-
Αρχική > Ελλάδα > Έξι τρόποι για να τρώει το παιδί σας λιγότερη ζάχαρη

Έξι τρόποι για να τρώει το παιδί σας λιγότερη ζάχαρη

Το Βρετανικό δημόσιο σύστημα Υγείας ξεκίνησε πρόσφατα εκστρατεία, προτρέποντας τους γονείς να περιορίσουν τα σνακ με ζάχαρη στα παιδιά σε δύο την ημέρα και στις 100 θερμίδες για το καθένα.

Στόχος είναι η μείωση της καταναλισκόμενης ζάχαρης από τα παιδιά, που σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ανέρχονται σε 10 κιλά τον χρόνο, με τα μισά από αυτά να προέρχονται από ζαχαρούχα ροφήματα και σνακ.

Παρότι πρόκειται για σημαντική πρωτοβουλία, η αντικατάσταση των δημητριακών με στικς σέλινου ή καρότου δεν είναι εύκολη υπόθεση για τους γονείς.

Όσο και να εξηγείτε στα παιδιά ξανά και ξανά ότι οι τροφές με πολλή ζάχαρη μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία και η καταστροφή των δοντιών, τα παιδιά δύσκολα το καταλαβαίνουν και το αποδέχονται.

Όσο δύσκολη πάντως και να είναι η ενθάρρυνσή τους για πιο υγιεινή διατροφή, δεν είναι ακατόρθωτη.

Δείτε απλούς τρόπους για να μειώσετε τη ζάχαρη:

children healthy eating

Δημιουργικότητα

Υπάρχουν τόσα πολλά λαχανικά που αν κανείς καλύψει όλη την γκάμα δεν προλαβαίνει να τα βαρεθεί. Η προϋπόθεση βέβαια είναι να επιστρατεύσετε την φαντασία σας. Τα φωτεινά χρώματα και οι ενδιαφέρουσες υφές θα σας βοηθήσουν να το πετύχετε. Είναι επίσης σημαντικό να συνδυάζετε γεύσεις που γνωρίζετε ότι αγαπούν τα παιδιά με νέα υλικά.

Ποικιλία

Η ποικιλία είναι πολύ χρήσιμη σε αυτή τη διαδικασία. Αντί να δίνετε στο παιδί μόνο μία επιλογή, καλό είναι να έχετε διαθέσιμες 2-3 εναλλακτικές. Το παιδί πρέπει να έχει την αυτονομία να επιλέξει. Καλό είναι λοιπόν να υπάρχουν στο σπίτι τρόφιμα όπως το απλό γιαούρτι χωρίς ζάχαρη, ξηροί καρποί, σταφίδες ή άλλα αποξηραμένα φρούτα.

Αποφεύγετε τα ροφήματα με ζάχαρη

Ακόμη και τα φαινομενικά υγιεινά ροφήματα, συχνά περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης. Παρότι τα αναψυκτικά θεωρούνται η πιο ανθυγιεινή επιλογή, οι χυμοί φρούτων και τα smoothies δεν είναι τόσο υγιεινά όσο φαίνονται. Το αρωματισμένο νερό μπορεί επίσης να περιέχει ζάχαρη.

Αν και πολλά παιδιά μπορεί να δυσαρεστηθούν με τη γεύση, προσθέτοντας μία φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού ή φτιάχνοντας ένα smoothie με νερό, φράουλες και λίγη μέντα, βοηθάτε να παιδιά να απομακρυνθούν από τα αναψυκτικά.

Όχι στις απαγορεύσεις, ναι στον έλεγχο

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι απαγορεύσεις καθιστούν ακόμη πιο ελκυστικές κάποιες τροφές για τα παιδιά. Μάλιστα, η δύναμη της απαγόρευσης είναι τόσο ισχυρή, που έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί ακόμη και με υγιεινές τροφές, όπως τα φρούτα!

Η περιστασιακή κατανάλωση μπισκότων ή σοκολάτας δεν θέτει σε κίνδυνο τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες των παιδιών, αρκεί να μη ξεπερνά τις 1-2 φορές την εβδομάδα.

Ο βασικός κανόνας είναι να μην έχετε σνακ με ζάχαρη στο σπίτι και να μην τα προσφέρετε στα παιδιά αν δεν σας τα ζητήσουν.Όταν το κάνουν, δώστε τους μία μικρή ποσότητα

Εξηγήστε τους γιατί είναι σημαντικό να περιορίσουν αυτές τις τροφές, καθώς και τα οφέλη που θα έχει μακροπρόθεσμα για την υγεία τους μια υγιεινή διατροφή, αντί να τους απαγορεύσετε απλά να φάνε γλυκό.

Ο ρόλος των άλλων γευμάτων

Παρότι είναι πιο εύκολο να ελέγξετε τα σνακ που τρώει το παιδί, η μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης πρέπει να αποτελεί γενικό στόχο.

Εάν η μισή ζάχαρη προέρχεται από σνακ και αναψυκτικά ή χυμούς, η άλλη μισή βρίσκεται στα βασικά γεύματα. Είναι λοιπόν σημαντικό τα παιδιά να μην θεωρούν δεδομένο το επιδόρπιο μετά το γεύμα και να αποφεύγουν τη ζάχαρη στο πρωινό, όπως π.χ. στα δημητριακά.

Υιοθετήστε υγιεινές διατροφικές συνήθειες ως οικογένεια

Τα παιδιά μαθαίνουν από τις συνήθειες των γονιών τους. Είναι λοιπόν σημαντικό να κάνετε υγιεινές επιλογές. Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που τρώνε μαζί με τα άλλα μέλη της οικογένειας, είναι πιο πιθανό να τρώνε φρούτα και λαχανικά και να έχουν περισσότερες υγιεινές διατροφικές συνήθειες τις οποίες θα συνεχίσουν και στην ενήλικη ζωή τους. Εφαρμόστε τους ίδιους κανόνες σε όλα τα μέλη της οικογένειας και θα διαπιστώσετε ότι δεν παίρνουν πολύτιμα μαθήματα μόνο τα παιδιά, αλλά και εσείς!

Πηγή: Mail Online

Top
Enable Notifications OK No thanks