-
Αρχική > kastoria365 > Μπήκαν οι βάσεις για την επίλυση του ονοματολογικού

Μπήκαν οι βάσεις για την επίλυση του ονοματολογικού

Θετική η αποτίμηση του Μαξίμου για τη συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ. «Καθαρή έξοδος» και χρέος σήμερα στις συναντήσεις με Λαγκάρντ-Μοσκοβισί

Κλίμα ικανοποίησης εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου για τη χθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ, καθώς όλα δείχνουν πως τέθηκαν οι βάσεις για την επίλυση των διαφορών μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, ενώ οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού της πΓΔΜ για μετονομασία της εθνικής οδού και του αεροδρομίου των Σκοπίων από «Μέγας Αλέξανδρος» δείχνουν τη βούλησή του για συμβιβασμό.

Αν κάτι ήθελε να καταστήσει σαφές ο Αλέξης Τσίπρας κατά την χθεσινή συνάντησή του με τον ομόλογό του από την πΓΔΜ, είναι πως η Αθήνα δεν επιζητεί τίποτα λιγότερο από μία συνολική και, κυρίως, καθαρή, λύση –δηλαδή την επαναθεμελίωση της σχέσης των δύο χωρών. «Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχέσεις των δυο χωρών μας σε στέρεα θεμέλια, στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας, που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε  τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον», δήλωσε, εξάλλου, μετά τη συνάντηση ο έλληνας πρωθυπουργός, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του.

Χειρονομίες καλής θελήσεως

Το κλίμα βελτίωσαν έτι περαιτέρω και οι εκατέρωθεν χειρονομίες καλής θελήσεως που συμφώνησαν οι δύο ηγέτες. Στο Μαξίμου χαρακτηρίζουν «ιδιαίτερης σημασίας» την κίνηση εκ μέρους του πρωθυπουργού της πΓΔΜ για μετονομασία του αεροδρομίου και του εθνικού αυτοκινητοδρόμου των Σκοπίων, που έως τώρα φέρουν το όνομα «Μέγας Αλέξανδρος» -ειδικά για τον αυτοκινητόδρομο, ο Ζόραν Ζάεφ ανήγγειλε ότι θα ονομάζεται οδός «Φιλίας». «Πρόκειται κατά τη γνώμη μας για έμπρακτη απόδειξη της βούλησης του Ζόραν Ζάεφ να άρει τις αλυτρωτικές θέσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων», έλεγαν χθες κυβερνητικές πηγές, χαρακτηρίζοντας την εν λόγω κίνηση ως «ένα πρώτο προωθητικό βήμα». «Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση κατά τη θητεία της οποίας τα μνημεία αλυτρωτισμού μειώνονται αντί να αυξάνονται», υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές.

Οι κινήσεις καλής θέλησης εκ μέρους της Αθήνας, ανακοινώθηκαν από τον Έλληνα πρωθυπουργό και αφορούν για παράδειγμα στην υποψηφιότητα της γειτονικής χώρας στην πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου και την κύρωση και της δεύτερης φάσης της συμφωνίας σύνδεσης της χώρας με την ΕΕ στην ελληνική Βουλή.

Οι διάλογοι Τσίπρα-Ζάεφ

Όπως προαναφέρθηκε, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ είχαν μία ειλικρινή συζήτηση που υπερέβη τις δύο ώρες, στην οποία δεν έκρυψαν και τις δυσκολίες. Ο έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι λύση μπορέι να υπάρξει μόνο εφόσον πρόκειται για σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων –και, προφανώς, το «έναντι όλων» περιλαμβάνει και την ίδια τη γείτονα. Κατά πληροφορίες, ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι στο παρελθόν ελληνικές κυβερνήσεις είχαν δεχθεί την ονομασία «Μακεδονία-Σκόπια», όπως και ότι είχαν δεχθεί ελληνικές κυβερνήσεις στο παρελθόν και διπλή χρήση, δηλαδή άλλη στο εσωτερικό και άλλη στο εξωτερικό. Όμως, κάτι τέτοιο κατέστη σαφές από την ελληνική πλευρά ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, κατά πληροφορίες, κατανόησε ότι το «Μακεδονία-Σκόπια» δεν μπορεί να αποτελεί λύση και συμφώνησε να προχωρήσει η συζήτηση σε μια νέα βάση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η θέση της χώρας είναι σαφής, ότι είμαστε πλέον στο 2018, ότι το «έναντι όλων είναι έναντι όλων» και ότι πρέπει να βρουν μια πραγματική λύση για την οποία και η γείτονα χώρα θα είναι περήφανη και άρα θα μπορεί να την υποστηρίξει στο εσωτερικό της. Μάλιστα, για το «έναντι όλων», ο κ. Τσίπρας επέμεινε στο θέμα του Συντάγματος και της αναθεώρησής του, με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ να παραδέχεται ότι πρόκειται για ένα θέμα που προσπαθεί να το διαχειριστεί αλλά «είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα». «Πες την αλήθεια στον λαό σου, όπως έκανα εγώ και δεν θα χάσεις», φέρεται να παρότρυνε ο Αλέξης Τσίπρας τον Ζόραν Ζάεφ.

Παράλληλα, το κεντρικό μήνυμα που έλαβε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ κατά τη συνάντηση ήταν: «Πρώτα συζητάμε και καταλήγουμε στη σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων και αίρεται κάθε υπόνοια αλυτρωτισμού και στη συνέχεια προχωράμε σε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στις ενταξιακές διαδικασίες για την ΕΕ».

Χρέος-«Καθαρή έξοδος» στο προσκήνιο

Στο σημερινό πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός παίρνει ξανά την πρώτη θέση η οικονομία. Ο πρωθυπουργός θα έχει μία σημαντική συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, από την οποία θα επιχειρήσει να εκμαιεύσει το στίγμα των προθέσεων του ΔΝΤ σε σχέση με την παραμονή του ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα. Ήδη χθες, το ΔΝΤ επισήμανε ότι ακόμη δεν έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις παραμονής του –δηλαδή οι αποφάσεις των Ευρωπαίων για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Στην Αθήνα συνεχίζουν, άλλωστε, να εκτιμούν ως πιθανότερο σενάριο την αποχώρηση του ΔΝΤ από τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, κάτι που εκτιμάται ότι θα ανοίξει τον δρόμο ώστε η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει την ακύρωση των προκαταβολικών μέτρων που είχε ζητήσει το ΔΝΤ για το 2019 και το 2020, ήτοι την μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου.

Συν τοις άλλοις, στη συνάντησή του με τον –παραδοσιακό σύμμαχο της χώρας- επίτροπο Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει επί τάπητος για μία ακόμη φορά την ανάγκη καθαρής και αυτοδύναμης εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη συζητείται στην Αθήνα, αλλά και μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, ο τρόπος και οι προϋποθέσεις για την δημιουργία του περίφημου «μαξιλαριού» ασφαλείας, που θα αποτελεί το «αποθεματικό» της χώρας για μετά τον Αύγουστο του 2018, ώστε να καταστεί αχρείαστη κάθε είδους «προληπτική γραμμή πίστωσης» από τον ESM –μαζί με… τα μέτρα που συνεπάγονται τέτοιες «διευκολύνσεις».

http://news247.gr/eidiseis/

Top
Enable Notifications OK No thanks