-
Αρχική > Τοπικά νέα > Η Ανακύκλωση πρέπει να μπει στην καθημερινότητά μας και να γίνει Τρόπος Ζωής

Η Ανακύκλωση πρέπει να μπει στην καθημερινότητά μας και να γίνει Τρόπος Ζωής

Έκκληση να γίνει συνείδηση η ανακύκλωση των απορριμμάτων, απευθύνει προς τους πολίτες του Δήμου Καστοριάς η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας

 

 

 

Ανακύκλωση: Η  περιοχή μας είναι  σε ένα πολύ καλό επίπεδο

 

Έκκληση να γίνει συνείδηση η ανακύκλωση των απορριμμάτων, απευθύνει προς τους πολίτες του Δήμου Καστοριάς η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου Ματούλα Αντωνίου. Η κ. Αντωνίου αναφέρθηκε στις ποσότητες υλικών που ανακυκλώθηκαν στις περιοχές του Δήμου τον χρόνο που πέρασε.

Αρκετά μειωμένα φέτος τα απορρίμματα στον δήμο Καστοριάς

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Αντωνίου ανακυκλώθηκαν: κατά το  2017 42.990 κιλά  γυαλί,  92.330 κιλά πλαστικό,   4.170  κιλά αλουμίνιο, 558.320 κιλά χαρτί,  11.250 κιλά μέταλλα   και   3.470 ηλεκτρικά είδη.Τα απορρίμματα στον Δήμο Καστοριάς ανήλθαν  σε 11.951.082 κιλά.

Να θυμίσουμε σύμφωνα με τα στοιχεία τα στατιστικά του 2016,  εκτός από το  πλαστικό τα απορρίμματα στον δήμο Καστοριάς ήταν αρκετά μειωμένα Συγκεκριμένα ηταν  49.111 τόνοι γυαλί, 86.785 τόνοι πλαστικό, 11.430 τόνοι αλουμίνιο, 442.640 τόνοι χαρτί και 8.860 μέταλλα. Ο Δήμος Καστοριάς είχε 12.669.870 τόνους  απορρίμματα.

Το επόμενο  διάστημα ξεκινά  πρόγραμμα ευαισθητοποίησης  στα σχολεία

Την προσοχή εφιστά στους καστοριανούς πολίτες να είναι περισσότερο προσεκτικοί και να κάνουν ανακύκλωση διότι είναι προς όφελος όλων μας. Η κ. Αντωνίου  « Σκεφτείτε  περισσότερο  πλαστικό  θα είχαμε περισυλλέξει αν μαζί με τα πλαστικά καπάκια, συγκεντρώναμε  και τα μπουκάλια. Θα υπήρχε μεγαλύτερη αύξηση πλαστικού», δήλωσε η  ίδια.

Η Αντιδήμαρχος.κ. Αντωνίου  είπε ακόμη ότι  στις προθέσεις της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας περιλαμβάνεται η τοποθέτηση  -μόλις τα οικονομικά του  Δήμου το επιτρέψουν-  περισσότερων κάδων ανακύκλωσης., ενώ  σε συνεργασία με την Εθελοντική Ομάδα του  Δήμου Καστοριάς θα στο επόμενο  διάστημα ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης  στα σχολεία.

Η κ. Αντωνίου απευθύνει κάλεσμα στους ιδιοκτήτες καταστημάτων  να συμπιέζουν τα χαρτοκιβώτια προκειμένου να μπορούν να ρίξουν στους κάδους και να μην μένουν στοιβαγμένοι έξω από αυτούς ή μπορούν να βρίσκονται στο πλάι αν ο κάδος είναι γεμάτος και δεν χωρά αλλά σκουπίδια, «Ορισμένοι επιχειρηματίες, κυριολεκτικά παρατάνε τις χάρτινες κούτες όπου τους βολεύει, χωρίς να συμπιέζουν πρώτα τα χαρτόνια και εν συνεχεία να τα τοποθετούν στους κάδους. Η κατάσταση αυτή φωτογραφίζεται από περαστικούς και μεταφέρεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχολιάζοντας μάλιστα ότι ο Δήμος δεν κάνει καλή αποκομιδή. Οι αναρτήσεις βέβαια, είτε θετικές είτε αρνητικές βοηθάνε στο έργο μας, καθώς μπορεί κάποια στιγμή να μην υπέπεσε  το οτιδήποτε στην αντίληψή μας».

Προσοχή στις στάχτες

Ένα ακόμη πρόβλημα που  υφίσταται  τη χειμερινή περίοδο, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, είναι οι στάχτες από τα τζάκια και  τις  ξυλόσομπες, όπως είπε, οι χρήστες τους θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν πετάνε  τις στάχτες, καθώς ανάμεσά τους μπορεί να υπάρχουν αναμμένα κάρβουνα, να καεί ο κάδος και ίσως και το απορριμματοφόρο, με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές, «Θέλει ιδιαίτερη προσοχή πάνω σε αυτό το κομμάτι, για ευνόητους λόγους. Καλό θα ήταν να κρατάμε τις στάχτες σε ένα συγκεκριμένο σημείο για δύο-τρεις μέρες, προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα».

Η κ. Αντωνίου ζήτησε την κατανόηση των δημοτών για τους σπασμένους κάδους απορριμμάτων, όπως είπε  στις προθέσεις της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας περιλαμβάνεται η τοποθέτηση  -μόλις τα οικονομικά του  Δήμου το επιτρέψουν-  περισσότερων κάδων ανακύκλωσης.Επίσης σε συνεργασία με την Εθελοντική Ομάδα του  Δήμου Καστοριάς θα ξεκινήσει  μέσα στο επόμενο  διάστημα ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης  στα σχολεία.

 

 Η Ανακύκλωση πρέπει να μπει στην καθημερινότητά μας και να γίνει Τρόπος Ζωής

 

Η Ανακύκλωση σήμερα αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για το περιβάλλον και το μέλλον μας. Δεν είναι μια εφήμερη τάση της εποχής, αλλά αντίθετα, υποχρέωση κάθε πολιτισμένης κοινωνίας που συμβάλει έμπρακτα στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Παράλληλα, εντοπίζεται η ανάγκη για την καλλιέργεια μιας κουλτούρας που προάγει την Ανακύκλωση στους πολίτες και όλους τους κοινωνικούς εταίρους αναγνωρίζοντας ότι η Ανακύκλωση πρέπει να μπει στην καθημερινότητά μας και να γίνει Τρόπος Ζωής.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, Ανακύκλωση με καθαρά τεχνικούς όρους είναι η διαδικασία μέσα από την οποία επιτυγχάνεται η εκ νέου χρήση των υλικών συσκευασίας (γυαλί, χαρτί, πλαστικό αλουμίνιο, λευκοσίδηρο και ξύλο) και η επαναεισαγωγή τους στον κύκλο παραγωγής.

 

Δώρα Κωτσοπούλου

Top
Enable Notifications OK No thanks