-
Αρχική > Τοπικά νέα > Αναβίωσαν σε όλο τον Νομό Καστοριάς τα ήθη, έθιμα και οι παραδόσεις της αποκριάς (Ρεπορτάζ σειρά φωτογραφιών)  

Αναβίωσαν σε όλο τον Νομό Καστοριάς τα ήθη, έθιμα και οι παραδόσεις της αποκριάς (Ρεπορτάζ σειρά φωτογραφιών)  

Μπουμπούνες και Κούλουμα με κρύο και βροχή  στους Μανιάκους και στην Κολοκυνθού 

 

Θεοδώρα Ζήση Κωτσοπούλου

Με μουσική, χορό και κρασί αλλά και με την παρουσίαση εντυπωσιακών παραδοσιακών εθίμων ολοκληρώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις της Αποκριάς.

Ολόκληρος ο νομός Καστοριάς έζησε έντονα στους αποκριάτικους ρυθμούς με ένα πλούσιο πρόγραμμα που μας συνδέει με το χθες και μας οδηγεί στο αύριο, με εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τον αυθεντικό παραδοσιακό χαρακτήρα της αποκριάς και στηρίζονται στην καθολική συμμετοχή μικρών και μεγάλων.
Δήμοι σε όλο το Νομό και Σύλλογοι πραγματοποίησαν πληθώρα αποκριάτικων εκδηλώσεων, οι οποίες αποτελούν εξάλλου ένας είδος… αντίδοτου στην κρίση, που τόσο πολλή ανάγκη έχει ο κόσμος σήμερα, προκειμένου να «αποδράσει», έστω και για λίγο, απ’ τα συσσωρευμένα προβλήματα της καθημερινότητας.

Έτσι λοιπόν, πλήθος κόσμου, αψηφώντας το κρύο και τη βροχή συγκεντρώθηκε και φέτος στις πλατείες των οικισμών για να γιορτάσει την ημέρα της αποκριάς, απολαμβάνοντας άφθονο κρασί με τη συνοδεία γευστικών μεζέδων, ενώ την Καθαρά Δευτέρα την τιμητική τους είχαν η παραδοσιακή φασολάδα και τα σαρακοστιανά εδέσματα που μοιράστηκαν από όλους τους συλλόγους του νομού μας στον κόσμο ο οποίος και γλέντησε τιμώντας την έναρξη της περιόδου της Σαρακοστής. Η Καθαρά Δευτέρα, αποτελεί, σίγουρα μια εορταστική ανάπαυλα και ταυτόχρονα είναι η ημέρα σταθμός για τους Χριστιανούς, ενώ σηματοδοτείται και η έναρξη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής

Φωτίστηκε από άκρη σε άκρη η βυζαντινή αρχόντισσα

Η Αποκριά είναι περίοδος χαράς και διασκέδασης, από τις ωραιότερες και πιο αγαπημένες γιορτές όλης της χρονιάς και συνδεόταν από την αρχαιότητα με το γλέντι και το μασκάρεμα. Ο δήμος Καστοριάς, στην προσπάθεια του να κρατήσει πιστά τα ήθη, τα έθιμα και την παράδοση, έδωσε ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό χαρακτήρα στις φετινές Αποκριές, στηρίζοντας τους  συλλόγους που επίσημα είχαν αναλάβει την αναβίωση του εθίμου.

Την Κυριακή το βράδυ η ‘’Βυζαντινή αρχόντισσα’’ φωτίστηκε από άκρη σε άκρη από τη λάμψη και τις φλόγες που ξεπρόβαλαν από τις αλάνες. Οι σύλλογοι κάθε οικισμού, αναλαμβάνοντας τη μεγαλύτερη και εντυπωσιακότερη μπουμπούνα δημιούργησαν ένα πραγματικό υπερθέαμα που προσέλκυσε εκτός από τους ντόπιους και επισκέπτες που επέλεξαν την Καστοριά για το εορταστικό τους τριήμερο. Σε κάθε γειτονιά και οικισμό αναβίωσαν εικόνες αλλοτινών εποχών, όπου η παράδοση και το έθιμο έφερναν κοντά τους ανθρώπους και τους ένωναν με το νόημα της γιορτής. Στην Ομόνοια, στο Ντολτσό, στο Απόζαρι, στο παλαιό νοσοκομείο, στην Καλλιθέα, στα Λυβ, στο Νταηλάκι και σε όλες τις γειτονιές της πόλης, οι κάτοικοι έστησαν ένα τρανό χορό γύρω από μεγάλες φωτιές, φυσικά με τη συνοδεία ζωντανής παραδοσιακής μουσικής, πλούσιων εδεσμάτων και άφθονου κρασιού, όπως άλλωστε επιβάλλει το πνεύμα των ημερών, ξορκίζοντας παράλληλα τα όσα κακά και άσχημα συνέβησαν την προηγούμενη χρονιά, όντας έτοιμοι να υποδεχτούν την μεγάλη Σαρακοστή.

Μήνυμα αισιοδοξίας κα ελπίδας

Αξίζει να αναφερθεί ότι η κεντρική εκδήλωση του παραδοσιακού εθίμου «Μπουμπούνα-Χάσκαρη», του Δήμου Καστοριάς πραγματοποιήθηκε» στην πλατεία Ντολτσού.  «Προσπαθούμε να διατηρήσουμε αλλά και να συνεχίσουμε την παράδοση, πάντα βέβαια στο πνεύμα της εποχής. Ο δήμος Καστοριάς  στηρίζει τους συλλόγους για να μπορέσουν να  συνεχίσουν τα ήθη και τα έθιμα που διατηρούνται στην περιοχή μας τα οποία και δίνουν μια ευκαιρία στον κόσμο να ξεχάσει τα προβλήματα και να διασκεδάσει», δήλωσε ο αντιδήμαρχος πολιτισμού κ. Λάζαρος Ζήσης .

Μπορεί, τέλος, το καρναβάλι και οι αποκριές να ξεκίνησαν από πολύ παλιά, μπορεί οι γιορτές αυτές να πήραν πολλά ονόματα, αλλά ένα πράγμα παρέμεινε σταθερό, η διάθεση του ανθρώπου, ειδικά με τις δύσκολες συγκυρίες που βιώνουμε, να μασκαρευτεί, να γελάσει, να διασκεδάσει ή απλά να γιορτάσει την αγάπη του για τη ζωή.

 

 

Φωτογραφίες Βασίλης Ζήσης

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks