-
Αρχική > Τοπικά νέα >   Τα βουνά της Καστοριάς ξεχειλίζουν από δεκάδες χιλιάδες κυνηγούς

  Τα βουνά της Καστοριάς ξεχειλίζουν από δεκάδες χιλιάδες κυνηγούς

Έκκληση προς τους κυνηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν υπόψη τους κανόνες ασφαλείας, ώστε να κυλήσει αναίμακτα η σεζόν, απηύθυνε ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του 1ου κυνηγετικού συλλόγου Καστοριάς, κ. Γιώργος Ρεσίνης

Δώρα Κωτσοπούλου

 

Ξεκίνησε η νέα κυνηγητική περίοδος 2019-20 .

            Την  φαιοπράσινη στολή τους φόρεσαν δεκάδες χιλιάδες κυνηγοί για να επιδοθούν στην αγαπημένη τους δραστηριότητα που είναι το κυνήγι, το οποίο ξεκίνησε στις 20 Αυγούστου και θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου. Ήδη μετά από ανακοίνωση του Ταμείου Θήρας, χιλιάδες κυνηγοί άρχισαν να ανανεώνουν τις άδειες κυνηγίου, ενώ τα βουνά της Καστοριάς ξεχειλίζουν από δεκάδες χιλιάδες κυνηγούς.

Να θυμίσουμε ότι η  υπογραφή, έκδοσης αδειών θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2019-20 ξεκίνησε  την Τετάρτη 18 Ιουλίου.

                                            Το κυνήγι για τους κυνηγούς είναι ένας τρόπος ζωής

Και φέτος το ενδιαφέρον των κυνηγών αναμένεται να είναι μεγάλο, παρότι η οικονομική κρίση μπορεί να επηρεάσει σε ένα βαθμό την κυνηγετική δραστηριότητα, όπως φάνηκε από πέρυσι. Εξάλλου, για να κυνηγήσει κάποιος, θα πρέπει να μετακινηθεί με όχημα, ενώ η υψηλή τιμή της βενζίνης αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα.

            Στην Ελλάδα οι νόμιμοι κυνηγοί ανέρχονται στους 250.000, ενώ ο ετήσιος τζίρος του κυνηγιού ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ.  Όσον αφορά τώρα στο νομό Καστοριάς, οι κυνηγοί ανέρχονται στους 1700  και στους δυο συλλόγους, Καστοριάς και  Άργος Ορεστικού.

Ο  υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του 1ου κυνηγετικού συλλόγου Καστοριάς, κ. Γιώργος Ρεσίνης  μίλησε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ,  για την αγάπη που δείχνουν τα μέλη του συλλόγου για το κυνήγι που γι’ αυτούς, όπως είπε, είναι ένας τρόπος ζωής. Αναφέρθηκε επίσης και στη λαθροθηρία, τονίζοντας ότι στην προσπάθεια προστασίας της ορθολογικής διαχείρισης των θηραματικών πληθυσμών, «όλοι οι συνάδελφοι κυνηγοί θα πρέπει να σταθούν αρωγοί και συμπαραστάτες, θέτοντας στο περιθώριο τους κακούς και ασυνείδητους εκείνους που δεν έχουν καμία θέση ανάμεσά μας».

Δεν παρέλειψε μάλιστα να  κάνει λόγο και για τα αιτήματα που έχουν οι κυνηγοί και αναμένουν την υλοποίησή τους από την Πολιτεία, αφήνοντας αιχμές και κατά των οικολόγων: «Δεν εφησυχάζουμε» – ανάφερε μεταξύ άλλων –  «γιατί γνωρίζουμε, ότι οι προσπάθειες εκείνων που θέλουν να επιτύχουν ακόμη και την παύση της κυνηγετικής δραστηριότητας από τη χώρα μας, εντείνονται».  Αναμένουν, ωστόσο, όπως είπε, από την Πολιτεία να λάβει σημαντικές αποφάσεις στήριξης των κυνηγετικών συλλόγων.

Το κυνήγι είναι ένα άθλημα, όπως όλα τα αλλά και προσφέρει σημαντικές και αξιόλογες δράσεις

Έκκληση προς όλους τους κυνηγούς, απηύθυνε ο κ. Ρεσίνης , ώστε οι συνάδελφοι να είναι προσεκτικοί, διότι, όπως είπε, κανένα θήραμα και κανένας αριθμός κάρπωσης δεν αξίζει όσο η δική μας ακεραιότητα και φυσικά του συνεργάτη σκύλου μας.

«Οι κυνηγοί οφείλουν να είναι προσεκτικοί για τη δική τους προστασία και να μην είναι ‘’ελαφροθήρες’’, δηλαδή να χτυπάνε μόνο τα θηράματα που επιτρέπονται, χωρίς να παρεμβαίνουν στους κυνηγητικούς κανόνες. Επίσης, καλό είναι να προσέχουν να μην υπάρχουν άλλοι κυνηγοί δίπλα τους και να προσέχουν την περιουσία των άλλων. Εκτός από αυτά, τα γιλέκα είναι απαραίτητα, καθώς και η τήρηση των κανόνων ασφαλείας, ώστε να πραγματοποιηθεί μια κυνηγητική περίοδος άνευ τραυματισμών και τέλος, οι κυνηγοί να είναι ευσυνείδητοι και να μην πετούν τα τσιγάρα τους στο έδαφος» ήταν τα λόγια του, επισημαίνοντας ότι: «Το κυνήγι είναι ένα άθλημα, όπως όλα τα αλλά, ενώ προσφέρει σημαντικές και αξιόλογες δράσεις, δράσεις που στοχεύουν στην εξυπηρέτηση και στη βοήθεια βελτίωσης των βοσκοτόπων αλλά και στη διαχείριση των ειδών άγριας πανίδας και των ενδιαιτημάτων».

Αξίζει τέλος  να αναφερθεί ότι τα μέλη του κυνηγητικού συλλόγου του νομού Καστοριάς πέρα από τη δραστηριότητα τους συμμετέχουν και στο σβήσιμο των πυρκαγιών και μάλιστα ο κυνηγητικός σύλλογος έχει μια ομάδα, η οποία αποτελείται από εθελοντές πυροσβέστες. Επίσης, διαθέτει και ένα πυροσβεστικό όχημα για τυχόν έκτακτες μικρές εστίες φωτιάς.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Top
Enable Notifications OK No thanks