ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ ΠΑΧΕΩΣ ΕΝΤΕΡΟΥ
Οι πολύποδες του παχέως ως εντέρου είναι καλοήθεις όγκοι του παχέως εντέρου και είναι ιδιαίτερα συχνοί .Η πιθανότητα να εμφανίσει ένα άτομο πολύποδες στο παχύ έντερο αυξάνεται με την ηλικία .Υπολογίζεται ότι το 50 % των ανθρώπων άνω των 60 ετών έχει τουλάχιστον ένα πολύποδα στο παχύ έντερο ( η παρουσία πολλών πολυπόδων ονομάζεται πολυποδιάση ).
Η παρουσία πολύποδων στο παχύ έντερο είναι πολύ σημαντική δεδομένου ότι κάποιος από αυτούς μπορεί να εξελιχτεί σε καρκίνο . Σχεδόν κάθε καρκίνος στο παχύ έντερο ξεκινά από έναν πολύποδα .
Η αιτία της δημιουργίας των πολύποδων είναι άγνωστη – Φαίνεται ότι στην εμφάνιση τους συμβάλλουν διάφοροι παράγοντες όπως : κληρονομικότητα και διατροφή. Γενικά διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες ( φρούτα και λαχανικά ) και πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και κόκκινα κρέατα προδιαθέτουν στην ανάπτυξη τους. Ενοχοποιείται ακόμη η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή
Υπάρχουν διάφορα ειδή πολύποδων : κάποιοι έχουν μίσχο και μοιάζουν με μανιτάρια ( έμμισχοι ) , κάποιοι μοιάζουν με εξογκώματα ( λαχνωτοί ) και κάποιοι είναι επίπεδοι (flat adenoma)
Συμπτώματα : Οι πολύποδες και ιδιαίτερα οι μικροί σε μέγεθος μπορεί να μη δίνουν κανένα απολύτως συμπτώματα. Οι πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα αυξάνουν όσο μεγαλύτερος είναι ο πολύποδας και όσο πιο κοντά βρίσκεται στον πρωκτικό δακτύλιο
Το κυριότερο σύμπτωμα είναι η αιμορραγία που εμφανίζεται κατά την αφόδευση η και ανεξαρτήτως κένωσης . Μπορεί επίσης να αναπτυχτεί σιδηροπενική αναιμία από την συνεχή χρονιά μικροσκοπική απώλεια αίματος , ενώ ευμεγέθεις υπεραστικοί πολύποδες μπορεί να σχετίζονται με διάρροιες . Γενικά οι πολύποδες χαρακτηρίζονται από απουσία συμπτωμάτων η από πολύ γενικά και άσοφη συμπτώματα (φουσκώματα , απροσδιόριστα κοιλιακά ενοχλήματα- τάσεις συχνών κενώσεων ) .
Διάγνωση : Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι ανίχνευσης των πολύποδων όπως ο βαριούχος υποκλυσμός και η αξονική κολογραφία – ωστόσο η καταλληλότερη μέθοδος παραμένει η κολονοσκόπιση .
Οι περισσότεροι πολύποδες που ανευρίσκονται κατά την κολονοσκόπιση μπορούν να αφαιρεθούν πλήρως κατά την διάρκεια της διαδικασίας – η αφαίρεση του πολύποδα δεν απαιτεί παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο .
Το γεγονός ότι ο αριθμός των πολύποδων αυξάνει με την ηλικία και επίσης ότι κάποιοι από αυτούς θα εξελιχτούν σε καρκίνο καθιστά απαραίτητο τον προληπτικό έλεγχο με κολονοσκόπιση.
Aρχίζοντας από την ηλικία των 50 ετών ,ο έλεγχος θα πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά πενταετία .Υπό ορισμένες προϋποθέσεις ο έλεγχος θα πρέπει να ξεκινά νωρίτερα όπως σε περιπτώσεις κληρονομικότητας η όταν υπάρχει συμπτωματολογία η οποία θέτει υποψία βλάβης το παχύ έντερο
Συμπερασματικά :
- Οι πολύποδες είναι καλοήθη ογκίδια που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του παχέως εντέρου.
- Κάποιοι από τους πολύποδες που χαρακτηρίζονται αδενώματα μπορεί να εξελιχτούν σε καρκίνο.
- Ο κίνδυνος για εξαλλαγή σε καρκίνο αυξάνει όσο αυξάνει το μέγεθος του πολύποδα.
- Όλα τα άτομα πρέπει να κάνουν προληπτικό έλεγχο με κολονοσκόπιση μετά τα 50 η και νωρίτερα αν υπάρχουν ενδείξεις
- – άτομα στα οποία βρέθηκαν πολύποδες πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά με κολονοσκόπιση για πιθανή εμφάνιση νέων πολύποδων , ώστε να γίνεται έγκαιρα η αφαίρεση τους.