-
Αρχική > Απόψεις > Όταν η καλλιτεχνική ευαισθησία συνάντησε το ιστορικό Μνημείο Μαθιουδάκη(Της θεοδώρας Κωτσοπούλου )

Όταν η καλλιτεχνική ευαισθησία συνάντησε το ιστορικό Μνημείο Μαθιουδάκη(Της θεοδώρας Κωτσοπούλου )

Ένα  φωτογραφικό ταξίδι στο χρόνο, στον τόπο και τον πολιτισμό της περιοχής μας πραγματοποίησε,

  Ξαναζωντάνεψε το ιστορικό Μνημείο Μαθιουδάκη  

Ένα  φωτογραφικό ταξίδι στο χρόνο, στον τόπο και τον πολιτισμό της περιοχής μας πραγματοποίησε το τριήμερο 12- 15  Οκτωβρίου στο Ιστορικό μνημείο Μαθιουδάκη η Φωτογραφική Λέσχης Καστοριάς.

Για τρεις ημέρες και νύχτες ξαναζωντάνεψε ένα, για πολλά χρόνια νεκρό κτίριο, που ήταν εγκαταλειμμένο από τους ανθρώπους της περιοχής μας αλλά και από τους φορείς.   

Το ιστορικό μνημείο φόρεσε τον καλλιτεχνικό και πολιτιστικό του μανδύα, χάρη στην ευαισθησία των μελών της φωτογραφικής λέσχης Καστοριάς.

Συναντήθηκαν η καλλιτεχνική ευαισθησία με την ιστορικότητα, πήρε σάρκα και οστά ένα όνειρο πολλών καστοριανών καθώς το κτίριο εδώ και πολλά χρόνια έπρεπε να αξιοποιηθεί και να γίνει μια κυψέλη πολιτισμού που στερείται η πόλη μας.    

Πολλές ήταν οι δηλώσεις ανθρώπων που επισκέφτηκαν το μνημείο και αντίκρισαν μέσα από τα απομεινάρια ενός ιστορικού κτιρίου να ανασύρεται από το σεντούκι του παρελθόντος ο πολιτισμός και η κουλτούρα της περιοχής μας.

 Μια κουλτούρα παραχωμένη και παραδομένη στα συντρίμμια του κτιρίου που επιτέλους αναγεννήθηκε.

  Ένα πολιτιστικό και ιστορικό θησαυροφυλάκιο του αιώνος πέρασε το μήνυμα σε πολλούς συμπολίτες μας που το επισκέφτηκαν: ο πολιτισμός και η κουλτούρα μπορούν να μας βγάλουν από την στενωπό που έχουμε  περιέλθει, δημιουργώντας νέα δεδομένα.   

Αύριο μπορούμε να δώσουμε ζωή και στα άλλα ερειπωμένα ιστορικά κτίρια της περιοχής μας όπως το Πνευματικό Κέντρο, που  στέγαζε παλιά τον πολιτισμό τον Μεντρεσέ, το Κουρσούμ Τζαμί και τα Λουτρά. 

Η Φωτογραφική Λέσχης Καστοριάς με την ομολογουμένως σημαντική και αξιόλογη έκθεση στο ιστορικό μνημείο, μπορεί να άνοιξε ένα παράθυρο στο χρόνο, στον  τόπο και τον πολιτισμό της περιοχής, όμως δεν αρκεί αυτό. Πρέπει όλοι μαζί να ανοίξουμε μια μεγάλη πόρτα σε όλα τα παραπάνω κτίρια, στον πλούτο της πόλης μας που χάνεται στο πέρασμα του Χρόνου.

  Η πόλη μας και εμείς αξίζουμε κάτι καλύτερο.

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks