-
Αρχική > Ελλάδα > Από που πήραν το όνομα τους 7 ελληνικά τοπωνύμια

Από που πήραν το όνομα τους 7 ελληνικά τοπωνύμια

Δεν πρόκειται να σου πούμε από πού πήραν το όνομά τους τα Κουφονήσια ή το Αλεποχώρι. Η προέλευση των συγκεκριμένων τοπωνύμιων είναι προφανής. Δεν θα ασχοληθούμε (ιδιαίτερα) ούτε καν με την Προσοτσάνη και την ταμπέλα που για χρόνια έγραφε ‘Προς: Οτσάνη’ και με το πέρασμα του χρόνου αποτέλεσε την αιτία που η αρχαία Οτσάνη έγινε Προσοτσάνη.

Εδώ θα ασχοληθούμε με ελληνικά τοπωνύμια που δεν είχες φανταστεί ποτέ από πού έχουν πάρει το όνομά τους και τα σχολικά βιβλία κρύβουν επιμελώς την προέλευσή τους.

Αντέχεις τόση αλήθεια;

Ρούκουνας

Τι (τάχα μου) είναι: Παραλία στην Ανάφη, η οποία αποτελεί αγαπημένο προορισμό όσων κάνουν ελεύθερο camping.

Τι είναι στην πραγματικότητα: Ο τέταρτος γιος του Νώε, ο οποίος απουσιάζει, εντέχνως, από την Παλαιά Διαθήκη. Από τη στιγμή που ο Θεός μίλησε στο Νώε για τον επερχόμενο κατακλυσμό ο ίδιος μαζί με τον Σημ, τον Χαμ και τον Ιάφεθ (τους άλλους δηλαδή τρεις γιους του), άρχισαν να κόβουν δέντρα και να φτιάχνουν τάβλες προκειμένου να κατασκευάσουν την Κιβωτό. Κάθε φορά που έψαχναν τον Ρούκουνα να τους βοηθήσει είτε ήταν μεθυσμένος είτε προσποιούνταν τον ασθενή. Από εκεί βγήκε η φράση ‘κάνει τον Ρούκουνα’.

Σχοινούσα-Δονούσα

Τι (τάχα μου) είναι: Νησιά που ανήκουν στο σύμπλεγμα των Μικρών Κυκλάδων.

Τι είναι στην πραγματικότητα: Πρώτες ξαδέρφες του Προκρούστη. Όσο ο διαβόητος ληστής της αρχαίας Αθήνας ετοιμαζόταν να ξαπλώσει το θύμα του στο κρεβάτι αναλάμβαναν δράση η Σχοινούσα και η Δονούσα. Έδεναν το θύμα, το γυρνούσαν ανάποδα και το ταρακουνούσαν μέχρι να του πέσουν όσες μνες είχε στις τσέπες του χιτώνα του. Τη συνέχεια την ξέρεις.

Σκιρίτιδα

Τι (τάχα μου) είναι: Δάσος στην Αρκαδία το οποίο είχε δώσει το όνομα του σε Δήμο του νομού με 7 δημοτικά διαμερίσματα, ο οποίος καταργήθηκε ελέω Καλλικράτη.

Τι είναι στην πραγματικότητα: Φλεγμονώδης πάθηση του παχέος εντέρου. Δημιουργεί έλκη στο συγκεκριμένο όργανο του ασθενή τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν διαρροϊκές κενώσεις. Από αυτή έχει βγει η φράση ‘μου έσκισε το έντερο’. Σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να προκαλέσει διάτρηση του παχέος εντέρου, η οποία είναι γνωστή και ως ‘Βεγορίτιδα’.

Καλύβια Θορικού

Τι (τάχα μου) είναι: Χωριό της ανατολικής Αττικής πίσω από τον Υμηττό.

Τι είναι στην πραγματικότητα: Ο Θορικός ήταν ξακουστός μαραγκός της αρχαιότητας. Έφτιαχνε σπίτια από ξύλο, τα οποία πολλές φορές ήταν πιο ανθεκτικά ακόμα κι από τα πέτρινα. Ο Μέγας Αλέξανδρος αφού κατέστρεψε ολοσχερώς τη Θήβα του ανέθεσε να χτίσει εκατό ξύλινες καλύβες για του Μακεδόνες που θα εγκαθίσταντο στην περιοχή. Οι συγκεκριμένες καλύβες άντεξαν για 300 χρόνια. Από εκεί έμεινε η φράση ‘σαν τα Καλύβια Θορικού δεν έχει’.

Ροδολίβος

Τι (τάχα μου) είναι: (το)Κωμόπολη της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και έδρα του Δήμου Αμφίπολης.

Τι είναι στην πραγματικότητα: Μέγας γυπαετός. Λέγεται πως αποτέλεσε την έμπνευση για τη δημιουργία του Δον Ζουάν. Έταζε έρωτα και γάμο στα κοριτσόπουλα στο Βυζάντιο και αφού τα μαρκάλευε, μετακόμιζε σε άλλη επαρχία. Το πραγματικό του όνομά ήταν Βαγγέλης, αλλά το άλλαξε σε Ροδολίβος για να ακούγεται πιο ερωτικό.

Καλαμπάκα

Τι (τάχα μου) είναι: Κωμόπολη του νομού Τρικάλων και πρωτεύουσα του ομώνυμου Δήμου.

Τι είναι στην πραγματικότητα: Θεότητα των Μάγια, υπεύθυνη για την προστασία από τους σεισμούς. ‘Καλα-μπάκα’ στη γλώσσα των Μάγια σημαίνει ‘ακλόνητε βράχε’. Τις μέρες που ακολουθούσαν έναν δυνατό σεισμό οι Μάγια γονάτιζαν κάτω από κάποιο μεγάλο βράχο και επαναλάμβαναν εκατοντάδες φορές τη φράση ‘καλα-μπάκα’, ελπίζοντας να μην ακολουθήσει δυνατός μετασεισμός. Η κωμόπολη των Τρικάλων πήρε το συγκεκριμένο όνομα, γιατί τα Μετέωρα θυμίζουν τους βράχους στο Μεξικό κάτω από τους οποίους γονάτιζαν οι Μάγια.

Νιγρίτα

Τι (τάχα μου) είναι: Κωμόπολη των Σερρών.

Τι είναι στην πραγματικότητα: Το κανονικό της όνομα είναι Νι-Γρι-Τα. Πρόκειται για Γιαπωνέζα καλλονή την οποία ερωτεύτηκε σφόδρα Σερραίος στρατιώτης που πολέμησε στο Περλ Χάρμπορ. Ο ήρωας μας αφού τραυματίστηκε, νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο του Κιότο, όπου τον περιέθαλψε η εκθαμβωτική Νι-Γρι-Τα. Της ζήτησε να την φέρει μαζί του στις Σέρρες, αλλά εκείνη αρνήθηκε. Ως φόρο τιμής στον έρωτά του και στο γεγονός πως η συγκεκριμένη Γιαπωνέζα του έσωσε τη ζωή, ζήτησε από τον τότε δήμαρχο Σερρών να δώσει το όνομά της στη συγκεκριμένη κωμόπολη.

Πηγή: www.msn.gr

Top
Enable Notifications OK No thanks