Η ΟΕΝΓΕ αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, ότι “το σκεπτικό της απόφασης του Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες. Το μόνο που διασφαλίζεται είναι η πληρωμή των δεδουλευμένων μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης” και προσθέτει ότι “οι συμβάσεις των επικουρικών που λήγουν στις 31/12/2018 θεωρούνται μη νόμιμες. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 1.000 γιατροί κινδυνεύουν με απόλυση πολύ πριν τη λήξη της σύμβασής τους”.
Όπως σημειώνει, “την αποκλειστική ευθύνη” για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει η κυβέρνηση, η οποία “αν ήθελε θα καταργούσε τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, θα προχωρούσε σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού”. “Οι επικουρικοί γιατροί καλύπτουν ένα ελάχιστο τμήμα των ‘τραγικών ελλείψεων’ που υπάρχουν” συμπληρώνει.
Όπως τόνισε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, “το πρόβλημα υπάρχει με τους γιατρούς που παρατάθηκε με νόμο η θητεία τους (η οποία έληγε μαζικά στις 30/9/2017) μέχρι 31/12/2018. Η μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα. Επίσης, ο αριθμός των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο έχει συγκεκριμένη ‘οροφή’ κάθε χρόνο (με βάση τη σχέση προσλήψεων/αποχωρήσεων) λόγω του μνημονίου. Η δυνατότητα μονιμοποίησης των γιατρών αυτών που έχουν προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες, μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τη διεκδίκηση μίας θέσης από τις 2.760 που έχουμε μέχρι σήμερα προκηρύξει ή πρόκειται να προκηρύξουμε μέσα στο 2018. Ήδη, 140 επικουρικοί γιατροί από αυτούς που παρατείναμε τη θητεία τους έχουν πάρει μόνιμη θέση στο ΕΣΥ. Η προϋπηρεσία του επικουρικού γιατρού μοριοδοτείται στον μέγιστο δυνατό βαθμό και αποτελεί ένα σημαντικό bonus στις κρίσεις”.
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/se