-
Αρχική > kastoria365 > Σκοπιανό: Συναντήσεις Τσίπρα με αρχηγούς-Αιχμές, καρφιά και σύγκρουση με ΝΔ

Σκοπιανό: Συναντήσεις Τσίπρα με αρχηγούς-Αιχμές, καρφιά και σύγκρουση με ΝΔ

Οι πολιτικοί αρχηγοί πάντως φάνηκαν να γυρνούν την πλάτη στον Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι τους αγνοούσε επί πολλούς μήνες και δεν τους ενημέρωνε, ότι ξεκίνησε τις συζητήσεις χωρίς τη συγκατάθεσή τους, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που αναφέρθηκαν στη διαφορετική γραμμή που ακολουθεί ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος.

Η ένταση ήταν μεγαλύτερη με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που διαφάνηκε από το γεγονός ακόμη ότι δεν έκαναν κοινές δηλώσεις μπροστά στις κάμερες κατά την έναρξη της συζήτησής τους (όπως εξήγησε το Μέγαρο Μαξίμου ήταν αίτημα της Πειραιώς που έγινε σεβαστό), ενώ ήταν και ο μόνος αρχηγός για τον οποίο έβγαλε ανακοίνωση το πρωθυπουργικό γραφείο μετά τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη μετά το πέρας της συνάντησης. Ηταν και ο μόνος στον οποίο αναφέρθηκε ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός κατά τη δήλωσή του, μετά το πέρας όλων των συναντήσεων μετά τις 20:30 το βράδυ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση πορεύεται μόνη στη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια, επαναβεβαίωσε τη θέση του κόμματός του πως δεν τείνει χείρα συνεννόησης και συναίνεσης στη συγκυβέρνηση για την διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ και επανέλαβε ότι δικαίως εκφράζουν οι Ελληνες την πατριωτική τους ευαισθησία για το ζήτημα.

Το Μέγαρο Μαξίμου σε ανακοίνωσή του απαντήσε στον κ. Μητσοτάκη, με οξύ τρόπο, χαρακτηρίζοντάς τον ανεύθυνο και τυχοδιώκτη.

Ετσι, ο στόχος για συγκρότηση εθνικού μετώπου στη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ δεν επιτεύχθηκε, με τον Αλέξη Τσίπρα να στέλνει όμως μήνυμα στο τέλος της ημέρας ότι θα επιδιώξει «αμοιβαία αποδεκτή» λύση με «αίσθημα πατριωτικού καθήκοντός».

Το ναυάγιο πάντως ήταν προδεγιαγραμμένο ήδη από χθες, όταν ανακοίνωσε το Μαξίμου ότι σήμερα θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς.

Σε ότι αφορά στους υπολοίπους αρχηγούς κομμάτων όλοι τους τόνισαν ότι πρέπει να εξαλειφθούν τα στοιχεία αλυτρωτισμού από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ.

Η Φώφη Γεννηματά μίλησε για «σύνθετη ονομασία» αναφερόμενη στην ονομασία των Σκοπίων,  ο Σταύρος Θεοδωράκης πρότεινε σύνθετη ονομασία σε μια ενιαία λέξη, αμετάφραστη και σε σλαβική διάλεκτο και ο Βασίλης Λεβέντης δήλωσε σφόδρα αντίθετος στο Νόβα Μακεντόνια.

Ολοι οι πολιτικοί αρχηγοί στηλίτευσαν την καθυστέρηση του Πρωθυπουργού να τους καλέσει σε ενημέρωση, ενώ Γεννηματά και Λεβέντης ζήτησαν σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

Τσίπρας: Δήλωση με αιχμές και επίθεση στον Μητσοτάκη 

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς σε δήλωσή του δεσμεύτηκε ότι το το επόμενο διάστημα «α επιδιώξω με πατριωτική ευθύνη μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Γιατί, αν ότι είναι αληθινό είναι και εθνικό, τότε αυτή είναι σήμερα η μοναδική εθνική επιλογή».

Εκανε λόγο για παράθυρο ευκαιρίας για λύση αναφερόμενος στην αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας στη γείτονα. «Η νέα πολιτική ηγεσία έχει ανασκευάσει και αποσύρει σε κάποιο βαθμό την αλυτρωτική ρητορεία των προηγούμενων κυβερνήσεων, πράγμα που εκ των πραγμάτων λειτουργεί καταλυτικά για την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων», είπε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η μετονομοσία του αεροδρομίου των Σκοπίων δεν σημαίνει «ότι το πρόβλημα του αλυτρωτισμού έχει επιλυθεί, καθώς η πολιτική βούληση των γειτόνων μας πρέπει να πάρει και τη μορφή σαφών και συγκεκριμένων δεσμεύσεων στο πλαίσιο των συνομιλιών που διεξάγονται τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης του ΟΗΕ».

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέχεια είπε ότι η  «βούληση και η αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση του ζητήματος είναι δεδομένη». Και εξήγησε σε ότι αφορά στη διαπραγμάτευση: «Το τελευταίο διάστημα έχει συντελεστεί πρόοδος, απομένει ωστόσο πολύς δρόμος να καλυφθεί για να φτάσουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων.Και όταν λέμε έναντι όλων, εννοούμε τόσο τη διεθνή ονομασία όσο και την ονομασία στο εσωτερικό» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι το κρισιμότερο σημείο που πρέπει να γίνει σαφές, είναι ότι η επίλυση των διαφορών μας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας, δεν αποτελεί υποχρέωσή μας έναντι τρίτων, αλλά έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων εθνικών μας συμφερόντων και με τη σταθερότητα στα Βαλκάνια».

Τόνισε ότι το θέμα δεν αποτελεί θέμα που προσφέρεται για εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση και εξήγησε: «Πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι η μη επίλυση του και απώλεια της ευκαιρίας για λύση, θα αποβεί τελικά σε βάρος τόσο της Ελλάδας όσο και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή» είπε και ότι «δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα τελευταία 25 χρόνια η πλειονότητα των χωρών του ΟΗΕ, έχουν αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με το Συνταγματικό της όνομα. Ενώ και στην προσωρινή ονομασία που η Ελλάδα αναγνωρίζει από το 1995, περιλαμβάνεται ο όρος Μακεδονία, αλλά χωρίς κανένα προσδιορισμό που να αποτρέπει το ενδεχόμενο να εγερθούν στο μέλλον διεκδικήσεις έναντι του εδάφους ή της ιστορίας μας».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ανέβασε τους τόνους εξαπολύοντας επίθεση στην αντιπολίτευση και εν συνεχεία συγκεκριμένα στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Είναι, το λιγότερο, υποκριτικό , κάποιες πολιτικές δυνάμεις αλλά και συγκεκριμένα πρόσωπα να εκμεταλλεύονται τις ευαισθησίες και την αγωνία του ελληνικού λαού για να υπηρετήσουν μια πλήρως αναποτελεσματική και αδιέξοδη στόχευση, η οποία σε τελευταία ανάλυση είναι αντίθετη προς τα εθνικά μας συμφέροντα» και υπογράμμισε ότι «απαιτείται λοιπόν πατριωτική εγρήγορση για να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή λύση αλλά δεν είναι ώρα – όπως ποτέ δεν ήταν, και η Ελλάδα το έμαθε με το δύσκολο τρόπο – για εθνικιστικές εξάρσεις και κραυγές φανατισμού». Συνέστησε δε «σωφροσύνη μετριοπάθεια, πνεύμα συνεννόησης και ρεαλισμός αν θέλουμε να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον και όχι να στήσουμε πολιτικές καριέρες, εκμεταλλευόμενοι το γνήσιο και αυθεντικό πατριωτικό αίσθημα των Ελλήνων».

Ειδικά για τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, είπε ότι με τους περισσότερους είχε μια ειλικρινή και υπεύθυνη συζήτηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτικές συγκλίσεις και ευρύτερη συναίνεση.

«Δεν μπορώ δυστυχώς να πω όμως το ίδιο και για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης» είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε:

«Θεωρώ ότι η στάση του είναι δείγμα της αναξιοπιστίας, αλλά και της αδυναμίας του να πει με σθένος την πολιτική του θέση.

Αμφιταλαντεύεται διαρκώς, αλλάζει θέσεις και απόψεις ανάλογα με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, αλλά και με τις πιέσεις που του ασκεί ένα ακραίο τμήμα του κόμματός του».

Καταλήγοντας την δήλωσή ο κ. Τσίπρας είπε: « Από τη δική μου μεριά δεσμεύομαι ότι το επόμενο διάστημα θα επιδιώξω με πατριωτική ευθύνη μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

ΝΔ: ​Το διάγγελμά του δείχνει ότι ποτέ δεν αντιμετώπισε με σοβαρότητα το σκοπιανό 

Η απάντηση της ΝΔ στο διάγγελμα του πρωθυπουργού δεν άργησε να έρθει:

«Και μόνον το περιεχόμενο και το ύφος των δηλώσεων του κ. Τσίπρα επιβεβαιώνουν ξανά ότι ουδέποτε αντιμετώπισε με την αναγκαία σοβαρότητα και ευθύνη το εθνικό πρόβλημα με την FYROM, προτάσσοντας διαρκώς τις  μικροπολιτικές και διχαστικές του επιδιώξεις.

Σήμερα είχε μάλιστα το θράσος να χαρακτηρίσει “προϊόν ακροδεξιών πιέσεων” τις αυτονόητες πατριωτικές ευαισθησίες των πολιτών, όπως και τις αντίστοιχες θέσεις που εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με την σημερινή του παρέμβαση ο κ. Τσίπρας δικαιώνει πλήρως την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να μην γίνει συνυπεύθυνη στις επιζήμιες για τον τόπο επιλογές του.

Υ.Γ. Κατά τα λοιπά, ακόμη, αναμένουμε το σχόλιο του κ. Τσίπρα για τη θέση του κ. Καμμένου και το αν θεωρεί στοιχειωδώς υπεύθυνο, σε ένα εθνικό θέμα η Κυβέρνηση να μην έχει ξεκάθαρη και ενιαία στάση».

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας δίχασε τους Ελληνες

Πρώτος την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε στις 11 το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μετά την 45 λεπτών συνάντησή τους ο κ. Μητσοτάκης αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου χωρίς να κάνει δηλώσεις και κατευθύνθηκε στο γραφείο του στη Βουλή από όπου και έκανε την εξής δήλωση:

«Ένα ισχυρό εθνικό μέτωπο επιδόθηκε σε μικροκομματικά παιχνίδια. Έτσι κλείνει το παράθυρο ευκαιρίας στην διαπραγμάτευση.

Η πολύ σοβαρή παράλειψη Τσίπρα να τεθεί ρητά η αλλαγή στο Σύνταγμα των Σκοπίων ουσιαστικά τελειώνει την ευκαιρία για λύση. Ο κατακερματισμός της λύσης σε επιμέρους θέματα δεν μπορεί να αποτελέσει λύση καθώς υπονομεύει ευθέως τα συμφέροντα της Ελλάδος. 

Η κυβέρνηση προβαίνει ήδη σε παραχωρήσεις και δημιουργεί ανησυχίες καθώς δεν εξασφαλίζει τις απαραίτητες δεσμεύσεις από την πλευρά των Σκοπίων. 

Η Νέα Δημοκρατία υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με υπευθυνότητα, σθένος και αποφασιστικότητα. Ο βίος και η πολιτεία του κ. Τσίπρα αλλά και ο χειρισμός του στο θέμα των Σκοπίων δεν πείθουν ούτε κατ’ ελάχιστον τους Έλληνες. Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τον κύριο Τσίπρα να διαπραγματευτεί τίποτα, άλλωστε κάθε φορά που διαπραγματεύτηκε τα αποτελέσματα για τη χώρα και τους πολίτες ήταν δραματικά. 

Το ζήτημα των Σκοπίων δεν είναι απλά ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής αφορά την εθνική μας συνείδηδη, την ιστορία μας την πορεία των Ελλήνων. Επαναλαμβάνω πως δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. 

Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να πορευτεί σε αυτό τον δρόμο μόνος του, ας μην ψάχνει τώρα για άλλοθι ούτε για συνενόχους».

Μαξίμου σε Μητσοτάκη: Αναμενόμενο ότι θα επέλεγε τον εύκολο δρόμο της ανευθυνότητας 

«Ήταν αναμενόμενο και προδιαγεγραμμένο ότι ο κος Μητσοτάκης θα επέλεγε τον εύκολο δρόμο της ανευθυνότητας και του τυχοδιωκτισμού», απάντησε τον Μέγαρο Μαξίμου στο μήνυμα Μητσοτάκη.

«Η χώρα όμως έχει ανάγκη από ηγεσία αποφασισμένη να πορευθεί τον δύσκολο δρόμο, για να υπερασπισθεί τα εθνικά συμφέροντα κι όχι τον εύκολο που οδηγεί σε αδιέξοδα», ανέφερε ακόμη στην ίδια ανακοίνωση.

Γεννηματά: Να συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

Η πρέοδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξςη πέρασε την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου στις 13:30 προκειμένου να ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό για την εξέλιξη της πορείας της διαπραγμάτευσης για το Σκοπιανό.

Και η κυρία Γεννηματά, όπως και ο κ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό δεν έκανε δηλώσεις στις κάμερες έξω από το Μέγαρο Μαξίμου αλλά από το γραφείο της στη Χαριλάου Τρικούπη.

Ολόκληρη η δήλωση της Φώφης Γεννηματά έχει ως εξής:

«Τόνισα και σήμερα την ανάγκη για μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας.
Ζήτησα χθες τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, γιατί ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε διαπραγμάτευση, χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την Εθνική Γραμμή – ως όφειλε και οφείλει – και χωρίς να έχει εξασφαλίσει συναίνεση, ούτε καν στο εσωτερικό της κυβέρνησης του.
Η διγλωσσία και οι ακραίες φωνές δυσκολεύουν τη διαπραγμάτευση και δεν εξυπηρετούν τα Εθνικά συμφέροντα».

Κουτσούμπας: Προέχει να λυθούν θέματα εθνικιστικών τάσεων και Συντάγματος

«Προσέρχομαι με μικρό καλάθι όσο αφορά τα αποτελέσματα. Είναι θετικό να αναπτύσσονται οι διακρατικές σχέσεις αλλά δεν χρειάζονται πανηγυρισμοί. Προέχει να λυθούν θέματα εθνικιστικών τάσεων και Συντάγματος», είπε ο κ. Κουτσούμπας στη σύντομη συνομιλία του με τον πρωθυπουργό μπροστά στις κάμερες.

«Και μετά την ενημέρωση παραμένουν οι μεγάλες ανησυχίες, για τις εξελίξεις με τις γειτονικές χώρες, την πολιτική του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», επεσήμανε ο γ.γ. του ΚΚΕ, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Στη συζήτηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Κουτσούμπας εξέφρασε την άποψη ότι «οποιαδήποτε ονομασία δεν είναι απλά βαφτίσια της γειτονικής Δημοκρατίας, ούτε το κυρίαρχο πρόβλημα. Αυτό είναι ο αλυτρωτισμός και η μη επαναχάραξη συνόρων».

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει πιθανότητα λύσης αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο γ.γ. του ΚΚΕ, ενώ σε ερώτηση για τη στάση του Πάνου Καμμένου, απάντησε «Εχει τη δική του άποψη. Το τι θα κάνει φαντάζομαι δεν το ξέρει ούτε ο πρωθυπουργός».

Τέλος, ο κ. Κουτσούμπας επεσήμανε ότι χρειάζεται επαγρύπνηση των πολιτικών κομμάτων, αλλά και του λαού, εφόσον «δεν προβλέπεται άμεσα αλλαγή συντάγματος και όλων αυτών που οδηγούν σε εθνικιστικές και αλυτρωτικές διαθέσεις και απαράδεκτων διεκδικήσεων».

Θεοδωράκης: Επικίνδυνο και γελοίο να υπάρχουν δύο διαφορετικές γραμμές εντός της κυβέρνησης

Πριν την κατ’ ιδίαν ενημέρωση, ο κ. Τσίπρας είπε στον κ. Θεοδωράκη: «Νομίζω ότι είναι πιο χρήσιμη η ενημέρωση σε αυτή την φάση».

«Είναι και μια αφορμή να ενημερώνεται και ο κόσμος, υπάρχει ένα ενδιαφέρον. Νομίζω ότι ο κόσμος θέλει να έχει ενημέρωση. Υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

«Πάντως το Σεπτέμβρη χάσαμε μια ευκαιρία. Σου είχα πει να μιλήσουμε για το θέμα στην Βουλή», σχολίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης, για να του απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας, «έχεις δίκιο».

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Θεοδωράκης έκανε τις εξής δηλώσεις:

Όπως γνωρίζετε το Ποτάμι έχει μια κρυστάλλινη θέση επί του θέματος. Έχουμε τολμήσει να πούμε  πολύ νωρίς την άποψή μας για το Μακεδονικό και εάν και οι υπόλοιποι είχαν μια καθαρή θέση τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα. Αναφέρομαι κυρίως στη διγλωσσία που υπήρξε από πλευράς κυβέρνησης για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα για το θέμα.

Τώρα εδώ που φθάσαμε χρειάζεται η ενημέρωση του κόσμου να είναι πλήρης, να καταλάβει ο κόσμος τι κερδίζουν οι Έλληνες από μία σωστή λύση, από μια σύνθετη ονομασία, παράλληλα με συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τη FYROM ότι εγκαταλείπουν τον αλυτρωτισμό. Αν αυτή η συμφωνία υπάρξει θα είναι κερδισμένη η περιοχή μας και θα είναι κερδισμένοι οι Έλληνες,  οι επόμενες γενιές.

  • -Από την ενημέρωση που είχατε βλέπετε λύση;

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Νομίζω ότι υπάρχουν πολλά εκκρεμή ζητήματα, κυρίαρχο είναι το θέμα των διατάξεων του Συντάγματος της FYROM.  Όπως γνωρίζετε υπάρχουν αλυτρωτικές διατάξεις, υπάρχει μια διάθεση, αλλά από το να περάσουμε από τη διάθεση σε συγκεκρμένες δεσμευτικές εγγυήσεις που θα μας επιτρέψουν να πούμε όλοι ότι «περασμένα, ξεχασμένα αυτά που είχατε πει πάμε σε νέα εποχή» νομίζω ότι θα χρειαστούμε ένα χρονικό διάστημα.

  • -Διάθεση συναίνεσης υπάρχει με τον κ.Τσίπρα;

Ο κ. Τσίπρας φέρνει με μεγάλη καθυστέρηση αυτή τη συζήτηση. Όπως του επεσήμανα μπαίνοντας έπρεπε να τα είχαμε συζητήσει αυτά εξ αρχής, έπρεπε να τα είχαμε συζητήσει το Σεπτέμβρη. Θυμάστε ότι τρεις φορές τον έχω προκαλέσει στη Βουλή να κάνουμε μια καθαρή κουβέντα και να απαντήσει, του είχα πει τότε, στη διγλωσσία που εμφανίζει η κυβέρνησή του . Γιατί ήταν πραγματικά επικίνδυνο εκτός από γελοίο να υπάρχει μια κυβερνητική γραμμή και μια άλλη γραμμή του υπουργού Αμύνης. Του είχα ζητήσει του Πρωθυπουργού να το ξεκαθαρίσει  από το Σεπτέμβρη δεν το έκανε και νομίζω ότι αυτό έδωσε  και έδαφος σε όλα αυτά που ζούμε τώρα με τις ακραίες εκδηλώσεις.

  • -Στη σύνθετη ονομασία βάζετε κάποιο φίλτρο;

Είναι μια δεύτερη κουβέντα.Θα πρέπει να πάμε σε μια σύνθετη ονομασία. Να σας πω μια παράμετρο που βάζουμε εμείς:  Να πάμε σε μια σύνθετη ονομασία που θα είναι μια λέξη και που θα είναι μια αμετάφραστη λέξη. Άρα μπορούμε να πάμε σε πολλές εκδοχές πολύ καλύτερες από το Βόρεια Μακεδονία ή το Άνω Μακεδονία. Να πάμε δηλαδή σε μια λέξη που δεν θα είναι αγγλική δεν θα είναι βέβαια  ελληνική θα είναι μια λέξη στη σλαβική διάλεκτο. Προφανώς είναι ένα σημαντικό ζήτημα αλλά σας είπα το ένα είναι η ονομασία το άλλο θέμα είναι οι δεσμευτικές εγγυήσεις που θα φανερώνουν και στους  Έλληνες ότι οι αλυτρωτικές διαθέσεις έχουν εγκαταλειφθεί.

  • -Από αυτά που σας είπε καταλαβαίνετε ότι πατάει πάνω στην εθνική γραμμή όπως έχει πει και ο ίδιος;

Ναι. Νομίζω ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί υπεραμύνονται της εθνικής γραμμής. Το θέμα είναι τί γίνεται πέρα από τις επίσημες συναντήσεις. Αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε.

  • -Ο κ.Καμμένος πιστεύετε ότι πατάει πάνω στην εθνική γραμμή;

Το ερώτημα για τον κύριο Καμμένο πρέπει να απασχολήσει την κυβέρνηση του κυρίου Τσίπρα, γιατί σας είπα και πριν ότι είναι γελοίο και επικίνδυνο ο Υπουργός Αμύνης να διαφοροποιείται. Και αυτό δίνει έδαφος σε ακραία στοιχεία στην κοινωνία να διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα σπάζοντας την εθνική ενότητα που είναι τόσο απαραίτητη αυτή την εποχή. Είμαστε ξεκάθαροι. Το Ποτάμι είναι απέναντι σε αυτές τις  εκδηλώσεις, στις ακραίες φωνές, το φανατισμό που διχάζουν τους Έλληνες.

Τον  επικεφαλής του Ποταμιού συνόδευαν ο πρέσβης επί Τιμή Γιώργος Κακλίκης, η Γιάννα Παναγοπούλου από τη Θεσσαλονίκη Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού, η Οντίν Λιναρδάτου  επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων στο Ποτάμι και ο Δημήτρης Τσιόδρας εκπρόσωπος του Κινήματος.

Λεβέντης: Μην δώσεις το όνομα Μακεδονία γιατί επάνω σ΄αυτό έχει χυθεί αίμα

Λίγο μετά τις 17:30 πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Στην αρχή της συνάντησης ρώτησε τον πρωθυπουργό αν έλαβε την συγκατάθεση των υπόλοιπων αρχηγών γι αυτό που πάει να κάνει . Δεν έλαβα καμία συγκατάθεση, την ευλογία τους έλαβα, απάντησε ο πρωθυπουργός.

Ο Λεβέντης ανέφερε πως είναι αντίθετος με την σύνθετη ονομασία επειδή περιέχει τον όρο Μακεδονία .«Θα δώσω την συγκατάθεσή μου σε άλλο όνομα» ανέφερε και όταν ο πρωθυπουργός τον ρώτησε ποιο όνομα ο κ. Λεβέντης απάντησε: « Σκόπια».

Μην δώσεις το όνομα Μακεδονία γιατί επάνω σ΄αυτό έχει χυθεί αίμα, είπε ο Λεβέντης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην πάρει επάνω του αυτό το στίγμα που θα τον συνοδεύει για πάντα.

Στην αρχή της συνάντησης ρώτησε τον πρωθυπουργό αν έλαβε την συγκατάθεση των υπόλοιπων αρχηγών γι αυτό που πάει να κάνει . Δεν έλαβα καμία συγκατάθεση, την ευλογία τους έλαβα, απάντησε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει στη συνέχεια αστειεύομαι, τίποτα δεν πήρα, ούτε συγκατάθεση, ούτε ευλογία.
Ο Λεβέντης ανέφερε πως είναι αντίθετος με την σύνθετη ονομασία επειδή περιέχει τον όρο Μακεδονία .«Θα δώσω την συγκατάθεσή μου σε άλλο όνομα» ανέφερε και όταν ο πρωθυπουργός τον ρώτησε ποιο όνομα ο κ. Λεβέντης απάντησε:« Σκόπια».
Μην δώσεις το όνομα Μακεδονία γιατί επάνω σ΄αυτό έχει χυθεί αίμα, είπε ο Λεβέντης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην πάρει επάνω του αυτό το στίγμα που θα τον συνοδεύει για πάντα.

Top
Enable Notifications OK No thanks