Συνήθως δεν γράφω στο facebook, πιστεύω όμως ότι η στιγμή είναι πολύ σημαντική και πρέπει να ενώσουμε φωνές .
Για το θέμα της προσπάθειας του διεθνούς Αμερικανό-ευρωπαϊκού παράγοντα να εντάξει τα Σκόπια στο επίσημα ελεγχόμενο μπλοκ, προωθώντας παράλληλα τα ενεργειακά του συμφέροντα απέναντι στην αδύναμη σήμερα Ρωσία ,η Ελλάδα με ψυχραιμία, πρόγραμμα και χρησιμοποιώντας τις συγκυρίες υπέρ της ,πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες καταρχήν στο εσωτερικό της χώρας.
Ότι γίνεται στο εσωτερικό αποτελεί θέση στο εξωτερικό και χωρίς να είναι “ανέξοδο “,μας δίνει τουλάχιστον τη δυνατότητα να έχουμε πρωτοβουλίες χειρισμών και προτάσεων.
Σήμερα η Ελλάδα στο συγκεκριμένο θέμα αντιμετωπίζει τέσσερα σημαντικότατα προβλήματα:
1.υπαρχει διχασμός εσωτερικά ,σε “πουλημένους -ανθέλληνες “και “εθνικιστές- τιμητές “,ενώ το θέμα λανθασμένα έχει γίνει πεδίο εσωτερικής αντιπαράθεσης λόγο της ανακολουθίας λόγων και έργων της κυβέρνησης και της οργής που νιώθουν οι πολίτες οι οποίοι εξαπατήθηκαν στις τελευταίες εκλογές.
Αυτό πρέπει άμεσα να αλλάξει γιατί είμαστε εκτός θέματος και ενωμένοι πρέπει να βγούμε μπροστά.
Δεν είναι η ώρα για να
κυνηγάμε την ουρά μας.
2.Οι Σκοπιανοί έχουν πείσει σχεδόν τους πάντες ,εδω και δεκαετίες ότι έχουν το δικαίωμα να αναπροσδιορίζονται.
Αυτό το επιτρέψαμε εμείς, επειδή με κραυγές προσπαθούσαμε επί δεκαετίες ,όχι να λύσουμε το θέμα αλλά να το χρησιμοποιήσουμε μόνο πρόσκαιρα ψηφοθηρικά και αδιαφορώντας για την ουσία.
3.Η κυβέρνηση δεν έχει στην άμεση ατζέντα της να λύσει το Σκοπιανό και το βλέπει μόνο σαν ενδεχόμενη ευκαιρία ,ίσως να ανέβει δημοσκοπικα κάτι το οποίο η αντιπολίτευση δεν θα αφήσει να γίνει με τίποτε. Εγκλωβισμένοι όλοι στη φάκα.
4.Ο διεθνής παράγοντας πιστεύει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση γενικά και έτσι πιέζει για ανεξοδα κέρδη.
Εμείς αν είμαστε έξυπνοι πρέπει να απορρίψουμε όλες τις προτεινόμενες ονομασίες αναδεικνύοντας ταυτόχρονα ένα μεγάλο πλέγμα προτάσεων στήριξης προς τα Σκόπια.
Εδώ πρέπει να είμαστε γενναιόδωροι.
Έτσι αλλάζουμε την ατζέντα και βάζουμε τους άλλους στη θέση να συνομιλούν με βάση τη δική μας καλη προθεση.
Ο όρος Μακεδονία κατά τη γνώμη μου θα μπορούσε να υπάρχει υπό όρους.Σε οποιον ζει σε οποιαδήποτε γειτονιά της Θεσσαλονίκης,είτε ειναι Πόντιος,είτε Μικρασιάτης,είτε Νησιώτης,είτε Γερμανός,είτε Γάλλος δεν μπορείς να του αρνηθείς μετά από 4-5 γενιές που ζει αυτός και τα παιδιά του στη Θεσσαλονίκη να αποκαλεί τον εαυτό του Θεσσαλονίκιο. Θεσσαλονίκη είναι και το Πανόραμα και η Τούμπα και το Κορδελιό.
Θέλει τρόπο και χειρισμό το θέμα.Οι ξένοι που δεν είναι φορτισμένοι συναισθηματικά αυτό ακριβώς πιστεύουν και αφού δεν άλλαξε εδώ και 25 χρόνια, δυστυχώς δεν αλλάζει.
Οι προτάσεις του Νίμιτς δεν πιστεύω ότι είναι όλες δικές του. Μαλλον υπάρχει η Ελληνική ,η Σκοπιανη και κάποιες ενδιάμεσες.Εμεις πρέπει καταρχήν να συνεννοηθούμε εσωτερικά ώστε το κέρδος οποιασδήποτε λύσης να το μοιραστούν όλα τα κόμματα ,μόνο έτσι, ίσως να συμφωνήσει η πλειοψηφία.
Έπειτα πρέπει να απορρίψουμε όλες τις προτάσεις και να προτείνουμε δικές μας, χωρίς τον ορο Μακεδονία.
Στο τέλος και αφού στείλουμε και ξαναφέρουμε τον Νίμιτς στη Νέα Υόρκη 3 φορές σε 15 μέρες μπορούμε να δεχτούμε τον όρο: Μακεδονία του Βαρδάρη,η σωστοτερα Βαρδαρομακεδονια. Με μια χρήση παντού στα σλαβικά και σαν ενιαία λέξη (vardaskamakedonia),με αρχικά ,vm.
Παράλληλα θα υπάρχει η προϋπόθεση που θα εγγυηθούν όλοι οι μεγάλοι
να ικανοποιηθούν 20-30 όροι που θα θέσει η Ελλάδα και στους οποίους θα δεσμεύουν τα Σκόπια για τα επόμενα 15-20 χρόνια ,να μη μπορούν ούτε νερό να πιουν χωρίς την άδεια και την έγκριση της Ελλάδας. Αυτα φυσικά θα πάρουν ελάχιστη δημοσιότητα και θα περάσουν στα “ψιλά”.
Είναι μια ευκαιρία να διασφαλίσουμε τα ελληνικά συμφέροντα επιβάλλοντας ρεαλιστικά τους όρους που εμείς μπορούμε και κοιτάζοντας μέσα στα επόμενα χρόνια να έχουμε “αφομοιώσει” τα Σκόπια
οικονομικά και πολιτισμικά.
Εξω από φανατισμός και κραυγές θεωρώ ότι η πρόταση Νίμιτς για Μακεδονία του Βαρδάρη αποτελεί βάση για συζήτηση.
Πρέπει πάντα να συνυπολογίζουμε ότι σε μια διαπραγμάτευση πάντα πρέπει και να δώσεις.
Τι μπορεί να γίνει στη περίπτωση που δεν βρεθεί καμία λύση στη παρούσα φάση:
Οι κοντόφθαλμοι και αδαείς νομίζουν ότι η Ελλάδα θα κερδίσει αν αφήσει τη κατάσταση ως έχει.Αυτο είναι λάθος.
Πως αλήθεια έχει η κατάσταση;
Τα Σκόπια έχουν εδώ και πολλά χρόνια αναγνωριστεί ως Μακεδονία, νέτα σκέτα από 140+ χώρες ,συμπεριλαμβανομένων και των πιο ισχυρών. Δεν είναι όμως επίσημα μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Δεν είναι δύσκολο αν το θέλουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ να τους εντάξουν έμμεσα και ουσιαστικά σηματοδοτώντας ποικιλοτρόπως μας αναγκάσουν σύντομα έτσι και αλλιώς να γίνουμε συνδιαχειριστές με τα Σκόπια αγωγών και ενέργειας αυτό είναι το σίγουρο.
Η σχέση των Σκοπίων με τη Βουλγαρία είναι στενή ,ενώ η τελευταία κυβέρνηση των Σκοπίων είναι του κόμματος των αλβανοφώνων. Εκρηκτικό το μείγμα και στα βόρεια σύνορα μας.
Το χειρότερο είναι αν τα Σκόπια αποφασίσουν, μη μπορώντας επίσημα να ενωθούν με την Ευρώπη, να συνδεθούν με την Αλβανία-Τουρκια και επίσημα.
Το χάσαμε το παιχνίδι εντελώς.
Στη περίπτωση τώρα που το Σκοπιανό λυθεί ,ανοίγει ο δρόμος να οδηγηθεί και το θέμα της Αλβανίας σε θετικό μονοπάτι. Δηλαδη η “ένταξη” της Αλβανιας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ με βάση τους όρους που η Ελλάδα θα θέσει και ο διεθνής παράγοντας θα εγγυηθεί. Εννοώ τον έλεγχο και την οικονομική και πολιτισμική αφομοίωση σε βάθος χρόνου. Εδω βέβαια υπάρχει και ΑΟΖ.
Όσο και αν κάποιοι πιστεύουν ότι λύνοντας χρόνια προβλήματα με συμβιβασμό δείχνεις αδυναμία, στη πράξη ισχύει ακριβώς το αντίθετο.
Εχοντας το ρόλο του ισχυρού και διαλακτικού που μοιράζει καλά τη τράπουλα ,μπορούμε και εκεί με έξυπνους χειρισμούς να αλλαξουμε την ατζέντα.
Σημαντικότατο κομμάτι αποτελεί η οικονομική διπλωματία ,κρατική ή ιδιωτική ,που εφαρμόζεται οργανωμένα και με συνέπεια ανελλειπως σε βάθος χρονου.
Τελικά μαγκιά είναι να κάνεις τη κατάσταση για τη χώρα σου καλύτερη απο πριν .
Μαγκιά είναι να παίρνεις θετικό αποτέλεσμα και όχι να χάνεις συνέχεια αλλά να έχεις καλή και δυναμική κερκίδα.
Μαγκιά είναι να παίρνεις αποφάσεις με κόστος και να προχωράς μπροστά και όχι να μένεις βαλτωμένος στα προβλήματα.
Ας μη ξεχνάμε τη Κύπρο ,όπου οι πάντες είναι μαζί μας και “ψαχνόμαστε” εδώ και 44 χρόνια.
Η συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Κυριακής θα δώσει σίγουρα δύναμη στους χειρισμούς.
Για όλα τα παραπάνω βέβαια κρατάω μικρό καλάθι ,αφού προϋπόθεση είναι η συνεννόηση της πλειοψηφίας τουλάχιστον των πολιτικών κομμάτων,κάτι που φαντάζει απίθανο,αφού τα σπουδαία συνήθως έπονται των μετρίων