Υλικά
Ζύμη
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 600-700 γρ
- Ρετσίνα 1 κούπα του τσαγιού
- Ελαιόλαδο 1 κούπα τσαγιού
- Αλάτι 1/2 κουταλάκι του γλυκού
- Νωπή μαγιά 50 γρ ή 2 φακελάκια ξερή
Οδηγίες
Βάζουμε σε μπολ το ελαιόλαδο,την ρετσίνα και την μαγιά κι ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά. Ενώνουμε το αλάτι με το κοσκινισμένο αλεύρι και το προσθέτουμε στο μπολ με την μαγιά. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή και σφικτή ελάχιστα που να μην κολλάει στα χέρια μας (στην πράξη βλέπουμε αν χρειαστεί να προσθέσουμε αλεύρι). Αφήνουμε για λίγο σκεπασμένη τη ζύμη να ξεκουραστεί. Ξεκινάμε να φτιάχνουμε τα πιτάκια μας , ανοίγοντας λίγο λίγο από την ζύμη στα χέρια μας και γεμίζοντας με ένα κουτάλι είτε με αλμυρή γέμιση (σπανάκι, τυριά, αλλαντικά) είτε με γλυκιά (κουβερτούρα, πραλίνα φουντουκιού, μαρμελάδες της αρεσκείας μας). Κλείνουμε τα πιτάκια καλά, τα πατάμε με πιρούνι γύρω γύρω να θωρακίσουμε την γέμιση και τα αραδιάζουμε σε ταψί που απλώσαμε λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά περίπου (ανάλογα τον φούρνο μας). Τα βγάζουμε από τον φούρνο κι είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε ζεστά και κρύα.
Πηγή: www.chefoulis.gr