Η καλύτερη συνταγή για γίγαντες στη γάστρα και όλα τα μυστικά τους. Νομίζεις ότι είναι μαγειρεμένοι με κρέας. Το χρώμα τους η υφή τους και η γεύση τους είναι το κάτι άλλο! Μοναδική συνταγή για γίγαντες από την Πάρο
Υλικά Συνταγής
- 500 γραμ. γίγαντες
- λίγη σόδα ή χοντρό αλάτι
- 1 φλ. ελαιόλαδο
- 5-6 σκ. σκόρδο
- 4 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
- 2 ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
- 2 δαφνόφυλλα
- μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κ.σ. αλάτι
- ζεστό νερό
Εκτέλεση
Για τους γίγαντες στη γάστρα, από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό με λίγη σόδα ή χοντρό αλάτι. Την επόμενη ξεπλένουμε και στραγγίζουμε καλά. Βάζουμε τους γίγαντες σε γάστρα.
Κόβουμε τα κρεμμύδια και τις ντομάτες σε λεπτές φέτες. Κάνουμε μια στρώση τα κρεμμύδια πάνω στους γίγαντες, μπήγουμε τα σκόρδα ολόκληρα ενδιάμεσα και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια με φέτες ντομάτας.
Πασπαλίζουμε αλάτι (1 κουταλιά) και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και συμπληρώνουμε νερό ίσα που να σκεπάζει τα υλικά. Μπήγουμε τα δαφνόφυλλα.
Σκεπάζουμε τη γάστρα με βαρύ καπάκι. Ψήνουμε για 4 ώρες περίπου, σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα. Εναλλακτικά, ψήστε στους 160 βαθμούς C στη μεσαία σχάρα.
Στο τέλος, πρέπει να έχουν σκουρύνει οι γίγαντες, να έχουν πάρει ανοιχτό καφέ χρώμα και να έχουν απορροφήσει όλα τα υγρά τους. Θα μείνουν μόνο με το λάδι τους.
Μυστικά για γίγαντες
•Διαλέγουμε γίγαντες όσο πιο λευκούς γίνεται, χωρίς κιτρινίλες, μαύρα στίγματα και σκασίματα.
•Μουλιάζουμε τους γίγαντες από το προηγούμενο βράδυ σε μεγάλο μπολ, σκεπασμένους με μπόλικο νερό από τη βρύση. Αν έχετε πάνω από 12 ώρες χρόνο για μούλιασμα, μην βάλετε μέσα ούτε σόδα ούτε χοντρό αλάτι.
•Η συνταγή αυτή θέλει χαμηλή φωτιά και πολύωρο ψήσιμο για να προλάβουν οι γίγαντες να μαλακώσουν, να χυλώσουν, να πιουν όλα τα υγρά τους και να μείνουν στο τέλος μόνο με το λάδι τους. Ιδανικό χρώμα στο τέλος του φαγητού, αυτό το ωραίο σκούρο χρυσό χρώμα που βλέπετε στη φωτογραφία και στο τέλος του ψησίματος.
•Μην αλλάξετε το παραμικρό από όσα σας γράφω στη συνταγή, μην προσθέσετε άλλα μυρωδικά, μην παραλείψετε τα σκόρδα γιατί αυτά σε συνδυασμό με τα κρεμμύδια που ψήνονται και λιώνουν μέσα στα υλικά, δίνουν απίστευτη γλύκα, τέλεια γεύση και υπέροχο άρωμα στους γίγαντες.
•Τέλος, ο φούρνος σας πρέπει να είναι πολύ καλά προθερμασμένος, ώστε να γίνουν ακριβώς όπως σας γράφω και όπως βλέπετε. Αλλιώς θα χρειαστεί παραπάνω χρόνος ψησίματος. Μην βάλετε δυνατή φωτιά γιατί δεν θα γίνουν όπως σας τα περιγράφω.
•Εάν αγοράζουμε χύμα γίγαντες ελέγχουμε πόσο σκληροί είναι. Δηλαδή, σπάμε ή δαγκώνουμε ένα φασόλι και, αν είναι σκληρό και σπάει σαν καραμέλα σε πολλά ξερά κομμάτια, τότε σημαίνει ότι είναι πολυκαιρισμένο και ξερό και δεν θα είναι βραστερό – δηλαδή δεν θα βράσει εύκολα. Κανονικά θα πρέπει να είναι σκληρό, αλλά στην καρδιά του να μην είναι ξερό.
Πηγή: www.argiro.gr