-
Αρχική > kastoria365 > Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανησυχία για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία

Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανησυχία για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία

Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόρμπγιορν Γιάγκλαντ δήλωσε «ανήσυχος» για την χρονική διάρκεια και την έκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στην Τουρκία

 

μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.

«Πολλοί από εμάς είμαστε ανήσυχοι σήμερα για την έκταση και τη χρονική διάρκεια της κατάστασης έκτασης ανάγκης που βρίσκεται σε ισχύ», δήλωσε ο γενικός γραμματές κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφωνήθηκε ενώπιον μαθητευόμενων δικαστικών στην Αγκυρα.

Ο Τόρμπγιορν Γιάγκλντ αναφέρθηκε ειδικότερα στις συλλήψεις δημοσιογράφων , βουλευτών, δημάρχων και μελών οργανώσεων υπεράσπισης των αθρωπίνων δικαιωμάτων και επεσήμανε τη σημασία τους για «μία δημοκρατία αποτελεσματική και λειτουργική».

«Η εφαρμογή υπερβολικά εκτεταμένων διώξεων έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ατμόσφαιρας τρόμου στο σύνολο της κοινωνίας», πρόσθεσε.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιβλήθηκε στην Τουρκία λίγες ημέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, την ευθύνη για την οποία η τουρκική ηγεσία επιρρίπτει στον Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.

Ανευ προηγουμένου πογκρόμ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια του οποίου περισσότεροι από 140.000 άνθρωποι απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ενώ 50.000 συνελήφθησαν.

Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης κάλεσε την Τουρκία να εξετάσει τις προσφυγές των ανθρώπων που έχουν διωχθεί, σεβόμενη την Ευρωπαϊκή Συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ώστε να αποφευχθεί η υπερβολική επιβάρυνση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έχει βομβαρδισθεί με προσφυγές.

«Η υπερφόρτωση του Δικαστηρίου θα εγείρει το θέμα της ικανότητας και τς βούλησης της Τουρκίας να επιβάλει σεβασμό της Συνθήκης», προειδοποίησε ο Τόρμπγιορν Γιάγκλαντ επιμένοντας στη σημασία του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η αρμοδότητα του οποίου ετέθη υπό αμφισβήτησιν τον τελευταίο μήνα όταν τα πρωτοβάθμια τουρκικά δικαστήρια αρνήθηκαν να συμμορφωθούν ως προς μία από τις αποφάσεις του που αφορά την απευλευθέρωση δύο δημοσιογράφων και συγγραφέων.

«Εάν οι αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν εφαρμόζονται, το κράτος δικαίου κλονίζεται», είπε.

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks