Το «ταφόσημο» μπορεί να ακούγεται απίστευτο, μπορεί αρκετοί να το θεωρήσουν αστείο, είναι όμως αληθινό! Η καταγγελία έρχεται από έντρομους πολίτες που λαμβάνουν επιστολή να πληρώσουν χαράτσι για τον τάφο τους, στον Δήμο κατοικίας τους.
Οι Δήμοι ζητούν από τους πολίτες να πληρώσουν χαράτσι για τον τάφο τους! Το χαράτσι κυμαίνεται έως 150 ευρώ προκαταβολικά, όπου καλούνται να καταβάλλουν οι «μελλοθάνατοι» κάτοικοι. Μάλιστα λαμβάνουν επιστολή όλοι και όχι μόνον όσοι διατηρούν οικογενειακό τάφο!
Το «ταφόσημο» μπορεί να ακούγεται απίστευτο, μπορεί αρκετοί να το θεωρήσουν αστείο, είναι όμως αληθινό! Η καταγγελία έρχεται από έντρομους πολίτες που λαμβάνουν επιστολή να πληρώσουν χαράτσι για τον τάφο τους, στον Δήμο κατοικίας τους.
Καταγγέλλων που μας ενημέρωσε σχετικά, αποκάλυψε την ανατριχιαστική αυτή περιπέτεια όπου περιέγραψε τι συμβαίνει… Ο οικείος Δήμος απέστειλε επιστολή με την οποία τον καλεί να πληρώσει συγκεκριμένο ποσό, φυσικά προκαταβολικά, για την «μαύρη» εκείνη ώρα που θα φύγει από τη ζωή. Ουσιαστικά ενημερώθηκε ότι πρέπει να πληρώσει για να ενταφιαστεί στα όρια του Δήμου κατοικίας του!
Ο άνθρωπος όμως, δεν έχει υποβάλει κάποιο αίτημα για οικογενειακό τάφο και φυσικά όταν είδε την επιστολή αντέδρασε. Είναι μάλιστα όπως περιέγραψε μόλις 39 ετών, υγιέστατος και το μόνο που δεν περίμενε ήταν, ότι θα κληθεί να πληρώσει μέσα στον ορυμαγδό των φόρων, ένα ακόμη χαράτσι για την ώρα που θα πεθάνει, για τον τάφο του δηλαδή!
Θεμελιώδη επιλογή της έννομης τάξης, αποτελεί η προστασία της αξίας του ανθρώπου χωρίς οποιαδήποτε διάκριση. Στο πεδίο αυτής της αρχής συγκαταλέγεται και η απόδοση τιμών στους νεκρούς. Η έως σήμερα μακρόχρονη εμπειρία του Συνηγόρου του Πολίτη καταδεικνύει ότι τα ζητήματα που αφορούν στη μεταθανάτια αξιοπρέπεια θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμα, από άποψη ηθικής και συναισθηματικής αξίας, για του πολίτες. Ταυτόχρονα η διερεύνηση των σχετικών υποθέσεων αναδεικνύει τις υφιστάμενες σοβαρές παραλείψεις και την πρακτική καταστρατήγησης των ισχυουσών διατάξεων εκ μέρους των φορέων που είναι επιφορτισμένοι με την εφαρμογή τους.
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία η ίδρυση και συντήρηση κοιμητηρίων ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των Δήμων. Ορισμένες από τις κατηγορίες ζητημάτων που αφορούν στη λειτουργία των κοιμητηρίων και στη μεταθανάτια αξιοπρέπεια που εξετάζει ο Συνήγορος του Πολίτη είναι: Οι κανόνες λειτουργίας κοιμητηρίων, συγκεκριμένα η μη τήρηση κανόνων παραχώρησης, κατασκευής και συντήρησης τάφων, το δικαίωμα χρήσης οικογενειακών τάφων και η ανανέωση ταφής σε τάφους τριετούς χρήσης. Τα προβλήματα χώρου, με νέα πληθυσμιακά δεδομένα, υφιστάμενα δικαιώματα και ίση μεταχείριση πολιτών. Η απόδοση τιμής και κοσμοθεωρητικός προσανατολισμός του νεκρού. Τα τέλη δικαιωμάτων χρήσης, με ισότητα και διαφοροποίηση τελών, το ύψος τελών και ο ανταποδοτικός χαρακτήρας των τελών χρήσης τάφου. Η ταφή νεογνών που έχουν ήδη αποκτήσει την ιδιότητα του προσώπου με ορθή εφαρμογή των υφιστάμενων κανόνων από τα κοιμητήρια, τα εμπλεκόμενα μαιευτήρια και τα γραφεία τελετών.
Μείζον κοινωνικό ζήτημα αποτελεί εδώ και χρόνια η ανεπάρκεια χώρων ταφής στα κοιμητήρια του Δήμου Καστοριάς. Μάλιστα, οι τάφοι εξαπλώθηκαν έως την οδό Γράμμου, κεντρική είσοδο της πόλης, δημιουργώντας μακάβρια εικόνα στον διερχόμενο που θα διαβεί το πέρασμα. Οι συγγενείς των αποβιωσάντων, δεν έχουν να αντιμετωπίσουν όμως μόνον το θάνατο προσφιλών τους ανθρώπων, αλλά ταυτόχρονα να κάνουν και αγώνα δρόμου για να βρουν το δικό τους, τελευταίο «καταφύγιο». Είναι γεγονός ότι υπάρχει πλέον κορεσμός στο χώρο των κοιμητηρίων του Δήμου Καστοριάς και επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει η μεταφορά του, σε άλλο σημείο.
Το θέμα των δημοτικών κοιμητηριών με προτροπή για την ανακομιδή των οστών, έφερε ξανά στο προσκήνιο η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας, του Δήμου Καστοριάς, Μαλαματή Αντωνίου, όπου ανέφερε ότι «ο κανονισμός που ισχύει για τα δημοτικά κοιμητήρια μέχρι 31.12.2017 είναι ότι δεν θα πληρώνεται ο χώρος ταφής, όμως από 1.1.2018 θα καταβάλλεται το ποσό των 150 ευρώ ανά μνήμα» και συμπλήρωσε:
«Για το έτος 2017 δεν πληρώναμε στον Δήμο Καστοριάς, τίποτα για τις εκταφές. Ξεκινήσαμε όμως, από το δημοτικό κοιμητήριο της πόλης Καστοριάς, γιατί το πρόβλημα είναι τεράστιο, προκειμένου να μπει επιτέλους μια σειρά. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αφήνουμε το νέο χώρο φιλοξενίας κοιμητηρίων, έργο το οποίο προχωρά πάρα το γεγονός ότι πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία. Οι ρυθμίσεις του κανονισμού δημοτικών κοιμητηρίων είναι πολλές, βάζουν όμως τάξη στην υπάρχουσα κατάσταση και ισχύουν ήδη από 1.1.2018. Συνεπώς οι συγγενείς των νεκρών, καλούνται να τακτοποιήσουν τα ζητήματα που εκκρεμούν, ώστε από το έτος 2018 να ξεκινήσει η πληρωμή χώρου ταφής».
Μάλιστα η ίδια απευθύνει θερμή παράκληση να επισπευσθούν οι διαδικασίες από τους ανθρώπους που έχουν χρόνια νεκρούς στα κορεσμένα δημοτικά κοιμητήρια της Καστοριάς! Η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας, του Δήμου Καστοριάς, ανέφερε επίσης ότι «όσοι υποβάλλουν έως 15.2.2018 αίτηση για ανακομιδή των οστών συγγενικών τους προσώπων, δεν θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν τέλη ταφής για το έτος 2018 και οι ανακομιδές θα εκτελεσθούν δωρεάν».
Σημειώνεται πως ο κανονισμός δημοτικών κοιμητηρίων, στον Δήμο Καστοριάς, που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς, προβλέπει μεταξύ άλλων την καταβολή ποσού 150 ευρώ ετησίως, για όσους διατηρούν στα κοιμητήρια της πόλης Καστοριάς τάφους συγγενών τους και το ποσό των 50 ευρώ για την ανακομιδή οστών… Σε μια πόλη της Δυτικής Μακεδονίας, με τον υψηλότερο δείκτη ανεργίας στη χώρα και ελάχιστους εναπομείναντες άνεργους κατοίκους, παρακολουθώντας οι ίδιοι έκπληκτοι και με απορία όλα τα παραπάνω…
Δημοτικά ΝΕΑ