάζ φωτογραφίες )

Τα πολιτιστικά δρώμενα να μεταλαμπαδεύονται και στις νεότερες γενιές

ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ ΕΣΜΙΞΑΝ ΦΕΤΟΣ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

θεοδώρα Κωτσοπούλου

Στην αγκαλιά του πετρόχτιστου δημοτικού σχολείου Πευκοφύτου, μπροστά στο προαύλιο της εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στα γάργαρα νερά του Σαραντάπορου, εκεί που τα πλατάνια προσφέρουν απλόχερα τη δροσιά τους και οι καταρράκτες του Κεφαλόβρυσου την φρεσκάδα τους, στο θρόισμα των πεύκων και στην αχλή της θύμησης, έσμιξαν και φέτος οι δρόμοι της λαογραφικής αναζήτησης με την αισθητική απόλαυση.

Τα πολιτιστικά δρώμενα να μεταλαμπαδεύονται και στις νεότερες γενιές

Το δημοτικό διαμέρισμα Πευκοφύτου, αποτελεί έναν χώρο μοναδικό, αναδεικνύοντας πανέμορφες άγνωστες γωνιές της χώρας μας. Από τη μια, το όρος Γράμμος με τις ξεχωριστές ορειβατικές διαδρομές και την φημισμένη χλωρίδα και πανίδα και από την άλλη, η λίμνη της Τριακοσάρας, με ψάρια με παράξενα σχήματα, τους τρίτωνες, να παρασύρουν τους επισκέπτες σε ποικίλες περιηγήσεις, σε μέρη μοναδικής ομορφιάς. Εδώ το παρελθόν με το παρόν δένονται αρμονικά, καθώς οι φιλόξενοι κάτοικοι του Πευκοφύτου, εξακολουθούν να διατηρούν ακμαία τα ήθη, έθιμα και τις παραδόσεις, που κάνουν πιο ανθρώπινη την καθημερινότητα, ενώ προσπαθούν όλα αυτά τα πολιτιστικά δρώμενα, να τα μεταλαμπαδεύουν και στις νεότερες γενιές.

Στόχος μας να κρατήσουμε  ζωντανά  και όμορφα τα χωριά μας 

Συνεπείς στο ραντεβού τους για μια ακόμη χρονιά ήταν οι κάτοικοι του Πευκοφύτου, καθώς μέσω του θεσμού του πανηγυριού που πραγματοποιείται στις 13 -14-15 Αυγούστου ανταμώσανε και φέτος όλοι οι Πευκοφύτες αλλά και οι φίλοι του, στο μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς. Η γιορτή της Παναγίας, η λαμπρή γιορτή του καλοκαιριού εορτάστηκε και φέτος με ξεχωριστή λαμπρότητα και πάντα βέβαια με τη δυναμική παρουσία των ανθρώπων του Πευκοφύτου.

Το παρόν στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του συλλόγου Πευκοφύτου έδωσε η βουλευτής Καστοριάς κ. Μαρία Αντωνίου της οποίας η καταγωγή είναι από το Πευκόφυτο,.«Στόχος μας είναι να φτιάξουμε τα χωριά μας πιο όμορφα και ζωντανά και να κρατήσουμε τον υπάρχοντα πληθυσμό. Προσπαθούμε ανά πάσα στιγμή να είμαστε δίπλα σε όλους τους συνδημοτες μας, προσεγγίζοντας με ευαισθησία τα προβλήματα της καθημερινότητας τους», δήλωσε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ  η βουλευτής .

 

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks