Ο κ. Αμανατίδης απέδωσε τη σημερινή συγκυρία στη χρόνια αδράνεια παλαιότερων κυβερνήσεων και δεν απέρριψε την χρήση του όρου «Μακεδονία» στο νέο όνομα, απηχώντας θέση που έχει εκφράσει και ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς. Υπενθύμισε ότι και η προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ περιλαμβάνει τη λέξη «Μακεδονία».
Επισήμανε ότι στόχος της Αθήνας είναι μία σύνθετη ονομασία έναντι όλων – δηλαδή που θα χρησιμοποιείται τόσο στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ όσο και στο εξωτερικό – και απαλοιφή των αλυτρωτικών βλέψεων των Σκοπίων. Δεν έκανε αναφορά σε γεωγραφικό προσδιορισμό.
Τόνισε πάντως πως υπάρχουν κι άλλες παράμετροι που θα επηρεάσουν τη διαπραγμάτευση και ξεκαθάρισε ότι η ελληνική διπλωματία δεν πρόκειται να αποκαλύψει ακόμα τις «κόκκινες γραμμές» της.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών προσπάθησε να υποβαθμίσει την πρόταση δημοψηφίσματος για το ονοματολογικό που φαίνεται να έκανε ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος μέσω άρθρου του στον κυριακάτικο Τύπο, λέγοντας ότι στο κείμενο η λέξη «δημοψήφισμα» δεν εμφανίζεται ούτε μία φορά.
Ο κ. Αμανατίδης προσέθεσε πως από τις δηλώσεις Καμμένου κρατά την εμπιστοσύνη που έχει εκφράσει στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και στη δέσμευσή του ότι θα δεχτεί λύση που εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον και απολαμβάνει ευρεία συναίνεση.
Όσον αφορά τις επιφυλάξεις που έχει εκφράσει η ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο κ. Αμανατίδης είπε πως η κυβέρνηση πάντα λαμβάνει μεν υπόψη της την Εκκλησία αλλά διατηρεί την ευθύνη για τη διαπραγμάτευση.
Οι δηλώσεις Αμανατίδη ήλθαν λίγες ώρες πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ υπό τον κ. Νίμιτς στη Νέα Υόρκη, ενώ παράλληλα σήμερα αρχίζει η επίσκεψη του γενικού γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ στα Σκόπια.